TÜBİTAK ve İTÜ'den imza raporu

TÜBİTAK ve İTÜ'den imza raporu

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin mürekkep yaşının tespitine ilişkin mahkemenin talebine TÜBİTAK ve İTÜ rapor hazırladı.

TÜBİTAK "Böyle bir teknoloji yok" derken İTÜ "Hesaba para yatırın" dedi

İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesi nin mürekkep yaşının tespitine ilişkin mahkemenin talebi üzerine TÜBİTAK'tan gelen cevapta, bu tür ölçümleri analitik yöntemlerle yapan teknolojinin dünyada halihazırda bulunmadığı bildirildi.

Dünyada mevcut değil

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava konusu belge üzerindeki yazı ve imzanın mürekkep yaşının tespitinin mümkün olup olmadığına ilişkin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve ODTÜ rektörlükleri ile TÜBİTAK'a yazdığı yazılara cevap verildi.

TÜBİTAK'tan gelen yazıda, bilgi talep edilen hususun adli tıbbın "yazı yaşının belirlenmesi" alanına girdiği belirtilerek, bu tür ölçümleri analitik yöntemlerle yapan teknolojinin dünyada halihazırda mevcut olmadığı vurgulandı.

ODTÜ bilirkişi vermedi

Yazıda, "Bu Adlitıp uzmanlarının sürekli üzerinde araştırma yaptıkları bir konudur. Ancak belge inceleme uzmanlarının yazı içeriğinden veya mürekkep türünden yola çıkarak tarihi bilinen yazıların üzerine farklı yazılar (notlar, düzeltmeler) yazıldığında bunları tespit edebilmekte oldukları değerlendirilmektedir" denildi.

ODTÜ'den gelen yazıda ise ilgili bölüm bulunmadığından bilirkişilik alanında görevlendirme yapılmadığı bildirildi. İTÜ ise yazı ve imzalarda kullanılan mürekkep yaşının tayini konularında ancak uygun şartların sağlanması halinde analiz yapılabileceğini bildirdi.

Genelkurmay'dan cevap geldi

Mahkemenin Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nca 2009 itibarıyla hangi ofis programları kullanıldığına ilişkin talebine de cevap geldi.

Buna göre, karargâhta bulunan bilgisayarlarda Microsoft Office 2000 paket yazılımı ve kelime işlemci olarak Microsoft Word 2000 yazılımı kullanıldığı bildirildi. Mahkemenin "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın word belgesi olarak kaç KB olduğu konusunda düzenlenen bilirkişi raporunda da belgenin word 2000 formatında incelenerek 39 KB olduğu belirtildi. Davanın tutuklu sanığı Dursun Çiçek de avukatları aracılığıyla basın mensuplarına kendisinin hazırladığı "TSK ile Mücadele Eylem Planı" adıyla bir belge dağıttı.
BUGÜN

Etiketler :