TRT'ye Yeni Kaynaklar İsyan Ettirdi

TRT'ye Yeni Kaynaklar İsyan Ettirdi

Hükmümetin, TRT'ye gelir aktarmak için hazırladığı kararname, halkı isyan ettirdi. Özel TV'lere inat, hemen her şeyden TRT'ye pay ayrılması, bir çok ürüne yüzde 8 ila yüzde 16 arasında zam yapılması anlamına geliyor.

Hükümetin, TRT’ye devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla çıkardığı kararname, kamuoyunda yeni bir tartışma konusu oldu.

Eskiden yalnızca elektrik ve televizyonlardan alınan TRT payı, yeni kararnameyle otomobillerin yanı sıra, içinde radyo ve TV olan cep telefonları, buzdolabı, duş cihazları, koşu bandı, MP3 çalar, adım sayardan bile TRT’ye bandrol adı altında kaynak aktarılacak.

Kararname kara taşıtlarının dışında hava ve deniz taşıtlarının üzerinden de aldıkları aracın onbinde biri kadar TRT’ye bandrol ücreti kesilmesini düzenliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, yılda TRT’ye bandrol adı altında aktarılan kaynak yaklaşık 400 milyon TL’yi bulacak. Yıllık reklam geliri 32 milyon TL olan TRT, 400 milyon TL’lik bu yeni kaynak akışıyla gücünü artıracak.

Ergün: Zam yapmamız çok normal

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TRT bandrol ücretlerinin artırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili olarak, “Bu dönem itibariyle bu tür kararların kamu mali dengelerinin oluşturulmasına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Mali dengeler yeniden oluştuğunda eminim bu tür uygulamalar da gözden geçirilmiş olacaktır” dedi.

Ekonomik ortamın gereği olarak her yeni verginin tartışma konusu olacağını da kaydeden Ergün, ekonomik krizden çıkış ortamında tüketimle ilgili sirkülasyonu yüksek olan ürünlere ek vergiler koyarak bazı kamu harcamalarının finansmanının sağlanmasının doğal olduğunu kaydetti.

Teknolojinin gelişimi izlendi

TRT için kesilecek bandrol oranlarıyla ilgili kararnamenin içinde radyosu olan her türlü alette ciddi zamları da beraberinde getirmesi bekleniyor. 2004’teki düzenlemeyle TV, radyo, müzik seti ve bu ürünlerin birleşik olarak satıldığı ürünlerden yüzde 16 kesilirken, son kararla oranlar ve kapsam yeniden belirlendi.

Buna göre, radyo ve TV alıcısına sahip ürünleri imal ve ithal edenlerden bugüne kadar ürün başına ortalama 3.68 kuruş bandrol tahsil eden TRT, artık ürün matrahı üzerinden yüzde 8 oranında bandrol ücreti alacak. Buna gerekçe olarak da teknolojinin gelişip, bir çok ürünün içine radyo ve TV monte edilmesi gösteriliyor.

Bu ürünler arasında radyolu, TV’li ve 3G cep telefonları, koşu bantları, spor yaparken kullanılan adım sayarlar, buzdolaplarının üzerine monte edilen TV’ler, TV’li duşlar yer alıyor.

Mp3 çalar fiyatları artacak

Yeni kararname sadece bu ürünlerle de sınırlı değil. Son yıllarda kullanımı hızla artan MP3 ya da MP4 çalarlar için de artık TRT’ye bandrol ödeyeceğiz. Üstelik bunların bandrol ücreti en üst seviyede yani yüzde 16 olacak. Yani 100 Euro’luk bir mp3 çalar için ödenecek TRT bandrolü 16 Euro olacak. Bu da doğal olarak bu ürünlerin fiyatının zamlanmasını sağlacak. Kararnameyle açıklanan ürünler dışında kalan ve içinde radyo-TV barındıran aletlerden de yüzde 16 TRT payı kesilecek.

Elektronikçiler dava açacak

OTOMOTİV üreticileri ve ithalatçıları bundan böyle otomobillerin radyo-CD çalarsız satılacağını belirtirken, elektronik cihazlar sektörü temsilcileri de, konuyu yargıya taşımayı düşündüklerini ifade ediyor. Yetkililer, sektördeki perakendecilerin kâr marjlarının yüzde 8’i geçmediğini belirterek, “Yeni bir ortağımız oldu. Bu durum yeni bir dolaylı vergiden başka bir şey değildir” açıklamasını yapıyor.

Yüzde 8 alınacak ürünler

Cep telefonu
Işıldak
Saat
Kulaklık
Fotoğraf makinesi
Adımsayar
Kalem
Banyo sistemleri
Navigasyon cihazı
Koşu bandı
Buzdolabı
İnternet radyo cihazı
DVD-VCD player

Yüzde 16 alınacak ürünler

Set up box cihazı
FM ya da TV tuner kartı
MP3/MP4 çalar
Uydu alıcısı
Ev sinema sistemleri

Bandrol yoluyla vatandaşın cebinden TRT’ye nereden ne kadar kaynak akacak

Cep telefonlarından 100 milyon Euro
Kara taşıtlarından 50 milyon Euro
mp3 çalarlardan 10 milyon Euro
Yatlardan 200 bin Euro
Uçaklardan 200 bin Euro
Diğerleri 20 milyon Euro

(Hürriyet / Haber 7)

Etiketler :