Tencere Yemeğiyle Büyütün

Tencere Yemeğiyle Büyütün

'Yiyorum Büyüyorum' kitabının yazarı Zümrüt Özkan, annelere, çocukları için özellikle tencere yemekleri yapmalarını öneriyor.

'Yiyorum Büyüyorum' kitabının yazarı Zümrüt Özkan, annelere, çocukları için özellikle tencere yemekleri yapmalarını öneriyor.

Anne olduktan sonra çocukların beslenmesinin çok önemli olduğunu fark ettiğini söyleyen 'Yiyorum Büyüyorum' kitabının yazarı Zümrüt Özkan, annelere özel tavsiyelerde bulundu...

* Çocuk yemekleriyle uğraşmaya nasıl başladınız?

Anne olmak, bir birey yetiştirmek, koşulsuz sevgiyi anlamak hayatımda yepyeni kapılar açtı. Büyükler gibi beslenme zamanı geldiğinde, oğlumun kendisi için yeni olan beslenme programına geçişini kolaylaştırabilmek ve yemekleri severek yemesini sağlamak için tarifleri onun ağız tadına göre uyarlamaya çalıştım. Böylece mutfağı, sadece doyurmak maksatlı değil, dengeli besleyerek sağlıklı büyütebilmek misyonu ile kullanır oldum.

* Sonra da bu tariflerinizi bir kitapta topladınız...

Evet, oğluma özel oluşturduğum tarifleri, 'Yiyorum Büyüyorum' adlı kitapta topladım. Yiyorumbuyuyorum. com adında bir site kurdum. Burada çocuk beslenmesi uzmanlarının yazılarına ve annelerin yemek tariflerine yer veriyorum. Yiyoruzbuyuyoruz.biz adlı internet sitemde ise anneler tariflerin uygulanışını da seyredebiliyor.

* Çocuklar için yemek yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Çocuk olduktan sonra, yemeğin lezzetli olduğu kadar besleyici olmasına da önem vermek gerekiyor. Çocukların gelişimini olumlu etkilemeyen gereksiz şeyleri mutfakta kullanmamak lazım. Çocuklar söz konusu olduğunda dengeli ve yeterli beslenme hayati önem taşıyor. Çocuk olan bir evde aşırı tuzlu, yağlı, kızartma ağırlıklı yemeklerdense; çeşitlilik içeren, daha çok sıvı yağlarla pişirilmiş tencere ve fırın yemekleri yapmak lazım. Anne yemeklerinin çeşitliliği arttıkça, çocuğun hazır gıda ve fast foodlara ilgisi o kadar azalacaktır.

* Çocuk yemekleri nasıl hazırlanmalı?

Çocuk yemeklerinde mutlaka doğal malzemeler kullanılmalı. Çocukların büyümesine katkı sağlayacak kadar besleyici ve onların yeme isteğini tetikleyecek kadar lezzetli yemekler yapmak gerekiyor. Bu anlamda çocuk yemeklerini hazırlarken; sağlıklı yağları kullanmak, tuz ve şeker miktarlarına özellikle dikkat etmek, yemekleri tüm besin gruplarını içeren çeşitlilikte hazırlamak, katkılı, boyalı malzemelerden uzak durmak, besin değeri yüksek ve sade yemekler hazırlamak gerektiğini düşünüyorum.

ÇEŞİTLİLİK GEREKİYOR

* Çocuk yemeklerinin içinde ne olmalı, ne olmamalı?

Çocukların çeşitliliğe ihtiyacı var. Dolayısıyla bol sebze ve meyve başta olmak üzere, büyümek ve sağlıklı olmak için ihtiyaç duydukları tüm besin gruplarını içeren yemekler yapılmalı. Mevsimsiz meyve ve sebzeler, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, sakatat, gazlı içecekler, cips, suni tatlandırıcılar, boyalı, katkılı malzemeler, mayonez ve bence özellikle margarin kullanılmamalı. İçinde koruyucular olan hazır yemeklere, çorbalara, bulyonlara yaklaşılmamalı. Mümkünse anneler çocuklarının, hazır meyve sularına bile alışmasına izin vermesinler. Çünkü taze meyvenin yerini hiçbir şey tutamaz. 

Mini köfte ve pırasalı bulgur pilavı

Malzemeler: 1 büyük çay bardağı pilavlık bulgur 1 adet pırasa 1 adet küçük boy havuç 1/2 küçük boy kabak 1 adet büyük boy domates 3 yemek kaşığı zeytinyağı 2.5-3 büyük çay bardağı su

Köfteler için: - 100gr. Kıyma Çok az rendelenmiş soğan Tuz

Yapılışı: Öncelikle kıyma, soğan ve tuz iyice yoğrularak çok minik köfteler yapılır. Pırasa tepeden dörde bölünüp, ince ince kıyılır. Minik küpler halinde doğranmış havuçla birlikte zeytinyağında yumuşatılır. Rendelenmiş domates ve küp küp doğranmış kabak katılıp bir taşım kaynatılır. Bulgur eklenip kaşıkla tüm malzemeler harmanlanır. Üç büyük çay bardağı ılık su katılır. Su kaynayınca köfteler eklenip tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.

Üç sebzeli beyaz çorba

Malzemeler: 4 orta boy patates (500 gr.) 1 sap pırasa 1 küçük boy kereviz 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 bardak süt 1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı un Dilediğiniz bir peynir çeşidinin rendesi

Yapılışı: Pırasalar ince ince doğranıp zeytinyağında yumuşatılır. Küp küp doğranmış patatesler ve kereviz eklenir. Sebzelerin üzerine 3.5 bardak ılık su eklenip kaynamaya bırakılır. Patatesler pişince çorbadan bir kepçe alınır ve sonradan eklenmek üzere bekletilir. Süt, yumurta sarısı ve un birlikte çırpılır ve yavaşça katılıp, karıştırarak beş dakika daha pişirilir. Çorba blendırdan geçirilir. Servisten önce ayrılan küp patatesler ve bol peynir rendesi eklenir.

Çocuklara yemeği sevdirecek tüyolar

* Biftek gibi etleri ince şeritler halinde kesin. Et haşlama yaparken içerisine bol sebze katın. İncecik kıydığınız bonfileden ev yapımı iskender yapın. Etleri yumuşak pişirmek için düdüklü tencere kullanın.

* Çocuklar için köfteleri mini boylarda yuvarlayın. İçlerine pirinç, bulgur, irmik ve özellikle her türlü ince rendelenmiş sebze katarak, yumurta, zeytinyağı, hatta bazen süt ekleyerek yoğurun ve besleyiciliklerini katlayın.

* Tavuğu; kereviz, havuç, pırasa, patates gibi mevsim sebzeleriyle birlikte haşlayın.

* Sebzeleri minik minik doğrayarak veya rendeleyerek her çeşit yemeğin içine katabilirsiniz. Pilavlar, makarnalar, omletler; sebzelerle daha lezzetli olur.

* Et suyu gibi sebze sularını da çıkarıp yemek yapımında kullanın. Sebze rendelerini, zeytinyağında yumuşatıp soğuttuktan sonra içine un ve yumurta katıp sebze köfteleri hazırlayın.

kadinhayat.com

Etiketler :