Toronto'da Hidayet sevinci

Toronto'da Hidayet sevinci

NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu'nun Toronto Raptors ile anlaşması Kanada Türk toplumunda coşku ve sevinçle karşılandı.

The Toronto Star gazetesi, Türkoğlu'nun başka tercihi olduğu halde Raptors'a gelen ilk yabancı olduğunu, bu seçiminde paranın değil, Türk toplumuna yakın olmak isteyen eşi Banu ve kızının etkili olduğunu yazdı.

Haberde, Türkoğlu'nun menajeri Lon Babby'nin, "Toronto'nun teklifi Portland'dan iyi olabilir ama onu para değil, Türk toplumu içinde yer almanın heyecanı Toronto'ya getirdi. Bu kent nadide kozmopolit, çok kültürlü kuzey Amerika şehirlerinden, Hidayet'i ve ailesi için iyisiydi, konforu mükemmel, bu cezbetti" sözlerine yer verildi.

Kanada Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya gelen Kanadalı gazeteci Nick Aveling, Scarborough'daki Türk Okulu Nil Akademi'de hafta sonu etkinliği vesilesiyle Hidayet'in gelişini kutlayan Türklerin coşkusunu yerinde gördü. Aveling, 2006 sonuçlarına göre 15 binden fazla Türk'ün yaşadığı Toronto'da, ilk defa Türk toplumunun Kanada'ya büyük bir katkısından söz edilebileceğini savundu.

Kanada Türk Dostluk Vakfı temsilcisi Fatih Yeğül, "Geçtiğimiz yıl tam bir faciaydı, bu yıl Hidayet'in yardımıyla Toronto Raptors artık umarız Play Off'a kalır" diye konuştu.

NBA kuralları gereği Türkoğlu'nun yaptığı anlaşma, 8 Temmuz'a kadar resmi olarak açıklanamıyor. Önümüzdeki Çarşamba veya Perşembe günü, Toronto Raptors Başkanı Bryan Colangelo'nun Türkoğlu'na "hoş geldin" konuşmasını yapması bekleniyor.

Türkoğlu'nun tatil sonrası Toronto'ya yapacağı ziyareti planlayan Menajer Babby, programı Kanada Türk toplumu temsilcileriyle oluşturdu. Türkoğlu ve ailesinin ilk olarak Toronto'nun en iyi Türk restoranı Alara'ya, ardından Pizza Pide, Champion ve Türk süpermarketi Burak'a uğraması tasarlandı.

Kanada Türk Dostluk Vakfı merkezine nezaket ziyaretinde bulunacak olan Türkoğlu, vakıf tarafından 1-2 Ağustos tarihlerinde 4.'sü düzenlenecek Toronto Türk Festivali'ne davet edilecek. Menajer Babby, Türkoğlu'nun burada olması halinde festivale katılmaktan gurur duyacağını söyledi.


KANADA'DAKİ TÜRKLER

Kanada'ya ilk Türklerin 1880'lerde gelmesine rağmen, 1950'lerin ortalarına kadar Türk toplumu yerleşik bir düzene kavuşamadı. 1960'lardan sonra öğrenci ve ziyaretçi olarak gelen Türklerde artış görülse de, Kanada Türk toplumu bugünkü haline 2000'in başından itibaren bu ülkeye yerleşen yüksek eğitimli ve genç göçmen aile nüfusu sayesinde geldi.

Kanada genelinde 60 binden fazla Türk'ün yaşadığı biliniyor. 2006'dan bu yana sürekli nüfusu artan Toronto'nun, Türkiye'den gelenlerle birlikte nüfusunun 30 bine yaklaştığı sanılıyor.

Toronto Raptors'taki ilk yabancı oyuncu, 1995'te gelen Hırvat kökenli oyuncu Zan Tabaktı. Türkoğlu, İspanyol Jose Calderon, Hırvat kökenli Kanadalı Roko Ukic, İtalyan oyun kurucu Andrea Bargnani, Avustralya asıllı Kanadalı oyun kurucu yardımcısı Nate Jawai ve ünlü hücum oyuncusu Anthony Parker ile birlikte oynayacak.

Etiketler :