TSK'da 'Robocop' dönemi

TSK'da 'Robocop' dönemi

Mehmetçik, Robocop gibi son teknolojiyle donatılacak..

Türk Silahlı Kuvvetleri, 21. yüzyıl savaş sahasında Mehmetçiği son teknolojiyle donatacak. Silahından elbisesine, miğferinden haberleşme sistemine kadar modernize edilmesi hedeflenen Mehmetçik, gerek terörle mücadelede gerekse cephede daha etkin savaş gücü ile donatılacak, bu sayede zayiat da en aza indirilecek. Dünyada "Tek Er Uygulaması" olarak bilinen modernizasyon çalışmaları "Elektronik, haberleşme, silah sistemleri, korunma, sağlık, giysi, bot ve eğitim" gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. "Geleceğin Askeri Projesi" nden sonra TSK, askerin sahadaki etkinliğini artırırken kayıpları da azaltacak. Mehmetçik, yarasına tampon yapacak özel yapım elbiseler giyecek. Miğferinde termal dürbün ve haberleşme sistemi olacak. Kendini göstermeden köşe arkalarından, hedefi vuran silahlarla donatılacak.

20 ÜLKE UYGULUYOR
Savunma ve Havacılık Dergisi'nin son sayısında da yayınlanan "Tek Er Projesi"ne göre, "Robocop" gibi teknolojiyle donatılacak geleceğin erlerinin özellikleri şöyle: Dünyada 'Tek Er Modernizasyonu'nu ABD, Almanya, Avustralya, Rusya, Portekiz, İspanya, İngiltere, Güney Afrika ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 20 ülke uyguluyor. Çalışmaların büyük bir bölümünü tamamlayan ABD, İngiltere ve Fransa, Irak ve Afganistan'daki birliklerinin bir kısmını bu teçhizatla donattı. Türkiye, savunmada en ileri ülkelerin başında gelen İsrail'den önce davranarak, modernizasyonu yapan 21. ülke olacak.

ELBİSE
* Isıyı kontrol edebilen, havalandırması olan, gece termal görüşe karşı ve gündüz optik keşfe karşı gizleme sağlayan, korumalı, yanmaz kumaştan imal edilmiş, rahat harekete imkân veren, dayanıklı ve su geçirmez özelliklere sahip olacak elbiseler.
* Elbiseler aktif karbon emdirilmiş fiber kumaştan imal edilecek.
* Kumaşa yerleştirilen sensörler (algılayıcılar) sayesinde Mehmetçiğin fiziki ve psikolojik durumu 24 saat takip edilecek.
* Üniforma, yaralanan ere ilk yardım sağlayabilen, yaraya denk gelen kısma, kanamayı durdurmak üzere tampon uygulayacak.

MİĞFER
* "Başa tam oturan, dengeli miğfer" geniş açılı, gece ve gündüz termal görüşe imkân veren kameraya, kafatasını çevreleyen haberleşme bandına, görüntüyü siper önü ekrana aktaran donanıma sahip olacak.

BALIKSIRTI YELEK
* Elektronik ceket, bilgisayar ünitesini, kontrol ünitesini, telsizi, GPS bağlantı kablolarını ve konektörü içerecek.
* Yelek ayrıca, elastiki su kabına, yedek şarjörlere ve el bombalarına platform görevi yapacak.
* Tüm bu teçhizat, modüler olacak ve her biri tek başına kullanılabilecek.
* Sırt çantası da yelek birleşimi içinde yer alacak.

SİLAH
* Silah sistemlerinde, gece-gündüz termal nişangâh, yüksek çözünürlü dürbün, lazer mesafe ölçerli sistemler kullanılacak.
* Asker, görünmeden köşenin arkasında mevzilenerek, hedeflere ateş etmesine imkân veren kamerayla donatılacak.

SIRT ÇANTASI
* 60 kg. olan sırt çantasının ağırlığı 22 kg.'ya indirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :