TSK'ya Ayrılan 4,5 Milyon TL'lik Skandal!

TSK'ya Ayrılan 4,5 Milyon TL'lik Skandal!

Onlarca şehidin verildiği karakolların modernizasyonu için Genelkurmay'a ayrılan 4,5 milyon TL'lik kaynak halı saha, lüks salon ve yol yapımı için harcanmış...

•Genelkurmay'ın karakollara ve savunmaya dönük 'acil kaynak' statüsüne giren milyonlarca liralık ödeneğinin halı saha, lüks salon ve yol yapımına harcandığı ortaya çıktı. Aktütün ve Hantepe gibi onlarca şehidin verildiği terör baskınlarında, yetersizliği ortaya çıkan askeri karakollar için ayrılan yaklaşık 4. 5 milyon TL'lik kaynağın kullanımı, gizli ibareli askeri belgelere yansıdı.

•'Modernizasyon Projesi' kapsamında savunmaya yönelik kullanılacak kaynağın farklı amaçlar için kullanıldığını ortaya koyan belgelerde, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner, Balyoz tutuklusu Korgeneraller Rıdvan Ulugüler ve Emin Alpman'ın imzaları bulunuyor. Genelkurmay eski Başkanı Org. Koşaner'in "Para işlerine çok dikkat ediniz" sözleri de internete düşmüştü.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) harcamalarının Sayıştay tarafından denetlenmesine ilişkin tartışmalar sürerken karakollara ve savunmaya yönelik 'acil kaynak' statüsüne giren milyonlarca liralık ödeneğinin halı saha, lüks salon ve yol yapımına harcandığı ortaya çıktı. Yeni Şafak'ın ulaştığı 'Gizli' ve 'Hizmete Özel' kaşeli belgeler, bütçeden her yıl en çok pay alan TSK'da kaynakların usulsüz olarak kullanıldığını gözler önüne serdi. Hiçbir güvenlik ve savunmaya dönük özelliği olmayan halı saha, Harbiye Askeri Müzesi Ahmet Fethi Paşa salonu ve GATA'nın kışla yoluna yapılacak yaklaşık 4. 5 milyon TL'ik harcama 'acil ihtiyaç' olarak gösterilmiş.

SAVUNMA PARASI LÜKS SALONA

İnşaatlara kaynak tahsisinin yapıldığı 2010 yılı İnşaat Yatırım Programı kapsamında, "Askeri Müze ve Kültür Sitesi K.'lığı Genel Onarımı" projesi ile Harbiye Askeri Müzesinin onarımının yapılması planlanıyor. Bu proje kapsamında, Harbiye Askeri Müzesi'ndeki Ahmet Fethi Paşa Salonu'nun kapı ve pencerelerinin yenilenmesinin yanı sıra iç-dış cephe sıva ve boyalarının yapılması da yer alıyor. Belgelere göre, Balyoz tutuklusu dönemin Hava Korgeneral Rıdvan Ulugüler 20 Nisan 2011'de salonun onarımının "Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri" kapsamında karşılanmasını talep eden bir yazı gönderiyor. Dönemin Plan Projeler Başkanı Korgeneral M. Emin Alpman'a gönderilen hizmete özel damgalı yazıda Ahmet Fethi Paşa Salonu'nda yapılacak bu yenilemenin maliyeti 900 bin TL olarak hesaplanıyor. Alpman, teklifi kabul ederek "Askeri Müze ve Kültür Sitesi K.lığı Genel Onarımı" projesi kapsamında yer alan Ahmet Fethi Paşa Salonu'nun tadilatının ana projeden ayrılması talimatını veriyor.

SALONA KILIF UYDURMA

Kaynak aktarılabilmesi için de Ahmet Fethi Paşa Salonunun onarımı "Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri" sınıfına sokuluyor. Salonun onarımı için ihtiyaç duyulan 900 bin TL'lik miktar yine bir modernizasyon projesinden GNK00MD01/01 numaralı kaynaktan alınarak aktarılıyor.

GATANIN YOLLARI DA KAYNAKTAN

11 Ocak 2011'de GATA'yı ziyaret eden dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, hastane yollarının yeniden asfaltlanması talimatını verdi. Bunun üzerine 'acil ihtiyaç' olarak "GATA K.'lığı Kışla İçi Yollarının Asfalt Kaplama Yapılması" projesi adı altında andıç hazırlanarak, 2011 yılı İnşaat Yatırım Programına dâhil edildi. İhtiyaç duyulan kaynağın 3.4 milyon TL olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Harbiye Askeri Müzesi'nin salon tadilatında olduğu gibi GATA'nın yollarının tekrar asfaltlanması için gerekli kaynağın da "Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Gayrimenkul Onarımı" statüsüne alınarak aynı modernizasyon projesi olan GNK00MD01/01 numaralı projeden karşılandığı ortaya çıktı. Harcamaların savunma ve güvenlik kaynağından karşılanmasını emreden talimatın yer aldığı 31 Mayıs 2011 ve 17 Mayıs 2011 tarihli 'hizmete özel' ve 'gizli' ibareli belgede yine balyoz tutuklusu Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Korgeneral Emin Alpman ve dönemin Genelkurmay ikinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in imzaları bulunuyor.

