TMSF'den Demirel'e darbe

TMSF'den Demirel'e darbe

Uzanlar’ın 196.5 milyon dolarının getirilmesini sağlayan TMSF, aynı başarıyı Murat Demirel’in Cayman Adaları’ndaki 22 milyon doları için de sağladı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fon’u (TMSF), Uzanların zulasının ardından Egebank’ın eski patronu Murat Demirel’in Cayman Adaları’ndaki zulasından da 22 milyon dolarlık tahsilat yapmayı başardı. Demirel’in zula parasının, TMSF hesaplarına, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresinin dolduğu gün girmesi ise ilginç bir tesadüf oldu. Murat Demirel’in 22 milyon dolarlık zulasına ilişkin hukuk süreci 2005 yılında başladı. TMSF Demirel’in, Egebank’a el konulmadan önce paraların bir kısmını İsviçre’ye transfer ettiğini tespit etti.

Para dün TMSF hesabına geçti

İsviçre ile yapılan yazışmaların ardından paranın Amerikayatırım bankası Merill Lynch’te olduğu belirlendi. Bu kez ABD ile yazışmalar yapıldı. Demirel’in bu süreçte parayı Cayman Adaları’na transfer ettiği saptandı. İlk olarak hesapların dondurulmasını sağlayan TMSF hukukçuları, Cayman Adaları’nda da paranın iadesi için dava açtı. Cayman Adaları’ndaki mahkeme, paranın Türkiye’ye ait olduğu yönünde karar verdi. Ancak Murat Demirel bu kararı itiraz etti. Bu kez dava İngiltere Kraliyet Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme de, yaklaşık altı ay önce TMSF lehine karar verdi. Bu karar üzerinde Cayman Adaları’ndaki mahkeme tekrar konuyu ele aldı ve paranın Türkiye’ye iade edilmesini kararlaştırdı. TMSF ile Cayman Adaları yetkilileri arasında yaklaşık üç aydır yazışmalar sürdürülüyordu. Bu süreçte, TMSF galip geldi ve 22 milyon dolar dün TMSF’nin hesaplarına geçti. Demirel’in parasının, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresinin dolduğu gün gelmesi ise ilginç bir tesadüf oluşturdu. TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk’ün görev süresinin dolmasının ardından iki yıllığına bu göreve atanan Gül’ün, BDDK ve TMSF başkanlarının görev süresini uzatan düzenleme ile yeniden atanması bekleniyor.

15 ülkedeki zulaların izi sürülüyor

TMSF, daha önce de Uzan Ailesi’ne ait İsviçre bankalarındaki 196.5 milyon doların Türkiye’ye getirilmesini sağlamıştı. Böylece batık bankacıların gizli hesapları konusunda ikinci başarı sağlanmış oldu. TMSF, halen 15 ülkede batık bankacılarının parasının izini sürüyor. Batık bankacıların yurt dışında milyarlarca dolarlık hesabı bulunduğu tahmin ediliyor.

Egebank’ın zararı 1.3 milyar $

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yeğeni Murat Demirel’in patronu olduğu Egebank’a, 1999 yılında el konuldu. TMSF, bankaya el konulmasının ardından yaptığı incelemelerde, 1.3 milyar dolarlık zararla karşılaştı. TMSF, bugüne kadarDemirel Grubu’ndan sadece 145.4 milyon dolarlık tahsilat yapabildi.

5+5 düzenlemesi Meclis’e sunuldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gündeme getirdiği BDDK ve TMSF başkanlarının görev süresinin 5 artı 5 olmasına ilişkin düzenleme TBMM’ye sunuldu. AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından hazırlanan teklife göre, TMSF ve BDDK Başkanı ve üyelerinin görev süresi, 6 yıldan 5 yıla düşürülecek. Kurul Başkanı ve üyeler bir defalığına yeniden atanabilecek. Meclis’e gönderilen teklifle, kanunda yer alan “Bu şekilde atananlar, bir defalığına tekrar atanabilir” hükmü yürürlükten kaldırılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.