TİB'i inceleyen Hakim Zorda

TİB'i inceleyen Hakim Zorda

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda ETÖ bilgilerini kopyalamaya çalışan ve inceleme yapan O hakim'e şok soruşturma.

 Adalet Bakanlığı TİB'de inceleme yapan Hayri Keskin hakkında soruşturma başlatıldı.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın talimatı ile telefon dinlemelerinde yasal olarak tek yetkili kurum olan Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na ani baskın yapan ve görevlilerle tartışan hâkim hakkında soruşturma açıldı. Hakim Hayri Keskin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda ETÖ bilgilerini kopyalamaya çalışmıştı. İzin verilmediğinde de görevlilerle uzun süre tartışmıştı.

 

Telekulak iddialarıyla ilgili Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimi Hayri Keskin ve beraberindeki bilirkişi heyeti YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kanunsuz dinlendiği yönünde, Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan karar üzerine TİB'de 4,5 saat inceleme yapmıştı. İncelemede, kanunsuz bir dinlemeye rastlanmamıştı. Tartışmalı bir adli sürecin sonunda TİB'de inceleme yapan hâkim Hayri Keskin'in Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından ifadesi alındı. İfadenin ardından da soruşturma başlatıldı.

 

Hakim Hayri Keskin ve 3 bilirkişi heyeti, kurumdaki ilk incelemesini sistem üzerinde gerçekleştirdi. Sisteme önce Eminağaoğlu'nun telefon numaraları verildi ve ardından dinleme izni istendi. Ancak sistem mahkeme kararıyla ilgili bölümlerin doldurulmasını ve TİB Başkanlığı'nın onayıyla ilgili karar sayısını istedi. Mahkeme kararı olmadığı için, sistem otomatik olarak dinlemeye izin vermedi. Böylece, heyet, mahkeme kararı olmadan sistemin dinlemeye izin vermediğini gördü. Heyet bunun üzerine, sistemi incelemek ve kayıtların tamamını kopyalamak istedi. Talebe, eski bir hâkim olan TİB Başkanı Fethi Şimşek karşı çıktı ve 'kayıtların mahkeme dışında kimseye verilemeyeceğini' belirtti.

 

TİB yetkilileri, telefon dinlemelerinin ve iletişim takibinin hâkim kararı dışında yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kayıtların da mahkeme dışında kimseye verilemeyeceğine işaret edildi. TİB Başkanı Şimşek de mevzuat gereği, dinleme kayıtlarının bilirkişi heyetine teslim edilmesinin haberleşmenin gizliliği ve hürriyetine aykırı olduğunu vurguladı. Şimşek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği inceleme kararının, bütün kayıtların kopyasını alma hakkı vermediğine dikkat çekti. Dinlemelerle ilgili kayıtları vermelerinin mümkün olmadığına vurgu yapan Şimşek, "Ancak sistemle ilgili bilgi verebiliriz. Burada yapılan işlemlerin tümü, hem iletişimin tespiti hem de dinlenmesi konuları, kesinlikle gizlidir. Bu gizlilik kararını hiçbir kurum, merci, mahkeme kaldırmaz." diyerek, söz konusu talebi reddetti.

 

 

 

Etiketler :