TL Değer kaybetmeyecek!

TL Değer kaybetmeyecek!

Hazine tarihinde ilk kez 10 yıl vadeli 1 milyar liralık tahvil satışı yaptı. Yatırımcılar, 10 yıl boyunca TL'nin değer kaybetmeyeceğini düşünüyor.

Hazine tarihinde ilk kez 10 yıl vadeli 1 milyar liralık tahvil satışı yaptı. Tahvili alan yatırımcılar 10 yıl boyunca TL'nin değer kaybetmeyeceğine, ekonomik ve siyasi istikrarın süreceğine inanarak parasını bağladı.

2001 krizinde iç borçlanma vadesini 3 aya kadar indiren Hazine, Türk ekonomisinde son yıllarda yaşanan toparlanmanın en önemli meyvesini dün aldı. Hazine dün tarihinde ilk kez 10 yıl vadeli TL cinsi tahvil ihracına çıkarken, ihaleye 1.88 milyar lira talep geldi. Yüzde 11.25 sabit faizli tahvildeki satış tutarı ise 947 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Dünya piyasaları Japonya'nın kredi notunun düşürüleceği haberleriyle çalkalanırken, Hazine'nin 10 yıl vadeli tahviline talep yurt içindeki sigorta ve bireysel emeklilik şirketleriyle yabancı bankalardan geldi. Hazine'den yaklaşık 1 milyarlık tahvil satın alan yatırımcılar önümüzdeki 10 yıl için TL'nin istikrarlı bir para birimi olacağını, siyasette ve ekonomide olumlu gelişimin süreceğine güvenoyu vermiş oldu.

DOLAR 1.50'Yİ GEÇTİ

Hazine'nin söz konusu tahvil satışıyla Türkiye de, dünyada kendi para birimi cinsinden en uzun vadeli borçlanabilen 4. gelişen ekonomi oldu. Hazine dün yaptığı ihaleyle yeni bir getiri eğrisi oluştururken, iç borç vadesini 2020 sonrasına uzatmanın da kapısını araladı. Dünkü satışın ardından önümüzdeki günlerde 10 yıl ve üzeri vadelerde yeni satışlar bekleniyor. Öte yandan dün piyasalar hayli hareketliydi. Bankacılar, IMF ile kısa sürede anlaşma beklentisinin azalmasının fiyatlara yansıması ve yurt dışında satış baskısı, enflasyon beklentilerindeki artışla kur ve faizin yükseldiğini söylediler. Dolar yılın en yüksek seviyesi olan 1.50 TL'nin üzerini test ederken, bono faizi yüzde 9'u geçti.

Borç vadesini uzatma adına önemli adım

Bankacılar, Hazine'nin dün gerçekleştirdiği ilk 10 yıllık ihale ile borç vadesinin getiri eğrisini uzatma açısından önemli bir adımı ‘başarılı bir şekilde' tamamlamış olduğunu söylediler. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ "Daralan risk iştahına ve IMF hakkında cesaret kırıcı son yorumlara bakınca ihale sonuçlarının son derece normal olduğunu düşünüyoruz. Buna rağmen iç borcun vadesini uzatacak her hamlenin yerinde olduğu düşünüldüğünde ihalenin başarılı olduğu söylenebilir" dedi. Hazine açısından ‘çok başarılı' bulduğunu belirten başka bir bankacı da şunları söyledi: "Hazine ‘getiri eğrisini uzatabilir miyim acaba'yı denedi. Kağıdın sabit kuponlu vadenin ise tarihteki en uzun borçlanma olduğu düşünülürse bence oluşan seviyeler gayet iyi.””

NEDEN ÖNEMLİ?

Hazine'nin ilk kez düzenlediği 10 yıllık ihalede yaptığı tahvil satışı Türkiye finans tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

• Hazine bu borçlanmayla bono piyasasında yeni bir pazar oluşturarak, 2020 sonrasına uzun vadeli iç borçlanma yapabilmenin kapısını araladı. Böylece iç borçlanmada en önemli problemlerden biri olan vade kısalığına çözüm geliştirme imkanı doğdu.

• Hayat sigortası ve bireysel emeklilik şirketleri gibi uzun vadeli kaynak yaratma imkanı olan, ancak bunu kısa vadeli enstrümanlarda değerlendirebilen fon sağlayıcıları için yeni bir yatırım aracı sundu. Bu şirketlerin uzun vadede katılımcılarına sağlayacakları getiri açısından bir gösterge ortaya konuldu.

• Hepsinden önemlisi ise TL'ye ve Türkiye'ye güven başarıyla test edildi. Kağıdın vadesi, piyasalardaki günlük dalgalanmalar veya bir IMF anlaşmasının yaratacağı etkinin bile dikkate alınmayacağı kadar uzun. Bu tahvillerden alan yatırımcı önümüzdeki 10 yıl boyunca TL'nin istikrarını koruyacağına, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik geleceğinin olumlu olacağına güvenoyu verdi.

Türkiye uzun vadeli borçlanan 4. ülke

Ülke Vade (Yıl)

G. Afrika 2036

Macaristan 2023

Polonya 2022

Türkiye 2020

STAR

Etiketler :