Tıp tarihine geçen Türk

Tıp tarihine geçen Türk

Büyük acılar çeken annesi için cihaz geliştiren 22 yaşındaki Türk, dünya tıp tarihine geçti.

Üniversite öğrencisi Kanuni Kuralkan, kulak problemi nedeniyle suya giremeyenler için geliştirdiği 'ayarlanabilir kulak tıkacı' ile dünyanın en prestijli tasarım ödülleri arasında yer alan 'Red-dot Design Award'a layık görüldü. Avustralya Monash Üniversitesi'nde okuyan 22 yaşındaki Kanuni Kuralkan’ın ürettiği tıkaç, dünyanın ilk ayarlanabilir tıkacı olarak tarihe geçti. 49 ülkeden bin 400 kurum ve 3 bin 300 ürün başvurusu arasından kendi geliştirdiği tasarımının ödül almasından dolayı çok heyecanlı olduğunu söyleyen Kuralkan, "Tıkacın, problem çözücü yapısı herkesi hayran bıraktı" dedi.

BABA MESLEĞİNİ SEÇTİ

Çocukluğundan beri tasarımla uğraştığını aktaran Kuralkan, "Babam sanayici olduğu için birçok tasarıma imza attı. Ben de baba mesleğini tercih ettim" diye konuştu. Bugüne kadar birkaç tasarıma imza attığını anlatan Kuralkan, "Otifleks" ismini verdiği tıkacı, orta kulak iltihabı rahatsızlığı olan annesinin ağrılarını dindirmek için geliştirdiğini söyledi. Kuralkan şöyle dedi: "Annem uzun yıllardır kulak rahatsızlığından dolayı her su ile ilişkili aktivite durumda sorun yaşıyordu. Orta kulak iltihabından dolayı kulağına su kaçması halinde ağrılar çekiyordu."

BİR BENZERİ YOK

Piyasadaki mevcut olan kulak tıkaçlarının düzgün olarak işe yaramamasının annesinin sıkıntılarının daha da artmasına neden olduğunu belirten Kuralkan, "Vazelinli pamuktan yumuşak yapılı tıkaçlara, silikon tıkaçlardan kulak kanalı yapısı alınarak kulağa özel hazırlanan tıkaçlara kadar piyasadaki her ürünü denedik fakat sonuç alamadık" ifadesini kullandı.

ÇÖZÜM YOLLARI ARADI

Piyasadaki ürünlerin kulak sorununa çözüm sunamamasının çok ilgisini çektiğini belirten Kuralkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben de bu ürünlerin neden başarısız olduğunu araştırmaya başladım. Çok geçmeden buldum. Kulak kanal genişliklerindeki bu farklılık standart kulak tıkaçlarının birçok insan üzerinde etkisiz kalmasına en ufak bir hareket ile düşmesine sebep oluyor. Bu noktada ilk çözülmesi gerek sorun farklı kulak kanallarına adapte olabilecek bir kulak tıkacı tasarlamaktı."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :