'Teşhis' skandalına Başbakan el koydu

'Teşhis' skandalına Başbakan el koydu

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde polislerin AK Parti vekilinin oğlu karşısında sıraya dizdirilerek teşhis edilmesi olayına Başbakan Tayyip Erdoğan el koydu.

Polislerin, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'nun karşısında sıraya dizildiği fotoğraf, kamuoyunda tepki toplamıştı. Konu dün Bakanlar Kurulu'nda da görüşüldü. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kabineye bilgi verdi. Başbakan Erdoğan ise bugün toplanacak AK Parti MKYK toplantısında, milletvekili Türkoğlu hakkında işlem başlatılması talimatı vereceğini belirtti.

Türkoğlu'nun disiplin kuruluna sevk edileceği tahmin edilirken Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bunu affetmemiz mümkün değil." dedi. Dörtyol İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Marangoz'un tavrını da 'işgüzarlık ve beceriksizlik' olarak niteledi. Geçtiğimiz dönem, bir polise hakaret ettiği için ihraç istemiyle disipline sevk edilen ve sonrasında kendiliğinden istifa eden dönemin Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran'ı da örnek gösteren Arınç, Başbakan'ın, gerekli incelemelerin yapılması için gerekli talimatı vereceğini söylediğini aktardı.

Arınç, Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı yapılan Sedat Selim Ay'la ilgili işkence iddialarına da cevap verdi. Bu atamanın 'etik' olup olmadığını kendilerinin de sorguladığını dile getirerek, "İşkenceden dolayı bir mahkumiyet söz konusu değildir. Eğer mahkumiyet söz konusu olsaydı birinci derece emniyet müdürlüğüne yükselemezdi." ifadesini kullandı.

Öte yandan dün 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısında ağırlıklı olarak Suriye konusu ele alındı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye tarafından düşürülen Türk uçağının enkaz çalışmaları hakkında bilgi sundu. Arınç, enkazdan 9 hayati parçanın çıkarıldığı, bunlar üzerinde teknik incelemenin yapıldığı bilgisini paylaştı.

Toplantının ardından Erdoğan, bakan ve eşlerine Başbakanlık Resmi Konut'ta iftar yemeği verdi.

MUSTAFA MARANGOZ'UN ATAMASI ASKIYA ALINDI

Öte yandan Hatay Emniyet müdür yardımcılığına atanan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Marangoz'un atamasının askıya alındığı bildirildi. Türkoğlu'na, tartıştığı polisleri teşhis ettiren Marangoz, il emniyet müdür yardımcılığı görevine atanmıştı. Dün Hatay Valiliği'nden yapılan açıklamada Marangoz'un 18 Temmuz'da rütbesine uygun olarak Emniyet Müdür yardımcılığına tayin edildiği belirtildi. Ardından, "Yapılan tayin sırasında, kamuoyuna yansıyan ve izah kabul edilemez görüntülerin olduğu henüz bilinmemektedir. Marangoz'un ataması, müfettişlerin raporu tamamlanıncaya kadar askıya alınmıştır." denildi.

Emniyet müdürünün yaptığı işgüzarlıktır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hatay Dörtyol'da polislerin teşhis yöntemiyle ilgili "Emniyet Müdürü'nün yaptığı bence işgüzarlıktır, beceriksizliktir, yakışıksız bir davranıştır" dedi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Toplantının gündemine ilişkin değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevaplayan Arınç, bir gazetecinin, Hatay'da milletvekili oğlunun kendisini darbettiğini öne sürdüğü polisleri teşhis etmek için Emniyet Müdürlüğü'nde oluşturulan tabloyu hatırlatması üzerine hem Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in hem de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Hatay'daki olaya ilişkin Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi verdiğini anlattı.

Kendisinin de AK Parti il kongresi için gittiği gün Hatay'da yapılan düğünde olaya adı karışan milletvekili oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'nun nikahında nikah şahitliği yaptığını kaydeden Arınç, ''Yayınlanan fotoğraflar veya kayıtlar insana gerçekten üzüntü veriyor ancak basınımızın bir kısmı sadece olayı olduğu kadar ele almıyor. İlliyet bağı kurarak, başka kişileri işin içine katma gayretini büyük bir vicdansızlık olarak görüyorum. İstemi Kağan Türkoğlu'nun nikahında nikah şahitliği yapmak bir siyasetçi açısından ne kadar kötü bir olaydır'' dedi.

'KÜÇÜLTÜCÜ, AŞAĞILAYICI BİR DAVRANIŞ'

''Emniyet Müdürlüğü, 'bu şahsa kimler vurdu' diye bir teşhis yapmak isterse bunun da usulü bellidir'' diyen Arınç, şöyle devam etti:

''Bizim gördüğümüz zaman nefret ettiğimiz fotoğraf veya görüntüde, emniyet mensupları yan yana dizilmişler. Emniyet Müdürü rütbeli olana 'sen rütbeni çıkar' diyor. Şimdi bir milletvekili oğlu, yanında danışmanı ve karşısında sıra sıra dizilmiş polisler. Bu çok küçültücü, aşağılayıcı bir davranış. Milletvekilimizin bu olayda ne kadar dahli var, bunu bilmiyoruz. 'Git oğlum onlara bu işin hesabını sor' demiş olabilir mi? Emniyete telefon ederek 'gerekeni yapın' demiş olabilir mi? Bugüne kadar böyle bir kanıt olmadı. Emniyet Müdürü işgüzarlık yapmış olabilir mi? Evet olabilir. Çünkü bir teşhis, bir yüzleşme yapılacaksa bunun şartları bellidir. Evet, gerçekten rütbe farkı olmadan, arada bariz farkları ortadan kaldıracak bir düzenlemeyle insanlar karşıya gelir ama o anda siz orada olmazsınız. Bir cam arkasından veya bir perde arkasından onlarla yüz yüze gelmeyecek şekilde bir yüzleşme yapılabilir. Burada polis memurlarına karşı onları bir suçlu gibi dizerek, karşılarına da birisini çıkarıp, 'hadi bakalım hangisiydi bunlardan' demek doğru değildir. Yanlıştır, aşağılayıcıdır.''

Emniyet teşkilatı mensuplarına hükümet olarak da bakanlar olarak da hep sevecen yaklaştıklarını kaydeden Arınç, ''Emniyet teşkilatı mensupları mesai mefhumu gözetmeden çalışıyorlar'' dedi.

Arınç, şöyle konuştu:

''Burada Emniyet Müdürü'nün yaptığı bence işgüzarlıktır, beceriksizliktir, yakışıksız bir davranıştır. Milletvekili çocuğunun oraya gitmesi, yanına danışmanını alması da doğru değildir. Kaldı ki kendisine vuran kişiyi tanıdığına göre yüzleşmeye de gerek kalmamıştır.''

Bakanlar Kurulu'nda bunların her haliyle konuşulduğunu kaydeden Arınç, ''Savcılığın bir yüzleşme talep etmesi durumunda emniyetin bunu yapması gerekir. Ya reddedecektir ya da doğru yapacaktır. Orada milletvekili çocuğunu kollayacak bir tarzda onun adeta talimatıyla hareket eder duruma gelmek doğru değildir'' diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN 'ARAŞTIRILSIN' TALİMATI

Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yarınki Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında Hatay'daki olayın araştırılması için parti kurullarına talimat vereceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, geçen dönem AK Parti Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran'ın alkollü olarak polislere hakaret ettiğine ilişkin görüntülerin yayınlanması üzerine, hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını ve o milletvekilinin, ihraç edileceğini anlayınca AK Parti'den istifa ettiğini hatırlattı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.