Tetikçi tamam, sıra abilerde

Tetikçi tamam, sıra abilerde

Gazeteci Dink’i vuran tetikçi Ogün Samast, Çocuk Mahkemesi’nde 22 yıl 10 aya mahkum edildi. Samast’a azmettirici abileriyle yargılandığı örgüt davasından 24 yıl daha isteniyor.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikasti tetikçisi Ogün Samast ilk cezasını aldı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Samast’ı “tasarlayarak adam öldürmek”ten önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Ardından yaşının küçüklüğü nedeniyle bunu 21 yıl 6 aya indirdi. Samast, “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 2 yıl hapis ve 900 TL para cezasına mahkum edildi cezası yine küçük olduğu için 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL’ye indirildi. “Samast’ı cinayete azmettiren abileri” oldukları iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in davası ise devam ediyor. Bu davada da Samast’ın 24 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gazetecileri suçladı beratini istedi

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na taşınan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Samast ve avukatı Levent Yıldırım’ın savunmalarını yapmasının ardından karar açıklandı. Samast son savunmasında gazetecileri ve gazeteleri suçlayarak “Yaşımın küçüklüğü, kötü eğitim almam ve cahil oluşum kullanıldı. Manşetlerle bunlar delillendirildi, suiistimal edildi, sonuçta tasvip etmediğim şekilde sonuçlandı. Beratimi istiyorum” dedi. Samast’ın ardından avukatı Levent Yıldırım da 29 sayfalık savunma yaptı. Yıldırım davanın soruşturma aşamasında zorla örgütlü suçlar kapsamına sokulduğunu ileri sürdü. Mahkeme verilen aradan sonra kararını açıkladı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza, Dink cinayeti davasındaki ilk cezayı alan Samast’a “takdiri indirim” uygulamadı ve müdahil avukatların ücretleri ile 4 bin 34 lira 17 kuruş tutan yargılama giderinin de Samast’tan tahsiline karar verdi.

Terör örgütü davası devam ediyor

Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin kararı destekleyerek “Henüz örgüte ilişkin bir karar verilmedi. Bu, sadece iki eyleme ilişkin karardır. Bu kendi içinde bence son derece tutarlı bir karar” dedi. Bu cezayla Ogün Samast’ın davalarının bitmediğini, örgüte dahil olmak suçuyla ilgili dosyasının ise devam edeceğini anlatan Çetin, şunları kaydetti: “Bu ceza bizce alt sınırdan uzaklaşılmış olması nedeniyle en azından bundan böyle ortak yaşamımızı tehlike altına atacak bu tür suçları önlemesi bakımından önemlidir. Bu suç sadece bize özgü değil, Norveç’te işlenen cinayeti de düşünürsek gerçekten dünyamız için artık çok tehlikeli boyutlara varacaktır. Onun için buna karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerekir.” Çetin, “Ne kadar daha cezaevinde kalacak?” sorusuna da, “Aşağı yukarı 11 yıl daha hükümlülük süresi var gibi görünüyor” şeklinde karşılık verdi. 8HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Vicdan katilleri

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast, mahkemeye sunduğu 2 ayrı dilekçesinde bazı gazetecileri ve gazeteleri suçlayarak, “Ben nereden bilirdim Agos’u, Dink’i? Bunlar da vicdan katilleridir” dedi. Dilekçelerini mahkeme huzurunda okuyan Samast, 7 sayfalık ilk dilekçesinde Emin Çölaşan ve Ertuğrul Özkök’ün yazdığı yazılardan, Hürriyet ve Vatan gazetelerinin attığı manşetlerden etkilenerek suçu işlediğini ve bundan dolayı yüzde 54 oranında Özkök, Çölaşan, Vatan ve Hürriyet gazetelerinin suçta payı olduğunu iddia etti. “Ben nereden bilirdim Agos’u, Dink’i? Bunlar da vicdan katilleridir. Neden getirilmiyorlar anlamadım” diyen Samast, 8 sayfalık ikinci dilekçesinde de aldığı kötü eğitim ve cahilliğinden bahsederek bu etkenlerin de suçu işlemesinde yüzde 25 katkı yaptığını öne sürdü. 

CEZASININ 3’TE 2’SİNİ ÇEKER

Samast, 10 yıl 4 ay daha hapis yatar

Prof. Dr. Ersan Şen: 6008 sayılı kanun ile çocuklar özel yetkili mahkemelerin yetkisinin dışına çıkarılmıştı. Samast, TCK’nın 31. Maddesi’ne göre 18-24 yıl arası ceza alabiliyordu. Ceza İnfaz Kanunu’nun 107. Maddesi gereğince adam öldürmek ve ruhsatsız silahtan aldığı 22 yıl 10 aylık cezanın 3’te 2’sini yatacak. Bu surette bir tabancadan ve insan öldürmekten aldığı cezalardan indirimle birlikte 15 yıl 1 ay 10 günlük bir süre hapis yatacak. Ayrıca bu cezadan Samast’ın tutuklu bulunduğu süre (24 Ocak 2007’de tutuklandı) düşürülerek cezası hesaplancak. Samast 10 yıl 4 ay 6 gün hapis yatacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.