"TİM İhracat Haftası 2017"

"TİM İhracat Haftası 2017"

Başbakan Yıldırım:Her türlü FETÖ'cülerin, bölücülerin yaptığı olumsuz kampanyalara rağmen 9 ayda memleketimize 22 milyon ziyaretçi gelmiş.

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Diyorlar ki; 'efendim Türkiye'de istikrarsızlık var, güven yok, kriz var, terör var, şu var, bu var.' Her türlü FETÖ'cülerin, bölücülerin yaptığı olumsuz kampanyalara rağmen 9 ayda memleketimize 22 milyon ziyaretçi gelmiş. İşte sonuç burada." dedi.

Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "TİM İhracat Haftası 2017" etkinliğindeki konuşmasında, ihracat seferberliğinin başarısı için işçiden iş adamına kadar ekonomi dünyasında emeği olan herkesin katkısı olduğunu ifade ederek, dünyada bayrağı dalgalandıran, Türk malı damgasını dünyaya vuran emektar ve vefakar ihracatçılara teşekkür etti.

Hizmet sektörünün gelişen ülkeler için önemli bir alan olmaya devam ettiğini dile getiren Yıldırım, sürdürülebilir bir büyümenin, ekonomik istikrarın, istihdamın kilit sektörlerinden birinin de hizmet sektörü olduğunu söyledi.

Yıldırım, 2016 itibarıyla Türkiye'nin hizmet ihracatının 37 milyar dolar seviyesine ulaştığını anlatarak, "Bu rakam itibarıyla 15 milyar dolar net bir fazlalığa erişmiş bulunmaktadır. 2017 Ocak-Ağustos döneminde ise hizmet sektöründeki ihracat artışı yüzde 9'un üzerinde gerçekleşerek 27 milyar dolara ulaşmıştır. Hizmet ithalatında azalma var. Yüzde 0,7 de olsa bir azalmadan söz ediyoruz ve 15 milyar dolar civarında da bir hizmet ithalatı gerçekleşmiş bulunuyor. Dolayısıyla burada durum tersine. Genel ithalat-ihracat dengesine göre hizmet ithalat-ihracat dengesi de lehimizde 12 milyar dolar olarak gerçekleşmiş gözüküyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında bir azalmadan, iyileşmeden bahsediyoruz." diye konuştu.

Hizmet sektörünün aslında istihdam üreten bir sektör olduğunu vurgulayan Yıldırım, en kolay istihdam üretilecek sektörlerden biri olduğunu, bu konuya özellikle daha fazla yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

- Taşımacılıktaki iyileşme

Başbakan Binali Yıldırım, turizmde toparlanmanın devam ettiğini belirterek, 2015 öncesine gelmemiş olmakla beraber yüzde 11 civarında bir büyümenin gerçekleştiğini anlattı.

Taşımacılık sektöründe de yüzde 9'luk bir artış olduğunu dile getiren Yıldırım, dünya krizinin en önce taşımacılık sektörünü etkilediğini söyledi.

Yıldırım, küresel ticaretin azalması ve durması durumunda mal satılamadığı için taşımacılığın da olmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla taşımacılık sektörü de uzun yıllardır bir kriz içerisindeydi. Üstelik küresel ekonomik krizde bir puanlık bozulma olursa taşımacılıkta yansıması 4 puan. O yüzden de taşımacılıktaki tekrar bu canlanma, yüzde 9'u bulan bu iyileşme ümit vericidir. Ülkemiz ekonomisi açısından iyi bir göstergedir. 2017 Ocak-Ağustos döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı misafirlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artış göstermiştir. Rakam olarak 22 milyona erişmiş bulunuyor. Diyorlar ki ; 'efendim Türkiye'de istikrarsızlık var, güven yok, kriz var, terör var, şu var, bu var.' Her türlü FETÖ'cülerin, bölücülerin yaptığı olumsuz kampanyalara rağmen 9 ayda memleketimize 22 milyon ziyaretçi gelmiş. İşte sonuç burada."

Dünyada artan korumacılık ve küresel rekabet ortamında karşılaşılan bütün zorluklara rağmen her alanda yükselerek, artan bir ivmeyle yola devam edildiğini vurgulayan Yıldırım, bu sonuçların herkesin gururu ve başarısı olduğunu kaydetti.

