Torba Yasa'dan vergi mükelleflerine müjde

Torba Yasa'dan vergi mükelleflerine müjde

Torba Yasa Tasarısı, 9.8 milyon vergi mükellefini kapsayacak. Toplam 67 milyarlık borç yeniden yapılandırılacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Yasa Tasarısı’nın 9.8 milyon borçlu mükellefi kapsayacağını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergi tasarıdaki vergi cezalarının affıyla ilgili bilgi veren Bakan Şimşek, tasarı kapsamına girecek tahsilatı yapılmamış kesinleşmiş vergi alacakları toplamının 67 milyar olduğunu söyledi. Şimşek, vergi cezalarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, gecikme faizi yerine enflasyonla güncelleneceğini söyledi.

Ana para alınacak

“Ana paradan vazgeçmiyoruz” diyen Şimşek, şunları söyledi:  “Toplam vergi gelirleri 67 milyar TL. Bunun 17.6 milyar Gelir Vergisi, yaklaşık 5.8 milyar bakaya, Kurumlar Vergisi 5.85 milyar TL, Motorlu Taşıtlar Vergisi yaklaşık 7.5 milyar lira, Özel Tüketim Vergisi 4.7 milyar lira, dahilde alınan KDV 23.5 milyar lira, diğer vergi alacakları ise 7.9 milyar lira.” Şimşek bin TL’ye kadar borcu olan mükellef şayısının 6 milyon 195 bin olduğunu belirterek, “Bin ila 5 bin lira arasında da 2 milyon 299 bin mükellef yaralanacak. Yaklaşık 8.5 milyon mükellef yararlanacak. Toplam mükellef sayısı ise 9 milyon 858 bin 761. Önemli bir kısmı aslında çok düşük alacaklar. 5 bin ila 20 bin lira arasında 967 bin 537 mükellef söz konusu. 20 bin ile 50 bin arası ise 247 bin mükellef var” dedi. Vergi ile toplam alacağın 67 milyar olduğunu söyleyen Şimşek, bunun ana para, ceza ve gecikme faizi olduğunu açıkladı.

AFFI OLUMLU BULMUYORUM

Şimşek, 6111 sayılı kanunu düzenlemesiyle ilgili olarak taksit ödemelerinin sona erdiğini belirterek, “Uzatılması yönünde talep gelmiş olabilir. 2. taksit ödemelerini yapamayanların sürenin uzatılması yönünde talebi olabilir. Bu defa kesinleşmiş alacakları kapsayan bir düzenleme yapılması kanaati olmuş olabilir. Burada partimizin sahiplendiği teklif. Bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyum önemli. Vergide uyumu bozabileceği kanaatim var” dedi.

 

star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.