Tetikçiye şartlar nasıl hazırlandı?

Tetikçiye şartlar nasıl hazırlandı?

Saldırıdan bir gün önce ve sonrasında gelişen organize işler, tetikçi Alparslan Arslan için tüm şartların hazırlandığını ortaya koydu.

- OYAK Güvenlik, kanlı Danıştay saldırısı için TÜBİTAK'ın keşif görüntülerinin silindiği şeklindeki raporuna günler sonra "iftira" dedi. Saldırıdan bir gün önce ve sonrasında gelişen organize işler, tetikçi Alparslan Arslan için tüm şartların hazırlandığını ortaya koydu.

- 'Görüntü yok' diyen OYAK'ı Ergenekon savcılarının talebiyle kamera kayıtlarını inceleyen TÜBİTAK, yalanladı: Saldırı gününe ait görüntüler silindi. OYAK'ın saldırıdan bir gün önce arıza gerekçesiyle kameraları söktüğü ve olay günü 16:00'da yeniden taktığı belirlendi.

- Arslan'ın bir gün önce keşif yaptığı 16 Mayıs 2006'da Danıştay'a giden OYAK elemanlarının kameranın arızalı hard diskinin yerine yeni bir hard disk takmaması kuşku uyandırdı. TÜBİTAK'tan jet cevap geldi: "Bütün bilgi ve belgeleri mahkemeye sunduk."

Danıştay binasına ait görüntü kayıtlarının silindiğini ortaya çıkaran TÜBİTAK raporunun ardından OYAK'ın yaptığı yazılı açıklama kamuoyunu tatmin etmezken akıllara yeni soru işaratleri geldi. Danıştay baskınından bir gün önce 16 Mayıs 2006 günü çıkan arıza sebebiyle Danıştay yetkilisi tarafından yapılan davet üzerine, şirket yetkililerinin yedinci kez Danıştay'a gittiği belirtilen açıklamada, Oyak'ın yedek bir hard disk takmaması şüphe uyandırdı.

OYAK'ın yaptığı yüzeysel açıklamada, iftira atıldığı ve TÜBİTAK Kurumu'ndan alınan bir raporun olmadığını öne sürüldü. Şirket şimdiye kadar bir açıklama yapmamalarının ise rapora ulaşarak, değerlendirme sonucunda açıklama yapmayı hedeflemelerinden kaynaklandığını, fakat tüm çabalarına rağmen resmi bilirkişi raporuna ulaşamadıklarını ifade etti.

BASINA ÇATTI

TÜBİTAK'ın raporunun ardından derin bir sessizliğe bürünüp daha sonra yüzüysel bir açıklama yapan OYAK, basına çattı. Şirketin eldeki mevcut diskin 3.5 yıl süreyle saklandığı belirtilen açıklamada, "Bir kısım yazılı ve görsel medya hayali haberler ve akla şaşkınlık veren komplo teorileri üretmektedir. Bazı şeyleri gizlemek amacıyla kayıt silme iddiası ise aşağılık bir iftiradır" denildi.

DANIŞTAY İSTEDİ

OYAK, Danıştay saldırısından bir gün önce çıkan arıza nedeniyle Danıştay yetkilisinin daveti üzerine şirket yetkililerinin arızalı kayıt cihazını şirkete getirdiklerini, olayın ardından da cihazın, adli makamların olası talebi halinde teslim edilmek için muhafaza altına alındığını ifade etti. Sistemin bir video kayıt ve görüntüleme cihazı ile sekiz kameradan oluştuğu, sistemde kesintisiz güç kaynağı bulunmadığı ve işin bedelinin 11 bin YTL artı KDV olduğu kaydedilen açıklamada, anlaşma uyarınca Şirketin Danıştay'a karşı yükümlülüğünün, sistemi kurmak ve iki yıllık garanti sağlamaktan ibaret olduğu belirtildi.

