Temizöz gasp'la da yargılanacak

Temizöz gasp'la da yargılanacak

Faili meçhul cinayetler sebebiyle 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Albay Cemal Temizöz, 'yağma' ve 'gasp' suçlarından da hakim karşısına çıkacak

Temizöz, tüccar Abdülhamit Düdük'ün dolar dolu çantasını, Beşir Bayar'ın evini, Ömer Candoruk'un otomobilini ve bazı maktullerin üzerindeki değerli eşyaları gasp etmekle suçlanıyor. Albay hakkında ek iddianame hazırlanması talebiyle yargıya başvuran Düdük'ün kardeşi, ağabeyinin Erbil ve Musul'dan getirdiği 63 bin dolar sebebiyle dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemal Temizöz tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor. Acılı kardeş, ağabeyinin katilini ararken, karşısına Temizöz'ün çıktığını ve kendisini şu sözlerle tehdit ettiğini ileri sürüyor: "Bu olayın peşini bırak. Bir daha buralara gelirsen akıbetin kardeşininki gibi olur."

Abdülhamit Düdük, Kuzey Irak'ta iş yapan Mardinli bir işadamıydı. Güneydoğu'dan temin ettiği sanayi ürünlerini ihraç ediyordu. 1994 yazında alacaklarını tahsil etmek için Erbil ve Musul'a gitti. Dönüşte cebinde 63 bin dolar vardı. Bankacılık sistemi olmadığı için parayı elden getirmek zorundaydı. Habur'dan Türkiye'ye girerken üstündeki para dikkat çekmişti. Ancak yasa dışı bir durum yoktu. Mardin'e doğru yola çıktı. Yarım saat sonra, Silopi ile Cizre arasındaki Dicle köprüsünde arabası durduruldu. 'Paralar sahte olabilir' denilerek Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. İfadesini dönemin komutanı Yüzbaşı Cemal Temizöz bizzat aldı. "Bu kadar parayla dolaşman sakıncalı." dedikten sonra serbest bıraktı. Mardinli tüccar, bir gün sonra Cizre'nin Gürsu köyü yakınlarındaki köprü altında ölü bulundu. Kafasına tek kurşun sıkarak infaz edenler, bavulundaki paraları almıştı.

Olayın peşine düşen Mardinli tüccarın kardeşi Nuri Düdük, görgü tanıklarıyla tek tek görüştü. Cinayetin işlendiği yerin yakınındaki Gürsu köyünün sakinleri, "Beyaz Toros'un içinde Hakim, Bedran ve bir kişi daha vardı. Bir süre sonra silah sesi duyduk. Beyaz Toros daha sonra Katran Jandarma Karakolu'na girdi." dedi. Acılı kardeş Cizre'de iz sürerken karşısına Temizöz çıktı. İddiasına göre Temizöz, "Bu olayın peşini bırak. Bir daha buralara gelirsen akıbetin kardeşininki gibi olur." diye tehdit etti. Yıllar sonra faili meçhuller davası başlayınca Abdülhamit Düdük'ün ailesi umutlandı. Davayı yakından takip eden ailenin avukatı Temir Mahmutoğlu, Temizöz hakkında gasp ve yağma suçundan ek iddianame hazırlanmasını istedi. Abdülhamit Düdük'ün parası için öldürüldüğünü belirten Mahmutoğlu, olayın bütün yönüyle aydınlanması gerektiğini vurguluyor.

Gasp ve yağma suçlamasıyla Temizöz'ün yargılandığı Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanan diğer bir aile de Cizre'de taksicilik yaparken 8 Mart 1994 tarihinde öldürülen Ömer Candoruk'un yakınları. Acılı aile, Candoruk'a ait otomobilin cinayetten sonra Temizöz'ün sorgu ekibi tarafından kullanıldığını savunuyor. Maktulün eşi Hanım Candoruk, olaydan sonra eşinin aracının kendilerine verilmediğini belirtiyor. Mağdur-müşteki avukatları ayrıca faili meçhule kurban giden Beşir Bayar'ın evine Temizöz'ün adamları tarafından el konulduğunu ileri sürüyor. 19 mağdur ailenin avukatlığını üstlenen Ali Koç, öldürülen kişilerin değerli eşyalarına da el konulduğunu belirtiyor. ZAMAN

Etiketler :