TSK, Denetime Karşı Çıkıyor

TSK, Denetime Karşı Çıkıyor

Askeri ihalelerin Sayıştay tarafından denetlenmesine askeri çevreler karşı çıkıyor.

Askeri ihalelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlükler Sayıştay denetimlerini tekrar gündeme getirdi. Anayasa'ya rağmen askeri harcamaların Sayıştay tarafından denetlenmesine askeri çevreler karşı çıkıyor. TSK'nın Sayıştay denetçileri kışlaya neden sokmadığı tartışırken Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu'na Genel Kurul üyeleri arasında Sayıştay Başkanı'nın da bulunması dikkat çekiyor.

OYAK'TAN ÇIKARILMALI

Kurumlarda saydamlık için Sayıştay Başkanı'nın OYAK Genel Kurulu
üyeliğinden çıkartılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Sayıştay Başkanı'nın denetimi yetkisi altında olan bir kurumun Genel Kurul üyesi olmasının sakıncalı olduğu belirtiliyor. TSK'nın süreci Meclis'te görüşülen Sayıştay Kanunu Teklifi'ne Genelkurmay'ın itiraz etmesiyle başladı. Meclis'e gönderilen itiraz yazısında şunlar ifade ediliyor:

"Mevcut düzenlemede Sayıştay ordu mallarının fiziki denetimini yapmadan, merkezde
evrak
üzerinden inceleme yapmaktadır. Bu denetimler dahi 'Gizli' gizlilik dereceli bir yönetmelikle düzenlenir. TBMM Başkanlığı'nın talebi, denetim ve esasları özel protokolle belirlenir."

GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE

Açıklamada askeri harcamaların Sayıştay tarafından denetlenmesi esnasında bilgilerin herkes tarafından öğrenilmesinin milli güvenliğimize zarar vereceği, diğer taraftan yabancı bir devlet için faydalar temin edebileceği belirtiliyor. İtiraz yazısı şöyle devam ediyor: "Bu bağlamda, örneğin TSK'nın elinde bulunan denizaltı, gemi, füze, uçak, silah sistemleri, birliklerin konuş yeri ve durumu gibi bilgi, belge, malzeme, tesis ve yerlerin güvenliğini garanti altına alacak bir şekilde denetim yapılması gerekmektedir."

Yerindelik denetimi de yapılmalı

Sayıştay Denetçileri Derneği tarafından hazırlanan raporda ise Sayıştay'a 'yerindelik' denetimi yapma yetkisi verilmesi isteniyor. Sayıştay Kanunu Teklifi'yle ilgili hazırlanan raporda "Sayıştay tarafından yerindelik denetimi yapılamaz, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alınamaz" şeklindeki son cümlesi uluslararası denetim standartlarının gereğidir ve kanun metnini bir denetim rehberine çevirmektedir" deniliyor.

TEMEL PRENSİPLER VAR

Rapor şu ifadelerle devam ediyor: "Performans denetimlerinde denetim tavsiyeleri hazırlanırken bile 'neye ihtiyaç duyulduğunun' belirtilmesiyle yetinilip, bunun 'nasıl yapılacağının' faaliyetleri yönetenlere bırakılması gereği uluslararası denetimin temel prensiplerdendir.”

SINIRLI TAKDİR YETKİSİ

Raporda “Ayrıca bu ifadenin yargı kararlarının sorgulanması ve alınan her kararın idarenin takdir yetkisine müdahale şeklinde değerlendirilebilme sonucunu doğurarak denetimin sonuçlandırılmasını geciktirecektir" deniliyor. Sayıştay Denetçileri Derneği ise "Sayıştay tarafından yerindelik denetimi yapılamaz, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alınamaz" ifadesinin madde metninden çıkarılmasını önerdi.

BUGÜN GAZETE

Etiketler :