TUTANAKLA YAPILDI

Sistemin işletilmesinin tamamen müşteriye ait olduğu ifade edilen OYAK açıklamasında, "Danıştay'da şirketimiz personelinden herhangi bir kimse, koruma işleri de dahil görev yapmamakta ve çalışmamaktadır. Bu vesileyle bir kez daha büyük nefretle andığımız ve kınadığımız, Danıştay saldırısının vuku bulduğu 17 Mayıs 2006 tarihinin öncesindeki ve sonrasındaki durum da böyledir" dedi.

KEŞİF GÜNÜ

Danıştay baskınından bir gün önce 16 Mayıs 2006 günü de (daha önce 6 kez yaptıkları gibi), çıkan arıza sebebiyle Danıştay yetkilisi tarafından yapılan davet üzerine, şirket yetkililerinin yedinci defa Danıştay'a gittiği belirtilen açıklamada, "Kayıt cihazının arızalı olduğunu ve yerinde onarılamayacağı tespit edilmiştir. Saat 16.00'da bir tutanak düzenleyerek cihazı teslim alıp şirkete getirmişlerdir. 17 Mayıs 2006 günü saat 15.05'de arızalı kayıt cihazının yerine geçici olarak bir kayıt cihazı takarak çalışır vaziyette teslim etmişlerdir. Yani, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerinde de sistemde vuku bulan arıza ve arızanın giderilmesi işlemleri bakımından, bundan önceki arızalarda usulen ne gibi işlemler yapılmış idiyse rutin olarak aynı işlem tekrarlanmıştır. Altını çizerek belirtiriz ki şirketimiz yetkilileri 16 Mayıs 2006 günü kendiliklerinden değil, Danıştay yetkilisinin vaki daveti üzerine Danıştaya giderek işlem yapmışlardır" dedi. 25 Eylül 2009 tarihine kadar adli makamlar tarafından bu cihazla ilgili olarak şirketimizden herhangi bir talepte bulunulmadığını açıklamada ifade eden OYAK, "Aradan geçen 3.5 yıla rağmen şirketimizin, bu cihazları elden çıkarmamıştır." denildi.

TÜBİTAK'TAN JET YANIT

Oyak Güvenlik'in açıklamasına TÜBİTAK'tan yanıt gecikmedi. TÜBİTAK açıklamasında 'Bütün bilgi ve belgeleri mahkemeye sunduk, başka açıklama yapmayacağız' ifadelerine yer verildi.

Yardım edenler gizlendi mi

Danıştay saldırısının ardından bina görüntülerini incelemek isteyen polis, kameraların kayıt yapmadığını tespit etti. Kameraların olaydan önce tamir amacıyla OYAK'a gönderildiği belirlendi. Danıştay binasındaki kameraların karartılmasıyla, Danıştay binasında keşif yaparak tetikçi Alparslan Arslan'a yardım edenlerin gizlendiği şüpheleri güç kazandı.

İzin almadan kamera kayıtta

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin TÜBİTAK'a hazırlattığı raporda Danıştay'da kamera sisteminin kurulduğu tarih olarak 23 Aralık 2005 tarihi verilirken, OYAK Güvenlik'in, "Özel Güvenlik Faaliyetleri İzin Belgesi"ni İçişleri Bakanlığı'ndan 27 Aralık 2005'de aldığı ortaya çıkmıştı.

Kameralar sağlam kayıtlar silindi

Kanlı Danıştay saldırısıyla ilgili 4 yıl sonra ortaya çıkan gerçek şoke etti. Ergenekon savcılarının talebiyle Danıştay binasındakİ OYAK Güvenlik'e ait kamera kayıtlarını inceleyen TÜBİTAK, olay günü arızalı olduğu söylenen harddisklerin çalıştığını tespit etti. Ergenekon mahkemesine gönderilen rapora göre, saldırı gününe ait kayıtların bir kısmının silindiği de ortaya çıktı. TÜBİTAK, silinen kayıtların bir bölümünü ise özel bir programla kurtardı.

