TİHEK Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (GANHRI) Nezdinde Akreditasyon Statüsü Kazandı

TİHEK Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (GANHRI) Nezdinde Akreditasyon Statüsü Kazandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (GANHRI) Nezdinde (B) Statüsünde Akredite Edildi

dİnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde gerçekleşen Akreditasyon sürecine ilişkin Tihek tarafından yapılan Açıklama:

"2 Mart 2021 tarihinde kamuoyuna açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (2021-2023) Faaliyet 1.2.a.’da “ TİHEK’in yapısı, BM Ulusal İnsan Hakları Kurumları Statüsüne İlişkin İlkeler ile uyumlu hale getirilecek ve Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (GANHRI) akreditasyonu alması sağlanacaktır.” hükmü gereğince TİHEK’in GANHRI’ye 1 yıl içerisinde akredite olmaktan sorumlu olduğu bir hedef olarak belirlenmiştir.

Bu doğrultuda, 13.07.2021 tarihli ve 2021/170 sayılı Kurul Kararı ile GANHRI’ye akreditasyon süreci ile ilgili hazırlıkların başlatılması ve gerekli çalışmaların yürütülmesine, oy birliğiyle, karar verilmiştir.

Akreditasyon sürecinin GANHRI nezdinde başlatılması için GANHRI bünyesinde bulunan Akreditasyon Alt Komitesi (SCA) Sekreterliğinde bir niyet beyanı ile başvurulması gerekmektedir. Bu kapsamda 28 Temmuz 2021 tarihinde ilgili niyet beyanı Kurumumuz tarafından resmi yazı formatında SCA Sekreterliğine iletilmiştir. Buna ek olarak, Kurum Kanunu, Yönetmelikler, Paris Prensiplerine uygunluğu beyan eden belge, Faaliyet Raporu ve Stratejik Plan gibi diğer destekleyici dokümanlar 1 Haziran 2022 tarihinde Cenevre’de bulunan Akreditasyon Alt Komitesi (SCA) Sekreterliğine sunulmuştur.

Akreditasyon sürecine ilişkin yazılı aşamanın tamamlanmasının ardından, 3 Ekim 2022 tarihinde Başkanımız Prof. Dr. Muharrem KILIÇ ve beraberindeki heyet Akreditasyon Alt Komitesi üyeleriyle çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirmiştir.

10 Ekim 2022 tarihinde Akreditasyon Alt Komitesi Sekreterliği tarafından iletilen resmi yazıda, Kurumumuzun B statüsünde akredite edilmesine karar verildiği belirtilmektedir.

  • Akreditasyon süreci UİHK’ların çalışmaları için esas teşkil etmektedir;
  • UİHK’ların güvenilir ve bağımsız bir aktör olduğuna dair kanıt sağlar.
  • UİHK’ların Akreditasyon Alt Komitesi’nin tavsiyelerini yansıtarak ve bu önerilere göre hareket ederek çalışmalarını geliştirmelerine izin verir.
  • UİHK’lara Paris Prensiplerini kendi ulusal bağlamlarında uygulamaları konusunda yardımcı olur, nihayetinde bağımsızlıklarını, çoğulculuklarını, etkililiklerini ve hesap verebilirliklerini sağlamaya yardımcı olur.

Akreditasyon Alt Komitesinin, ’B’ statüsü verilmesine ilişkin kararı;

  • İlgili kurumun bir UİHK olarak kabul edildiği, bu nedenle UİHK’ların uluslararası ve bölgesel toplantılarına katılma fırsatına sahip olduğu anlamına gelmektedir.
  • İlgili Kurum, GANHRI Bürosunda, bölgesel ağlarda veya Akreditasyon Alt Komitesi tarafından oluşturulan herhangi bir alt komitede oy kullanma veya yönetim işlevlerine yer alma hakkına sahip olmayacaktır.
  • Ayrıca, İnsan Hakları Konseyi’nin oturumları sırasında bağımsız olarak söz alamayacaktır ancak BM Organlarına ve İnsan Hakları Konseyi’nin Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizmasına (EPİM) paralel raporlar sunma imkanına sahip olacaktır.

Akreditasyon süreci periyodik olarak yenilenmesi gereken bir süreç olup; UİHK’ların Paris Prensiplerine uygunluğunu değerlendirmek amacı taşımaktadır. Tavsiyelerin yerine getirilmesi halinde A statü ile akredite olmak amacıyla Komite’ye tekrar başvuruda bulunmak mümkün olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.