TMSF 'Medya'dan ne kadar kazandı?

TMSF 'Medya'dan ne kadar kazandı?

Batan banka sahipleri ile bu bankalara borcu olan patronlara ait medya şirketleri devlete gelir kapısı oldu.

Borçları sebebiyle firmalara el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bunların satışından şimdiye kadar devlete 1 milyar 574 milyon dolar kazandırdı. TMSF, son olarak da Cine 5’in, 40 milyon dolara El Cezire’ye satılmasına karar vermişti.

Adını bir dönem batan bankaların yönetimlerine el koymasıyla duyuran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) şimdiye kadar medya şirketlerinin satışından devlete 1 milyar 574 milyon dolar kazandırdı.

Kurum, Eylül 2005’ten bu yana yönetimini devraldığı 13 adet medya kuruluşunu ihaleyle sattı. Bunların 8’ini Uzan Grubu’ndan, 2’sini Merkez Grubu’ndan (Ciner), 3’ünü de Aksoy Grubu’ndan borçlarına karşılık el konulan şirketler oluşturdu.

Söz konusu satışlar içerisinde ilk sırayı, 5 Aralık 2007 tarihinde ihaleye çıkan, atv Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün 1 milyar 100 milyon dolar bedelle Çalık Holding’e ait Turkuvaz Radyo TV Gazetecilik ve Yay. AŞ’ye satışı alıyor.

Star Televizyonu Doğan Grubu 306 milyon 500 bin dolara satın almıştı. Bu arada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) onay bekleyen 4 adet, RTÜK ve Rekabet Kurumu onayı bekleyen 1 adet satış bulunuyor.

TMSF son olarak işadamı Erol Aksoy’un borçları sebebiyle el konulan Cine 5 Televizyonu’nun ihale ile Katar merkezli Arap dünyasının en ünlü yayın kuruluşlarından El Cezire’ye 40 milyon dolar bedelle satılmasına karar vermişti. Söz konusu satışın onay süreci devam ediyor.

Öte yandan TMSF, bünyesinde bulunan Show Radyo’yu da 15 Şubat 2011 tarihinde satışa çıkaracak. Radyo için 11 milyon dolar muhammen bedel belirlendi.

Yıllık reklam cirosu yaklaşık 5 milyon lira civarında bulunan Show Radyo, şu anda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Gaziantep, Antalya, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Samsun, Mersin, Malatya, Kocaeli, Eskişehir, Denizli, Trabzon, Balıkesir, Osmaniye, Kütahya, Aydın Didim, Muğla, Bodrum-Marmaris olmak üzere 24 il/ilçe merkezinde karasal yayına devam ediyor.

Radyo ayrıca Türksat uydusu, D-Smart ve internet üzerinden dinlenebiliyor. TMSF tarafından pazarlık ihalesine çıkarılan Viva TV-Radyo Viva için de Artı Televizyon, 4 milyon 150 bin dolar olan teklifini, 5 milyon dolara yükseltti.





 

Etiketler :