OYAK'ta Ergenekon şüphesi

Danıştay binasına ait görüntü kayıtlarının silindiğini ortaya çıkaran TÜBİTAK raporunun ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin karartılmasına sebep olan sorumlular hakkında Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Mahkemenin suç duyurusuyla birlikte Kayıtların silinmesinde parmağı olanların belirlenmesi için savcılığın devreye girerek soruşturma başlatması bekleniyor. Suç duyurusunun hedefinde ise Danıştay'ın güvenliğini sağlayan Ordu Yardımlaşma Kurumu'na bağlı OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri şirketi bulunuyor. Şirketin başındaki isimin Ergenekon sanıklarıyla bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

Kameranın üstü böyle örtüldü

Tetikçi Alpaslan Arslan, polise verdiği ifadede, 'Danıştay'ın önündeki parkta bir süre oturdum. Danıştay 2. Daire Başkanı'nın arabasını tespit amacıyla bir süre bekledim' demişti. Tanık Aysel Sağlam ise olaydan önce Arslan'ı Danıştay önünde iki kişiyle birlikte gördüğünü söylemişti. Ancak tanık Sağlam'a kamera görüntülerinden teşhis yaptırılmadı. Tanık Sağlam'ın teşhis yapmasını sağlayacak kamera kayıtlarının bulunduğu hard diskin yargılama ve soruşturma aşamasında inceletilmemesi soru işaretlerine neden olmuştu. OYAK Güvenlik'e ait kamera görüntülerinin yer aldığı 'arızalı' denen hard diskin yeniden incelenmesi halinde tetikçi Arslan'ın bağlantılarının ortaya çıkarılacağı belirtilmişti. Hatta, Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan 'Danıştay'ın yakınında bulunan yerlerin kameraları incelendi mi? İncelense, saldırıdan bir gün önce gelen iki şahıs tespit edilemez miydi?' demişti.

41 görüntüyü vermedi

TÜBİTAK raporunun değerlendirme kısmına göre, OYAK'ın Danıştay saldırısını aydınlatacak görüntü dosyalarından 41'ini incelenmesi için vermediği ortaya çıktı. OYAK'ın teslim etmediği görüntüler, Danıştay binasının girişini, araç parkını ve katlarını gösteren 1,2,3,4,5,6,7 ve 8 numaralı kameralara ait. Görüntü dosyaları eksik olan kamera kayıtları şöyle:

BİNA GİRİŞİNİN KAYITLARI YOK

Danıştay binasının girişini ve araç parkını gösteren 1 nolu kemaraya ait 6 dosya

Yukarı katlardaki bir ara bölmeyi gösteren 2 nolu kameraya ait 5 dosya

Bina arkasını ve ara yolu gösteren 3 nolu kameraya ait 5 dosya

Servis araçlarının bulunduğunu gösteren 4 nolu kameraya ait 5 dosya

İnsanların gelip geçtiği ve araçların park ettiği yeri gösteren 5 nolu kameraya ait 5 dosya

Servis araçlarının geçtiği ve uzaktan insanların geçiş yaptığı alanı gösteren 6 numaralı kameraya ait 5 dosya

Nizamiye kapısını gösteren 7 numaralı kameraya ait 5 dosya

Bina girişini gösteren 8 numaralı kameraya ait 5 dosya.

Harddisk başka yerde kullanıldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce TÜBİTAK'a gönderilen ve arızalı olduğu açıklanan hard diskin orijinal olup olmadığının belirlenemediği ise açıkça yazılıyor. Raporda, silinmiş olan ancak özel bir yöntemle geri döndürülen görüntülerin bir bölümünün, Danıştay'a güvenlik sisteminin kurulduğu 23 Aralık 2005 öncesine ait olduğu belirtiliyor. Raporda bu durumun, harddiskin başka bir yerde kullanılmış olduğuna işaret ettği belirtiliyor. TÜBİTAK raporunda harddisteki görüntüler ile OYAK Güvenlik'in DVD ile verdiği görüntüler örtüştüğü belirtiliyor. DVD içerisinde bu saldırıdan sonra çekilmiş görüntüler olduğu belirtilerek şöyle deniliyor: "Hardiskin 16.05.2006 tarihinde Danıştay'dan firma tarafından geri alındığı tutanaklarda ifade edilmiştir. Verilen DVD içerisinde bu tarihten sonraki tarihler olan 22.05.2006 ve 06.06.2006 günlerine ait de kayıtlar bulunmuştur."

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler :