Tika nüfusun %45’i yoksulluk sınırının altında yaşıyan Nijer'de

Tika nüfusun %45’i yoksulluk sınırının altında yaşıyan Nijer'de

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Nijer’in Agadez şehrinde yaşayan 300 ihtiyaç sahibi aileye gıda yardımının yanısıra Agadez şehirindeki Inkadewan İlkokuluna gıda ve ihtiyaç malzemesi desteğinde bulundu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, gıda yetersizliği, düşük hacimli sanayi sektörü, hızlı nüfus artışı, kötü eğitim şartları, tarım ve hayvancılık sektörleri dışındaki sektörlerin gelişmemiş olması gibi sebeplerle en az gelişmiş ülkeler arasında yer alan Nijer’de nüfusun %45’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Ülkede son yıllarda meydana gelen akut kuraklık nedeniyle sürekli tarım yapılamıyor ya da kısıtlı yağmur dönemini kapsayan birkaç ayla sınırlı kalıyor.

Nijer’in Kuzeyinde yer alan ve tarihi Türk-Afrika ilişkilerinin önemli bir merkezini teşkil eden Agadez şehri iklimsel olumsuzluklardan etkilenen bölgelerin başında geliyor.

Ramazan ayının manevi atmosferiyle birlikte, bölgede yaşayan gıda krizini hafifletmek amacıyla TİKA, Agadez’de yaşayan 300 ihtiyaç sahibi aileye pirinç, şeker, makarna, yağ, salça gibi temel besin maddelerinden oluşan gıda yardım paketi ulaştırarak, ailelerin Ramazan ayındaki gıda ihtiyaçlarını karşıladı.

Gıda Dağıtım Programına T.C. Niamey Büyükelçisi Mustafa Türker Arı, TİKA Niamey Koordinatörü İrfan Pamuk, Nijer-Türk Dostluk Hastanesi Başhekimi Celal Orhun Ecemiş, Nijer Marif Okulları Temsilcisi Bayram Erdem ve Agadez Sultanı Oumarou Ibrahim Oumarou katıldı.

Agadez Sultanı Oumarou ve erzak dağıtımı yapılan aileler TİKA nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk halkına şükranlarını bildirdiler.

İlkokula Gıda ve İhtiyaç Malzemesi Desteği

Nijer’in kuzeyinde bulunan Air bölgesinde başta Tuaregler olmak üzere göçebe bir yaşam süren topluluklarda, aileleriyle birlikte verimli otlaklar bulmak amacıyla sürekli göç etmek zorunda kalan çocuklar, sağlıklı ve sürekli bir eğitim imkanı bulamıyor.

Air bölgesine bağlı belediyelerin çocukların eğitim sorununa çözüm olması amacıyla UNICEFF işbirliğinde inşa ettiği Inkadewan ilkokulu göçebe ailelerin çocuklarına yatılı eğitim ortamı sunuyor.

Air (Agadez) Sultanı Oumarou Ibrahim Oumarou’nun yapımı tamamlanan okulun tefrişatı amacıyla TİKA’ya yaptığı destek çağrısı üzerine proje üreten TİKA, okula 150 adet yatak, 150 adet hasır, 150 adet battaniye, 3 ton pirinç, 1 ton milet, 1 ton şeker ile onlarca koli makarna, süt, çay, yağ ve temizlik malzemesi gönderildi. Ayrıca okulun yemekhanesi tencere, bıçak, tabak, su tankı, kaşık, bardak gibi pek çok mutfak malzemesi ile desteklendi.

Yaklaşık 150 çocuğun yararlanacağı temel ihtiyaç ve gıda malzemelerinin teslim töreni, T.C. Niamey Büyükelçisi Mustafa Türker Arı, TİKA Niamey Koordinatörü İrfan Pamuk, Nijer-Türk Dostluk Hastanesi Başhekimi Celal Orhun Ecemiş, Nijer Marif Okulları Temsilcisi Bayram Erdem ve Agadez Sultanı Oumarou Ibrahim Oumarou ile Agadez şehri ileri gelenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türk heyetini büyük bir neşe ve coşkuyla karşılayan çocuklar ve okul yöneticileri, yardım malzemeleri için Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür etti.

Proje ile göçmen ailelerin Inkadewane İlkokuluna kayıtlı çocuklarının topluma entegre olmaları, sağlıklı bir eğitim, rekreasyon ve konaklama ortamına kavuşmalarının yanısıra, temiz su/gıda ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

img-8913.jpg

img-8914.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.