TSK iki kritik istifa haberiyle sarsıldı!

TSK iki kritik istifa haberiyle sarsıldı!

Hava Kuvvetleri, kritik noktalarda görev yapan iki tümgeneralin istifasıyla sarsıldı.

Hava Kuvvetleri’nde yükselmek için en önemli makamların başında kabul edilen Hava Harp Okulu Komutanlığı’na geçen ağustosta atanan Tümgeneral Sinan Şanlı, geçtiğimiz günlerde görevinden istifa etti. Bir diğer istifa da 1’inci Taktik Kuvvet Komutanlığı’ndan geldi. Ege Denizi’ndeki it dalaşları dahil Hava Kuvvetleri’nin hayati operasyonlarını yapan Taktik Kuvvet’in iki numarası ve Komutan Yardımcısı Tümgeneral Levent Türkmen, görevinden ayrıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Şanlı ve Türkmen’in istifa isteklerini işleme koydu. Bu iki kritik makama henüz atama yapılmazken, resmi kaynaklar istifalarla ilgili yorum yapmadı.

Kulislerdeki iddialar

Ergenekon mu: Kulislerde, istifalarla ilgili çeşitli iddialar var. Bir iddiaya göre Hava Kuvvetleri iki generalin görevden ayrılmasını bizzat istedi. Tümgeneral Sinan Şanlı, Hava Harp Okulu Komutanlığı’na atanmadan önce Hava Harp Akademisi Komutanı’ydı. Bu sırada Harp Akademileri’nde, Ergenekon ve ’Karargáh Evleri’ne üyelik şüphesi duyulan bir askeri personel hakkında ön soruşturma yapıldı. Bu isim, daha sonra tayin olduğu Kayseri’de, geçtiğimiz aylarda tutuklandı. Bu süreçte, komutanlığın prosedürel işleyişi kaynaklı bir sorun olabileceği ve bunun da Şanlı’yı olumsuz etkilediği öne sürülüyor.

Özel hayat mı: Daha önce İncirlik Üs Komutanı olan ve burada ABD’lilerle birlikte çalışan Tümgeneral Türkmen’in istifasının arkasında ise özel hayatıyla ilgili bazı sorunlar olabileceği konuşuluyor. İstifasının özel hayata ilişkin olabileceği spekülasyonları, Tümgeneral Şanlı için de yapılıyor. Ancak resmi makamlar bu iddiaları doğrulamıyor.

2 yıl önce de yaşandı

Hava Kuvvetleri, yaklaşık iki yıl önce de yine iki generalin istifasıyla karşılaşmıştı. 2007 Ağustos’unda Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu, Savunma Bakanlığı’nda yerinde bırakıldığı, Hava Eğitim Kurmay Başkanı Tuğgeneral Karaca da uzatma aldığı gerekçesiyle istifa etmişti. O dönemde birinci sıradan Tümgeneralliğe terfi eden Uğurluoğlu’nun, bazı kız ve erkek öğrencilerin okulda uygunsuz ilişki kurdukları iddialarıyla patlayan olaylarda Hava Harp Okulu’nda komutan olmasının kariyerine darbe vurduğu konuşulmuştu. (Hürriyet)

Etiketler :