Teziç'ten Haberal'ın Üniversitesine Kıyak

Teziç'ten Haberal'ın Üniversitesine Kıyak

Teziç’in YÖK Başkanlığı döneminde Haberal ve Dalan’ın mütevelli heyet başkanlığını yaptığı üniversitelere usülsüz kaynak aktarımı yapıldığı ortaya çıktı.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK’ün, Başkent ve Yeditepe üniversitelerine 3.3 milyon TL usulsüz kaynak aktardığı ortaya çıktı. Ergenekon sanığı Mehmet Haberal ve Bedrettin Dalan’ın mütevelli heyet başkanlığını yaptığı iki üniversiteye usulsüz aktarılan paralar, Sayıştay denetiminde ortaya çıktı. İki üniversitenin de usulsüz şekilde tam burs verdiği öğrenci sayısını olduğundan fazla göstererek YÖK’ten para aldıkları belirtildi. YÖK’ün iki üniversitenin beyanını kendi kayıtlarından bile çek etmediği ve parayı anında iki üniversiteye gönderdikleri belirlendi.

Haksız yere para verildi

Sayıştay’ın, YÖK’ün 2007 yılı hesapları üzerindeki incelemesi Başten ve Yeditepe üniversitelerine usulsüz bir şekilde ödeme yapıldığını ortaya çıkardı. Sayıştay denetçisinin raporuna göre YÖK Genel Kurulu’nun 23 Ağustos 2007 tarih ve 9 numaralı oturumunda alınan kararla Yeditepe Üniversitesi’ne 1 milyon 816 TL, Başkent Üniversitesi’nin ise 1 milyon 573 TL haksız yere para verildiği belirlendi.

Öğrenci sayıları yanlış verildi

Vakıf üniversiteleri; lisans, önlisans, yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik öğretimi gören öğrenci toplamının en az yüzde 15’ine eğitim-öğretim masraflarını karşılayacak düzeyde tam burs verdiğinde YÖK’ten destek alıyor. Ancak iki üniversitenin de tam burslu öğrenci sayısını toplam üzerinden değil sadece lisans öğrencilerinin yüzde 15’i üzerinden belirlenen oranla yardım aldıkları belirtildi. Bu durumda iki üniversite de daha az sayıda tam burslu öğrenci bulundurmalarına rağmen yardım alabildi.

Parayı birlikte geri ödesinler

Başkent Üniversitesi’nin 2006-2007 akademik yılı öğrenci sayısının 9 bin 5 kişi olduğu, aynı dönemde tam burslu öğrenci sayısının ise 1334 olduğu belirtilen raporda, oranın yüzde 14 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Bu durumda üniversitenin yardım almaması gerekirken yardım aldığı ve Erdoğan Teziç başta olmak üzere söz konusu kararı veren Genel Kurul üyelerinin devleti zarara uğrattığı belirtildi. Devlet zararının Başkan Erdoğan Teziç, genel kurul üyeleri, Gerçekleştirme Görevlisi, İdari ve Mali İşler Daire Başkanını “ortaklaşa ve zincirleme” olarak ödettirilmesi istendi.

Teziç de rapordan haberdar

Sayıştay 7. Dairesi’nin 22 Şubat 2010’da denetleme raporu üzerinde görüşme yaptı. Böylece rapor hüküm haline geldi. Ancak YÖK’ün kararı temyiz ettiği belirtildi. Sayıştay’ın nihai kararı Adli Tatil’den sonra vereceği ifade edildi.

Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.