Toplantıda Neler Konuşuldu?

Toplantıda Neler Konuşuldu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan, Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Başbakanlık Yeni Bina'daki toplantı saat 17.25'te başladı. Toplantı, 2 saat 20 dakika sürdü.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, ''Kıbrıs'ta işleyen bir demokrasi var. Bu demokrasinin gereği olarak da bu seçimler yapılıyor. Geçmişte de yapıldı. Kesin sonuçlar ortaya çıksın ondan sonra da değerlendirme yapacağız, ama Kıbrıs'ta olgun bir demokrasinin var olduğunu tüm dünyaya ispat bakımından seçimler önem arz ediyor'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yarından itibaren Anayasa değişikliğiyle ilgili konunun TBMM'de müzakere edileceğini ümit ettiklerini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında bununla ilgili değerlendirme yaptıklarını belirten Çiçek, Anayasa değişikliğinin hem Türkiye bakımından hem de AB açısından da önem arz ettiğine dikkati çekti. Çiçek, ''Birkaç teknik düzenlemenin dışında yer alan maddelerin tamamı ifade ettiğim gibi hem Türkiye için önemli hem katılım ortaklığı belgesi, hem ilerleme raporundaki bir kısım eksikliklerin ve beklentilerin karşılanabilmesi, bir kısım fasıllarla ilgili olarak önemli değişikleri ihtiva etmektedir. O açıdan da ilgili bakan arkadaşımız Egemen Bağış, bu maddeler, ilerleme raporu ve katılım ortaklığı belgesiyle ilgili değerlendirmeler yapmıştır'' diye konuştu.

Bakan Çiçek, Mart ayında Elazığ ve çevresinde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, o günden bugüne yapılan çalışmalarla ilgili de değerlendirme yapıldığını bildirdi.

Hasar gören evlerin Ramazan Bayramı sonuna kadar TOKİ tarafından yaptırılması yönünde bir ilke kararı bulunduğunu hatırlatan Çiçek, bin 474 konutun ihalesinin yapılmış durumda olduğunu belirtti. Çiçek, şunları kaydetti:

''Geri kalan teknik kısımları ve alt yapısı tamamlanmış, hazırlığı son noktaya gelmiş olan konutlar için hazırlıklar süratle sürdürülüyor. Ramazan Bayramı sonucuna kadar bu konutlar da yetişmiş olacak. Böylece vatandaşlarımızın kışa kalmadan, havalar soğumadan kendi konutlarına girebilmesi için konunun yakinen takip edilmesi gerektiği ortadır. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu'na kısa bir bilgi sunulmuştur.''

-KKTC'DEKİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ-

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'taki seçim sonuçlarını değerlendirmesi istenen Çiçek, sonuçları görmeden bir değerlendirme yapamayacağını söyledi. Cemil Çiçek, ''Ama bu safhada söyleyeceğimiz şey şudur; Kıbrıs'ta işleyen bir demokrasi var. Bu demokrasinin gereği olarak da bu seçimler yapılıyor. Geçmişte de yapıldı. Şu ana kadar da orada bir olgunlukla bu seçimlerin yapıldığını düşünüyoruz. Kesin sonuçlar ortaya çıksın ondan sonra da değerlendirme yapacağız, ama Kıbrıs'ta olgun bir demokrasinin var olduğunu tüm dünyaya ispat bakımından seçimler önem arz ediyor'' dedi.

İzlanda'daki volkanın oluşturduğu küllerin hava ulaşımını etkilemesine ilişkin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından bilgi verilip verilmediği yönündeki soruyu Çiçek, şöyle yanıtladı:

''Evet, bazı bilgileri bize verdi ama bu açıklamalar tümüyle teknik ve bakanlık seviyesinde yapılması gereken bir açıklama. Konuyla Ulaştırma Bakanlığı uçuşlar yönüyle ilgileniyor. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığını hem de Dışişleri Bakanlığını ilgilendiren yönü var. Dışişleri Bakanlığı zaten hem kendi vatandaşlarımız bakımından yurt dışındaki, burada olup da yurt dışına gidecek olan yabancılar bakımından da bir masa oluşturulmuş durumda. Burada kaldıkları süre içerisinde uçuş yapılamıyorsa konaklama dahil her türlü ev sahipliğini Türkiye yapıyor, yapmaktadır. Şu ana kadar uçuşların iptali dışında herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Bizim için olduğu kadar dışarıdan Türkiye'ye gelecekler bakımdan da benzer durum söz konusu. Üç bakanlık konu üzerinde hassasiyetle duruyorlar. Ümit ediyoruz, kısa sürede bu sıkıntı ortadan kalkar.''

Başbakan Erdoğan'ın Çarşamba günü yapılması planlanan İtalya'ya ziyaretinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine de Çiçek, ''Sayın Başbakan bildiğim kadarıyla gidecek. Belki bazı bakanlar gitmeyebilir. Sayın Başbakan bu ziyareti yapacaktır. Zaten sabah saatlerinde görüşmeler yapılıyor, öğleden sonra da TBMM'ye katılmış olacak'' dedi.

Etiketler :