TSK bu soruları es geçti

TSK bu soruları es geçti

Genelkurmay açıklamasında "İddialar doğru değil, gereken tedbirler alındı." dedi ama birçok soruyu cevapsız bıraktı.

Kamuoyunun içini rahatlatmaktan uzak açıklamada olayla ilgili sorumluluk alınmıyor. İşte cevap bekleyen çok önemli sorular.

60 kişilik istihbarat değerlendirildi mi ?

Görüntülerin baskından 46 dakika sonrasına ait olduğunu ifade eden Genelkurmay, Hantepe Olayı öncesi Emniyet'in verdiği istihbarat bilgilerinde 60 civarında terörist grubun baskın yapacağı bilgisinin değerlendirilip değerlendirilmediğine değinmedi. Kendilerine önceden istihbarat geldiği halde tedbir alınmadığı iddiası hala ortada duruyor.

İstihbarat alınmaması normal mi ?

Ayrıca ağır silahları getirerek, pusu-taciz şeklinde organize olarak gerçekleştirilen bir saldırının istihbaratının önceden alınamaması normal mi ?

Açıklamada baskına uğrayan askerlerimize 2 saat 45 dakika sonra destek gittiği belirtiliyor. Helikopterlerin gidememesine gerekçe olarak da yoğun sis gösteriliyor.

Oysa heron görüntüleri son derece net. helikopterin gidemediği hava şartlarındaki olumsuzluk savaş uçakları için de geçerli mi ?

Ayrıca uçakların birgün sonra öğle saatlerinde kullanıldığı sorti yaparak doçkaları susturduğu ifade ediliyor. Niçin uçaklar olay anında gönderilmedi ?

Görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla saldırı henüz başlamak üzereyken heron görüntü vermiş, teröristlerin mevzilere gelişleri görüntüden sonra yaklaşık 30 dakika sürmüştür.

Uçakların emir alıp hedefleri imha etmeleri 20 dakikada mümkünken neden değerlendirilmedi ?

Basına yansıyan görüntülerin 01.30'da başlayan baskından 45 dakika sonrasına ait olduğu ifade edilirken çelişkiye düşülüyor. çünkü teröristlerin topçu atışına maruz bırakıldığı iddiası görüntülerle çelişiyor. 7 teröristin toplanıp dinlenmesi ve sonra da dağılıp gidişi görülüyor. bu durum olayın bitiminden sonra 30 dakika devam ediyor.

Heron'un verdiği koordinatlar çerçevesinde topçu ve hava unsurları neden teröristleri vurmadı yarım saatlik bekleme süresinde neden atış yapılmadı ?

Baskına uğrayan üs bölgesiyle karakol arasında 500 metre mesafe olmasına rağmen herhangi bir yardım gelmemiştir.

Hantepe Karakolu'nda 380 tane asker olduğu bilinmektedir. Niçin karakoldan yardım gitmedi ?

Heron görüntülerinin ilgili birimlerden neden silindiği, başlatılan soruşturmanın neden görüntüleri sızdıranların tespitine yönelik yapıldığı açıklanmıyor.

Görüntülerin 30 yerden izlendiği ifadesi yalanlanıyor fakat kaç yerden izlendiği konusunda bilgi verilmiyor. Bu görüntülerin genelkurmay, kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, jandarma genel komutanlığı ve 2. ordu'da birden çok yerden izlendiği bilinmektedir.

Ayrıca heronların kaydettiği görüntülerle ilgili tek cevap bekleyen konu hantepe değil. 3 haziran'da 100 civarında terörist ve silah yüklenmiş katırlarla sınırdan sızma şeklindeki heron görüntüleriyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

19 haziran'da gediktepe baskını öncesi Emniyet'in verdiği istihbaratın neden dikkate alınmadığı açıklanmadı.

Etiketler :