TALİMAT ORG. GÜNER'DEN

Genelkurmay Başkanlığı'na ait kışlada bir halı saha yapımına harcanacak paranın da aynı kaynaktan kullanıldığı tespit edildi. 17 Mayıs 2011'de dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner'in talimatıyla Genelkurmay kışlasında er ve erbaşlar için bir halı saha yapılması talep ediliyor. Halı saha için kaynak olarak 150 bin TL masraf çıkarılıyor. Hazırlanan gerekçe ise erbaş ve erlerin fiziki yeterliliklerinin artırılması ve spor standartlarının yükseltilmesi için mevcut spor tesislerinin geliştirilmesi. Onayın ardından 31 Mayıs 2011'de yine Korgeneral M. Emin Alpman tarafından imzalanan 'gizli' ibareli emir de salon onarımında ve GATA yolunun asfaltlanmasında aktarılan GNK00MD01/01 numaralı projeden kaynak aktarımı yapıldığı görülüyor.

Org. Iğsız 'Karakollar için ödenek yok' demişti

24 şehidin verildiği Çukurca saldırısında teröristler, Asayiştepe Karakolu'nu da hedef almıştı. İnşaat halindeki karakolun duvarlarını rahatlıkla aşan teröristler, içeri sızarak ağır silahlarla saldırmış ve yatakhaneyi ateşe vermişti. Aylardır süren inşaatla duvarları tamamlanamayan karakol, teröristler için açık hedef oluşturmuştu.

İnşaatlara kaynak tahsisinin yapıldığı 2010 yılı İnşaat Yatırım Programı kapsamında, Harbiye Askeri Müzesindeki Ahmet Fethi Paşa Salonu'nun kapı ve pencerelerinin yenilenmesinin yanı sıra iç-dış cephe sıva ve boyalarının yapılması da yer alıyor. Maliyet ise 900 bin TL olarak hesaplanıyor.

17 Mayıs 2011'de dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in talimatıyla Genelkurmay kışlasında er ve erbaşlar için bir halı saha yapılması talep ediliyor. Halı saha için kaynak olarak 150 bin TL masraf çıkarılıyor. Hazırlanan gerekçe ise erbaş ve erlerin fiziki yeterliliklerinin artırılması ve spor standartlarının yükseltilmesi için mevcut spor tesislerinin geliştirilmesi.

'Bunlar karşımıza çıkacak'

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in geçtiğimiz ay internete düşen ses kaydında komutanları askeri harcamalar konusunda uyarılarda bulunması dikkat çekmişti. Koşaner ses kaydında Sayıştay Kanunu'nun değiştiğini ve harcamalarda atılan imzalara dikkat edilmesi uyarısında bulunmuştu. İşte Koşener'in komutanlara yaptığı o uyarının bölümleri: "Dikkatinizi çekeceğim son iki konu arkadaşlar Sayıştay Kanunu değişti biliyorsunuz. Çok dikkat ediniz. Para işleri bundan sonra çok ciddiye bindi. Sayıştay denetleyecek. Sıkıntılı olur. Yönergemizde, bilmem nemizde ne diyorsa onun dışına katiyen çıkmayınız. İmza atarken kağıtlara dikkat etmedik. Bazen etmemiz gerekiyordu bazı dönemlerde. Ama bunu yol yaptık. Hep böyle olacak zannettik. Öyle devam ettik ve hakkımız olmayan bazı imkanları kullandık. Halen de var. Halen de var. Onlar da karşımıza çıkacak." 

13 milyarlık bütçeye rağmen ödenek mazereti

2008 'de yaşanan Aktütün Karakolu'na saldırı sonrasında açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, konum olarak savunmaya uygun olmayan 5 karakolun 2007 yılından itibaren taşınması için çalışma başlatıldığını, ancak bunun maddi imkânlar elvermediği için yapılamadığını ifade etmiş ve büyük tepki toplamıştı. Iğsız, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanmış ve ödenek yokluğunun söz konusu olmadığı açıklanmıştı. 12 milyar 997 milyon YTL'lik bütçeye sahip Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu gerekçeyi öne sürmesi ise anlaşılamamış ve söz konusu açıklamalar sert dille eleştirilmişti.

'Kaçmıyorum, göçmüyorum'

Geçtiğimiz günlerde Rusya'ya kaçtığı ortaya çıkan internet andıcı sanığı Tümgeneral Mustafa Bakıcı'ya ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı ortaya çıktı. Ses kaydından Bakıcı'nın Rusya'ya kaçmadan önce, askerlerin adliye işlerinden de sorumlu olan İstanbul Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muhittin Yenikeçeci ile yemek yediği anlaşılıyor. Bakıcı olduğu iddia edilen kişi, mahkemeye neden gitmediğini açıklarken, mahkemeye yapılan itirazın sonucunu beklediğini söylüyor ve "Kaçmıyorum, göçmüyorum. Muhtemel ki üç dört güne kadar ancak çıkar, gelirim pazartesi" diyor. Yenikeçeci'nin cevabı ise şöyle: Komutanım, bir sıkıntı olmaz bundan dolayı. Komutanım benim yapabileceğim bir şey var mı? Bir emriniz var mı komutanım? Ses kaydında, Yenikeçeci'ye 'Gardaşım' diye hitap eden Bakıcı, "Tamam emmoğlu ya. Ben bugün sabah gelecektim ama şeye sordum avukata sordum. Hayır sonuç daha çıkmamış. Gardaş, kendimizi zorluyoruz. Aman bizi tut, alın içeri alın içeri diye, değil mi? diye konuşuyor. "Evet komutanım, hiçbir sıkıntı yok komutanım" diye cevap veren Yenikeçeci'ye Bakıcı, 'Tamam gardaş' diyor.

Yeni Şafak

 

    Etiketler :
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    1 Yorum