Topbaş Taksim'de noktayı koydu

Topbaş Taksim'de noktayı koydu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Taksim Meydanı''nın isminin değişmeyeceğini belirterek...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP ve işçi sendikalarından gelen ''Taksim Meydanı''nın isminin '1 Mayıs Meydanı' olarak değişitirilmesi taleplerine Taksim'in ismini aldığı tarihiyle cevap verdi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Taksim Meydanı''nın isminin değişmeyeceğini belirterek, ''Taksim olarak zaten asırlardan beri var olan bu ismi değiştirmek, hafızalara müdahale etmek çok doğru şeyler değil'' dedi.

Topbaş, ''Feshane Kastamonu Günleri'' etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Topbaş, Taksim Meydanı'nın isminin, ''1 Mayıs Meydanı'' olarak değiştirilmesine yönelik CHP tarafından verilen önergeye ilişkin bir soru üzerine, şehirlerin simgesel özelliği taşıyan bazı bölgelerinin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''O şehirler, onlarla anılmıştır ve onların tarihi izleri vardır. İstanbul'un en önemli meydanlarından biri Taksim Meydanı'dır. Suların burada taksim (bölünme) edilmesi anlamında...''

Bu bölgenin tarihten gelen bu güzelliğinin devam etmesinin herkesin görevi olduğunu da belirten Topbaş, ayrıca orada bir Cumhuriyet Anıtı'nın bulunduğunu anımsattı.

Topbaş, bu anıt sebebiyle buraya Cumhuriyet merkezi olarak da bakılabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Ama bu tip önergeler her zaman gelecektir. Meclise gelen bir önerge de başkanlık makamına havale edilmiştir ama benim şahsi kanaatim, kentin kendi simgesel değeri olan bu Taksim isminin değişmemesi gerekir. Bu tabii ki kentin hafızasını, kayıtlarını sarsmak anlamına gelmektedir. Biliyorsunuz Beyazıt Meydanı, Hürriyet Meydanı şeklinde değiştirildi ve orada bir ikilem ortaya çıktı. Hala orası hangi meydandır diye kamuoyunda tam olarak ifade edilemiyor. Tam olarak algılanmıyor. Taksim, bu şehrin simgesel özelliğini taşıyan bir ismi yaşattığı için ismin bence devam etmesini ben uygun görüyorum. Bizim tavsiyemiz de bu doğrultuda olabilir. Bugün bu talepler geliyor, yarın farklı talepler gelebilir. Tabii ki bu merkezin birtakım aktivitelere ev sahipliği yapması münasebetiyle dünyaya buradan güzel yansımalar vermeleri münasebetiyle çok önemli bir geçmişi de var, kötü izler bırakan bazı olaylar da olmuştur. Onlar, birtakım anılar ve izlerdir ama simgesel olarak Taksim'in kendi ismiyle devam etmesi uygundur bence.''

Bir gazetecinin, sendikaların Taksim Meydanı'nın isminin ''Taksim 1 Mayıs Meydanı'' olarak değiştirilmesi yönündeki taleplerini açıkladıklarını da anımsatarak, bu konuda değerlendirmesini sorması üzerine de Topbaş, ''O değişmez. Taksim Meydanı... Taksim olarak zaten asırlardan beri var olan bu ismi değiştirmek, hafızalara müdahale etmek çok doğru şeyler değil. Yarın gelir bir başkası, bir başka yerdeki tarihi değerleri ve hafızaları değiştirmeye kalkar. Bütün anıtsal eserlerin isimlerini değiştirmeye kalkar. Bunlar doğru şeyler değil. Bunlara saygı göstermek lazım'' dedi.

Bundan sonraki sürecin sorulması üzerine de Topbaş, bu tip önergelerin, Başkanlık makamına havale edildiğini, Başkanlık makamının cevap verdiğini ya da Meclise gönderdiğini belirterek, gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.

Etiketler :