TÜBİTAK'ta 'Darwin provakasyonu'

TÜBİTAK'ta 'Darwin provakasyonu'

Bilim ve Teknik'te 'hafta sonu darbesi' planlanmış! İşte Darwin provakasyonunun iç yüzü...

TÜBİTAK'ın aylık popüler bilim dergisi Bilim ve Teknik'in 42 yıllık yayın hayatında Darwin ve evrimle ilgili çok sayıda dosya yayınlamasına rağmen hiç kapak yapmadığı ortaya çıktı.

Son günlerde Darwin'i kapak yapmadığı için basının yoğun eleştirisine maruz kalan derginin mart sayısında 'küresel iklim değişikliği'nin kapak yapılmasının kararlaştırıldığı, ancak yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman'ın 'bir hafta sonu darbesi' ile ve bilgi vermeden Darwin'i kapak yapmak istediği belirlendi. Derginin basıma gitme aşamasındayken son halini görmek isteyen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve Yayın Kurulu üyesi Prof. Dr. Ömer Cebeci durumu fark etti. Cebeci'nin yayın yönetmenine "Böyle konuşmamıştık, böyle bir bilgiyi bana vermemiştin." demesi üzerine yönetmenin 'kendisinin' kapağı 'iklim değişikliği'ne çevirdiği kaydedildi.

Darwin kapağını sansürlediği iddia edilen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci, 'sansürün aklından bile geçmediğini' vurgularken, dergide iki sayfanın Darwin'le ilgili kitaplara ayrıldığını belirtti. Cebeci, "Popüler ve bilimsel bir dergi çıkarıyorsunuz, bunun bir de yayın kurulu ve üst yöneticileri var. Size sormadan, hatta daha önce belirlenen kapak yerine birileri kendi kafasından başka bir kapak yapıyor. Mesele budur, işin altında başka bir şey arayanlar art niyetli." dedi.

Cebeci olayı şöyle anlattı: "Yayın yönetmeni derginin taslak halini cuma günü bana getirdi, birlikte inceledik. Cuma günü kapak 'küresel iklim değişikliği' idi. Pazartesi günü dergi basıma gitmeden yeniden görmek istedim. Baktım ki önceden belirlediğimiz kapak yerine başka bir kapak yapılmış. Şaşırdım. Yayın yönetmenini arayıp, 'Bu da nereden çıktı, bizim haberimiz yok?' dedim. Ben başka bir şey söylemeden kendisi 'Hocam ben hemen düzeltiyorum' dedi. Antalya'da olduğu için artık değiştirilemeyeceğini, derginin de geç kalacağını düşünerek, 'Kalsın, böyle devam edelim, yetişmez' dedim. Ama o 'Hocam yetiştiririz, zaten dergi şişti, her sayımız 96 sayfa, bu sayı 112 sayfa oldu. Hallederiz' diyerek ısrar etti. Ben de sen bilirsin dedim. Olay bundan ibaret."

Yayın yönetmeninin cumartesi günü akşam 'Darwin'in kapak yapılması' talimatı verdiğini anlatan Cebeci, "Adeta bir hafta sonu darbesi yapılmak istenmiş. Ama pazartesi günü kendi yaptığı yanlışı kendisi düzeltti." dedi. Cebeci, iklim değişikliğinin kapak olarak belirlendiğinin bilgisayarlarda ve fotoğraf indirilen sitelerde kayıtlı olduğunu, teknolojik olarak da bunun çok rahat ispatlanabileceğini vurguladı.

TÜBİTAK, Darwin'le ilgili yeni bir kitap yayınladı

Öte yandan Darwin'in kapak yapılmadığı Bilim Teknik'in mart sayısında iki sayfa Darwin ve evrim teorisinin anlatıldığı kitapların tanımına ayrıldı. Yine TÜBİTAK yayınlarından olan 'Darwin ve Sonrası', 'Evrim', 'Evrim Devrimi', 'Modern İnsanın Kökeni', 'Hayatın Kökleri' gibi 14 kitabın tanıtım cümlesi şöyle: "2009, UNESCO tarafından Darwin Yılı ilan edildi. Çünkü 12 Şubat Charles Darwin'in doğumunun 200. doğum yıldönümüydü. Bu yıl ayrıca, bilim ve düşünce tarihinde devrim yaratan 'Türlerin Kökeni' adlı eserinin yayımlanmasının da 150. yıldönümü. Biz de getirdiği açıklamalar ve bıraktığı kavramlarla doğayı ve insanın doğadaki yerini kavrayışımızda çığır açan büyük doğabilimciyle ve evrim kuramıyla ilgili TÜBİTAK Popüler Bilim kitaplarına dikkatinizi çekmek istedik."

Diğer taraftan TÜBİTAK'ın yayınladığı çok sayıdaki Darwin kitaplarına Kasım 2008'de bir yenisini eklediği, 20. yüzyılın Darwin'i olarak kabul edilen Ernst Mayr'ın son kitabını 'Biyoloji Budur' adıyla yayınladığı öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :