Torumtay'I öldüren neydi?

Torumtay'I öldüren neydi?

ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI TORUMTAY’ın GATA’da tedavi gördüğü sırada ‘hastane virüsü’ olarak bilinen ‘echerichia’ ve ‘acinetobacter’ bakterileri kaptığı ve hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Lütfi Kaplan

12 Eylül Darbesi’nin kilit ismi ve 20. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın geçtiğimiz Ağustos ayında Ankara GATA’da hayatını kaybetmesinin altından skandal çıktı. GATA yoğun bakımda Torumtay’a ‘hastane virisü’ denilen ölümcül Acinetobacter, Pseudomonas ve Pseudomonas Aeruginusa virüsleri bulaştığı ortaya çıktı. Hastane enfeksiyonlarının Torumtay’a bulaştığını gösteren raporlara STAR ulaştı.

Marmaris’ten GATA’ya nakledilmişti

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda geçtiğimiz Haziran ayında aniden rahatsızlanan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay, helikopter ambülansla Ankara GATA’ya kaldırıldı. Esansiyel Hipertansiyon, Kardiyak arrest (Kalbin pompalama işlev bozukluğu),Gut, Dispne(Nefes Darlığı) tanısıyla tedavi altına alınan Torumtay’ın yaklaşık 2.5 ay kaldığı GATA’da ölümcül hastane enfeksiyonlarına yakalandığı ortaya çıktı.

Kan ve idrarda iki ayrı bakteri bulundu

Torumtay’ın peş peşe yapılan tahlillerinde antibiyotiklere dirençli bakteriler raporlara yansıdı. Kan, idrar ve kateter tahlili sonuçları ihmali gözler önüne sererken, Torumtay’ın kan örneğinde 17 Temmuz 2011’de yapılan tahlilde ölümcül mikroorganizmalardan “Pseudomonas aeruginosa” mikrobu tespit edildi. Aynı tahlilde bu mikrobun anibiyotiklerden “seftriakson, imipenem, meropenem, ampisilin/sulbaktam ve ampisilim” dirençli olduğu tespit edildi.

Antibiyotiklere dayanaklı üç virüs çıktı

1 Ağustos’ta yapılan kateterde (büyük toplardamarlara takılan esnek boru sistemi) boyalı mikroskobik incelemede ise “1000 Acinetobacter spp” belirlendi. Aynı tarihte alınan idrar örneğinde ise “1.Mikro organizma:100000Escherichia coli, 2.Mikro organizma: 50000Acinetobacter spp” tespit edildi. İdrar tahlilinde tespit edilen organizmaların “Siprofloksasin, Sefotaksim, sefazolin, piperasilin/tazobaktam, ampsilin/sulbaktam, ertapenem ve aztreonam” antibiyotiklerine karşı dirençli olduğu ifade edildi.

Sinirde tanımlanmamış bozukluklar var

Torumtay’ın 6 Ağustos 2011’de yapılan idrar tahlilinde yine “100000Acinetobacter spp” yer aldı. 5 gün boyunca bu bakteriye karşı herhangi bir önlem alınamaması dikkat çekti. Bakteri her geçen gün artarken 4 Ağustos’ta idrar tahlili isteyen yoğun bakım doktoru Ramazan Öcal ön tanı olarak “Sinir sisteminin diğer tanımlanmış bozuklukları, başka yerde sınıflanmış hastalıklarda ateş tanımlanmamış” değerlendirmesi yaptı. Torumtay 28 Ağustos 2011 günü vefat etti.

Bağışıklık sistemi zayıf olan hastayı öldürüyor

NECİP Torumtay’ın idrarında “echerichia coli” ve “acinetobacter spp”, kanında “pseudomonas aeruginusa” ile kol kateterinde “acinetobacter spp” adlı mikroorganizmaların tespit edilmesi ve antibiyotiklerin çoğuna dirençli olmaları, hastane enfeksiyonu varlığını ortaya çıkarıyor. Bu üç mikroorganizma da hastaneden bulaştığı taktirde oldukça öldürücü olmasıyla bilinen, tedaviye dirençli bakteriler. Hastanın sepsis yani enfeksiyonun tüm organlarına yayılması sonucu kaybedilmesine neden oluyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Önder Ergönül, “Pseudomonas aeruginusa, hastane enfeksiyonu olarak karşımıza çıkarsa yüzde 70 oranında öldürücüdür. Acinetobacter de aynı şekilde tehlikeli. Kana karışması, idrar yolu enfeksiyonu gibi tablolarla ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin çoğunluğuna da dirençli ise tedavi edilmesi zorlaştığı için ölüm riski daha da yükselir” dedi.

Karargah’tan bile gizlenmiş

NECİP Torumtay 28 Ağustos 2011 günü hayatını kaybederken, kamuoyuna ölüm nedeni solunum yetmezliğine bağlı kalp krizi olarak duyuruldu. GATA’nın generallere hizmet veren en özel bölümünde yaşanan ve Genelkurmay Başkanı seviyesine kadar tırmanan enfeksiyon skandalı, hem Genelkurmay Karargahı’ndan hem de kamuoyundan gizlendi. Torumtay ailesine bilgi verilip verilmediği ise bilinmiyor. 15 General doktorun hizmet verdiği GATA’da Genelkurmay başkanlarının dahi hastane enfeksiyonlarına maruz kalması şaşkınlık yarattı.

Şubat’ta 3 hasta virüsten mi öldü?

NECİP Torumtay’ın da kaptığı hastane virüsü nedeniyle GATA’de geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde 3 hastanın öldüğü iddia edildi. GATA’da tedavi gören hastalarden Osman Nehirli, Yusuf Denden ve Mesude Aydın’ın İç Hastalıkları yoğun bakım ünitesinde tedavi gördükleri sırada kamuoyunda hastane virisü olarak bilinen bakterilerin bulaşması sonucu hayatlarını kaybettikleri iddia edildi. Geçtiğimiz yıllarda Bursa ve İstanbul’da çocuk yoğun bakım ünitelerindeki virüsler nedeniyle meydana gelen bebek ölümleri uzun süre gündemde kalmıştı.

 

KAN TESTİ

17 Temmuz 2011 günü yapılan kan testinde “Pseudomonas aeruginosa” mikrobu tespit edildi. Mikrobun kuvvetli anibiyotiklere dirençli olduğu belirlendi.

u.20111227084803.jpg

KATATER TESTİ

1 Ağustos’ta yapılan kateterde (büyük toplardamarlara takılan esnek boru sistemi) boyalı mikroskobik incelemede ise “Acinetobacter spp” belirlendi.

u.20111227084827.jpg

İDRAR TESTİ

1 Ağustos’ta yapılan idrar tahlilinde ise hem “Escherichia coli”, hem de “Acinetobacter spp” tespit edildi. İki virüsün de antibiyotiklere dirençli olduğu belirtildi.

u.20111227084851.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.