Test kitabında Türkiye'yi Böldüler

Test kitabında Türkiye'yi Böldüler

Konya'da yayın kuruluşu Test kitabında Türkiye'nin bir kısmını 'Kürdistan' gösterdi.

Konya'da özel bir yayıncı kuruluşun ilköğretim öğrencilerinin kullanımına yönelik hazırladığı soru kitapcığında Türkiye'nin Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ni 'Kürdistan' olarak gösteren harita kullanıldığı ortaya çıktı. Firma yetkilileri, haritanın test içinde sehven yer aldığını savunarak, "Türk milletinden özür dileriz" açıklaması yaptı.

Test Üretim ve Bilgi Geliştirme Merkezi (TÜBİGEM) Yayın Grubu'nca ilk öğretim 4. sınıflara yönelik hazırlanan kitabın 118'inci sayfasında yer alan Sosyal Bilgiler 6'ncı testin 15'inci sorusunda 'Şehirlerin, bölgelerin, ülkelerin sınırlarını gösteren haritalara ne ad verilir?' sorusu yer alıyor. Cevap seçeneklerinde harita şekillerinin isimleri bulunuyor. Sorunun yanındaki resimde verilen haritada ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi 'Kürdistan' olarak gösteriliyor.

Test kitabını hazırlayan TÜBİGEM Yayın Grubu adına yazılı açıklama yapan Akın Yüksel, haritanın test içinde sehven yer aldığını savunarak, "Türk milletinden özür dileriz." dedi.

Tema Test-4 isimli yaprak testinde sehven basılmış olan haritanın dizgi esnasında çok küçük boyutta olduğu için gözden kaçtığını belirten Akın Yüksel şu açıklamayı yaptı: "Testteki bu soruya çoklu zeka kuramına uygun olması açısından internetten indirilerek, konmuş ancak bu kusur çalışanlarımız ve öğretmenlerimiz tarafından çok küçük olması itibarı ile fark edilememiştir. Bu olay duyarlı bir velimiz tarafından üç gün önce bildirilmiş, yapılan incelemede haritanın büyütüldüğünde bu kusur fark edilerek gerekli önlemler alınarak dağıtımı durdurulmuştur. Biz firma olarak milletimizin örf, adet, birlik ve beraberliğini savunan kişi ve çalışanlarız. Konuyu yüce Türk milletinin taktirlerine sunarız." dedi.

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, okullara dışarıdan yayın sokulmaması konusunda öğretmenleri defalarca uyarıldıklarını söyledi. Normal müfredatın ve kitapların dışında her türlü süreli veya süresiz yayın, basım veya dergi aldırılmaması konusunda okul idarecilerini ve öğretmenleri uyardıklarını dile getiren Şahin, konuyla ilgili inceleme başlatacaklarını belirtti. Şahin, soru kitapçığıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun herhangi bir tavsiye kararı olmadığını da sözlerine ekledi.

 

Etiketler :