- "Zorlukları dayanışmayla aşacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, ülkenin üretim ve yatırım altyapısını daha da güçlendireceklerini ifade ederek, "Bütün zorlukları, birlik içinde beraberlikle dayanışmayla, evelallah bugüne kadar aştık, bundan sonra da aşmaya devam edeceğiz. Uluslararası camiada yapacağınız her faaliyette, her çalışmada daima yanınızda olduk, olmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi yalnız bölgede değil, dünyada da daha büyük bir ticari merkez haline getirmek konusundaki kararlılığımız sürüyor. Öncelikle hedefimiz daha rekabetçi, daha fazla katma değer üreten, araştırma geliştirmeyi, yenilikçiliği, markalaşmayı odak noktası haline getiren bir ekonomik altyapıyı tesis etmektir." diye konuştu.

Son dönemde özellikle yenilikçi yaklaşımlara çok büyük önem ve destek verildiğini ifade eden Yıldırım, aynı zamanda mevcut pazarlardan alınan payları artırmak için orta ve yüksek teknoloji gerektiren alanlara daha fazla firmaların teşvik edildiğini anlattı.

Yıldırım, "İstiyoruz ki dış ticaretimizde ihracatımızdaki ürünlerin dağılımında orta ve yüksek teknolojili sahip ürünlerin oranı yüzde 4'lerde olmasın, yüzde 20'lerde olsun. Yani pahada ağır, yükte hafif ürünlere daha çok kafa yoralım. Herkesin yaptığı işi yaparsanız bir adım öne geçemezsiniz. Bir adım öne geçmenin yolu, çok az kimsenin yaptığı işi yapmak. Tercihen de hiç kimsenin yapamadığı işi başarmaktır." dedi.

Bundan sonraki hedefin zor ama ülkeyi yukarılara taşıyacak en önemli hedef olduğunu vurgulayan Yıldırım, günün şartlarını değerlendirerek ihtiyaçların yeni baştan gözden geçirdiklerini ve kararlar aldıklarını, var olan desteklere yenilerini eklediklerini anlattı.

Bu kapsamda yurt dışında düzenlenen ve ihracat açısından önem arz eden fuarlara milli düzeyde yahut bireysel iştirak eden firmalara destek verildiğini belirten Yıldırım, birçok ülkede farklı sektörlerde sektörel olsun, genel ticaret olsun heyetler gönderildiğini, alım heyeti programlarıyla farklı pazarlardan misafirler davet ettiklerini söyledi.

- "Türkiye Ticaret Merkezi desteğini hayata geçirdik"

Yıldırım, bugün de bu toplantıda bu tür heyetlerin olduğunu dile getirerek, bunlara ek olarak yurt dışı dağıtım kanallarında tek başına var olmakta zorlanan firmalar için Türkiye Ticaret Merkezi desteğini hayata geçirdiklerini kaydetti.

Markalaşma destekleri kapsamında Turquality programıyla firmaların küresel marka oluşturmasına katkı sağladıklarını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu programlarımız yeni firma, markalarla büyümeye devam ediyor. Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi projesiyle de iş birliği içinde olduğumuz kuruluşlara destek oluyoruz. Bütün bunlardan muradımız sürekli ve düzenli ihracat artışını temin etmektir. Türkiye'den dünya markaları çıkarmayı öncelikli bir hedef olarak görüyoruz. Bunun için 5 ana stratejik sektör ele almaya karar verdik. Bunların detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Bu beş sektör Türkiye'nin itici gücü olacak ve Türkiye'nin beklediğimiz ihracat büyüklüklerine ve ekonomik gücüne erişmesi için ciddi bir araç haline gelecektir. Türkiye Ticaret Merkezleri Projesi, ofisleri ve teşhir salonuyla mali ve hukuki hizmetleriyle ihracatçı firmalarımızın adeta bir tanıtım merkezi oldu, reklamını yapıyor. Bu merkezlerde ürünler tanıtılıyor. Müteşebbislerimizin e-ticaret sitelerine bireysel üyelikleri yerine iş birliği kuruluşları aracılığıyla toplu üyeliklerle teşvik ediyoruz, destek oluyoruz. Bu sayede dünya ticaretinden payı gün geçtikçe artan e-ticarette daha aktif hale gelmek istiyoruz."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.