TRT'den, Hıncal Uluç'un 5 sorusuna sert cevap

TRT'den, Hıncal Uluç'un 5 sorusuna sert cevap

TRT Genel Müdürlüğü, Sabah gazetesi köşe yazarı Hıncal Uluç'un 2011 Dünya Uluslararası Üniversiteler Kış Oyunları'nın verilişi ile ilgili eleştirilerini cevapladı.

TRT Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "01 Şubat 2011'de Sabah gazetesinde yazan Hıncal Uluç isimli köşe yazarı, TRT'nin Erzurum Üniversite Kış Oyunları'na gelmediğini ve bu oyunların sadece bir kanaldan yayınladığını belirterek yanlış ve yanlı yorumlarıyla okuyucusunu yanıltmıştır. Aynı yazar, TRT kurumunun kendisine 29 Ocak 2011 tarihinde verdiği cevaba değinmek yerine, yeni sorular sormayı tercih etmiştir." denildi.

"İşte cevaplarımız" şeklinde devam edilen açıklamada, 'Erzurum oyunları' diye bir kavram olmadığı, '2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları' diye bir kavram olduğu belirtildi. "Bu oyunların açılışının bir kenara atıldığını iddia etmek için, ya hiç televizyon izlememek ya da 'okumuş cahil' olmak gerekiyor. Zihni, tek kanallı TRT dönemlerinde kalanların, çok kanallı bir medya grubunun yayın dağılımını anlaması mümkün değildir." denildi.

TRT'nin 14 farklı kanalının 14 farklı işlevi bulunduğu belirtilen açıklamada; TRT 1'de Ziraat Türkiye Kupası maçları ve aile dizilerini yayınlandığı hatırlatıldı. Yaklaşık 4 saatlik kesintisiz bir canlı yayının, TRT 1'den yayınlamasının tercih edilmediği kaydedilen açıklamada, TRT 1'in Erzurum'dan 15'er dakikalık canlı bağlantı yaptığı aktarıldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

" 50 yıldır yazıp, okuyuculara ahkâm satan bir yazarın, okuduğunu anlaması gerekir. 29.01.2010'da yazdığımız açıklamada açılış törenlerinin başta TRT HABER, TRT HD, TRT TÜRK ve TRT AVAZ kanallarında yayınladığımızı belirtmiştik.

Açılışları kesintisiniz yayınladığımız kanal olan TRT HABER o gün reyting listelerinde ilk 25 içindeydi. Açılışın aynı anda onlarca televizyondan birden gösterildiği düşünülürse; Türk halkının yayıncılık rekabeti içinde TRT HABER'i tercih ettiğini açıkça görüyoruz. Bir haber kanalının; özellikle de 4 saatlik bir yayın için, reytinglerde ilk yüz içerisinde ilk 25'e girebilmesi bir başarıdır! Açılışların resmi yayıncısı TRT'dir. Kıskanç davranıp açılış törenlerini diğer kanallardan sakınsaydık, reytinglerimiz çok daha üst sıralara çıkardı. Reyting listelerinde, haber kanalları kategorisinde TRT HABER açık ara birinci gelmiştir. Anlayabilene...

'Esas kanal' olmayan bir kanal tanımıdır. Bizim her kanalımızın ayrı bir yayın teması, ayrı bütçesi ve ayrı bir hedef kitlesi vardır. Ziraat Türkiye Kupası maçı da; aynı yayın saati içerisinde açılışlar, diziler vb olmasına rağmen reyting listelerine ilk 28 program içinde girmiştir. Bu sıralama bu konjonktürdeki bir maç için kötü bir reyting değildir. Anlayabilene...

Bugüne kadar yaptığınız yayınların Türk halkına maliyeti nedir? Reytingi nedir?" sorusuna cevap verebilmemiz için haftalarca yazı yazmamız gerekiyor. 50 yıllık bir gazetecinin sorduğu bu anlamsız soruyu, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. İletişim fakültesi derslerinde 'en kötü soru" olarak örnek gösterilecek bu sorunun, neyi kastettiği bile belli değil."

TRT'nin 43 yıldır TV yayını yaptığı ifade edilen açıklamada, "Bu yayınlar mı, TRT'nin bugünkü yönetiminin gerçekleştirdiği yayınlar mı yoksa 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları mı kastediliyor?" denildi.

84 yıllık TRT yayıncılığının en hesaplı, en kaliteli yayınlarının yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bunun ispatı açık: Rekor büyümeyi rutin bütçe kalemleriyle gerçekleştiriyoruz!" ifadelerine yer verildi.

Hemen her yıl TRT için elektrik faturalarından yapılan kesinti oranlarının küçültüldüğü belirtilen açıklamada şunlar dile getirildi: "Sizin TRT'ye 9 yıl boyunca yaptığınız düşük reytingli Tele Pazar programından çok daha düşük bütçeli ve Devlet Denetleme Kurulu'nun denetlemesine gerek duyurmayan yayınlar yapıyoruz. Malum, Hıncal Uluç'un TRT'ye yaptığı programın; hem niceliği hem de bütçesi çok tartışılmış ve devreye, Cumhurbaşkanı tarafından Devlet Denetleme Kurulu sokulmuştu.

Hıncal Uluç isimli yazar; Üniversiteler Arası Kış Oyunları'nı, bir spor yazarı olarak Erzurum'dan izleseydi ya da televizyonundan TRT kanallarını bulabilseydi, TRT çalışanlarının fedakârlığını görürdü. 170 kişiye 'tatil yapıyor'demek; 170 farklı tazminat davası konusudur.

Televizyon karşısından Türkiye'yi yönetmeye çalışanlar; televizyon izlemeyi de öğrenmelidirler."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :