THY uçağı düşerken kule izledi

THY uçağı düşerken kule izledi

Suç pilotlara atıldı ama altimetre arızalı olsa bile irtifa kaybını uçağa bildirmek zorunda olan kule kayıtları gizlendi. CVR kayıtlarında da 'uyarı' çıkmadı. Düşüşü an be an seyreden kuleden ses çıkmadı.

Amsterdam'da düşen THY uçağıyla ilgili Hollanda makamları, pilotları suçladı ama kulenin ihmalini görmezden geldi. Uçağın radar altimetresi (irtifa göstergesi) arızalı olsa bile kulenin pilotları uyarması gerekiyordu. Ancak kulenin pilotları uyarmadığı ortaya çıktı.

25 Şubat'ta Schipol Havalimanı'na inerken kaza kırımına uğrayan Tekirdağ uçağının düşme nedenini araştıran Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin ilk bulgularını açıklayan Pieter Van Vollenhoven, kafaları iyice karıştırdı.

SAKLADILAR

Uzmanlar, tüm bu açıklamalar doğru olsa bile kazadan Hollanda Hava Trafik Konrol Merkezi ile Schipol Havalimanı kulesinin de sorumlu olduğunu bildirdi. Uzmanlar, uçağın olmasından gerekenden daha düşük irtifada gittiğini gören kulenin pilotları uyarması gerekirken bunu yapmadığını, bu ihmalin ise Vollenhoven tarafından saklandığını belirtti. Alınan bilgilere göre, kokpitteki konuşmalar ile kule ile pilotların yaptığı konuşmaların kaydını tutan CVR (Cockpit Voice Recorder) çözüldü. Bu çözümlerde kulenin pilotlara bir uyarısının olmadığı tespit edildi.

NEDEN UYARMADI?

Havacılık uzmanları, hava sisli olduğu için pilotların irtifa kaybını zamanında farketmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Tekirdağ irtifa kaybederken, uçağın durumu kule radarı tarafından net olarak görülüyordu. Kulenin olması gerekenden daha fazla alçalan THY uçağının pilotlarını anında uyarması gerekiyordu. Zamanında uyarı yapılmış olsaydı pilotlar daha erken davranabilir, kulenin yönlendirmesiyle iniş sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilirdi” diye konuştu.



Yanıtsız sorular



Hollanda'nın yanıtlaması gereken diğer sorular ise şunlar: North West Havayolları'nın resmi kayıtlarına göre, THY uçağı havada dev türbülanslar yaratan Boeing 757'den sadece iki dakika sonra inişe geçti. 4 dakika kuralına uymayan Hollanda, bu konuda sessizliğini koruyor. Pilotların kuleyle yaptığı görüşmeler kadar, kokpitte kendi aralarında yaptığı konuşmalar da büyük önem arzediyor. Hollanda yapılan bütün girişimlere rağmen bu kayıtları açıklamaktan kaçınıyor.



Boeing'i firmalar uyarmış



Boeing firmasının havayolu şirketlerini uyardığı iddialarının doğru olmadığı ortaya çıktı. THY'nin de aralarında bulunduğu bazı havayolu şirketleri Ocak ayında Boeing'e bir yazı göndererek, radar altimetresindeki sorun yaşandığını bildirdiler. Boeing ise 11 Şubat'da bütün havayolu şirketlerine bir yazı göndererek, gelen şikayetleri aktardı. Boeing sorun yaşayan firmaların bunu bütün belgeleriyle iletmesini istedi. Yani altimetre sorunu ilk defa THY uçağının Hollanda'da düşmesiyle ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :