TÜİK'in şok İzmir raporu

TÜİK'in şok İzmir raporu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları, AK Parti Genel Başkanı Hüseyin Çelik'in İzmir'le ilgili sözlerini destekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları, AK Parti Genel Başkanı Hüseyin Çelik'in İzmir'le ilgili sözlerini destekliyor. Son ziyaretinde Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinin kir pas içinde olduğunu, her yanını gecekonduların sardığını savunan Çelik'in, "İzmir, dört tekerine fren takılmış bir araba gibi. Burnu akmış, kir pas içinde bir çocuk gibi." benzetmesi tepki çekmişti.

TÜİK'in 1 Aralık 2010 tarihinde yayımladığı "Seçilmiş Göstergelerle İzmir" verilerine göre Çelik'in dikkat çektiği konulardan yatırımcılar da rahatsız. TÜİK'in yabancı yatırımcılar arasında yaptığı araştırma, İzmir'i tercih etmeme sebeplerinin başında çarpık yapılaşma ve gecekondulaşma oranının yüzde 21,87 ile ikinci sırada olmasının, ayrıca yeterli iş imkanı bulunmamasının geldiğini ortaya koydu. Yatırımcılara İzmir'in yatırım ortamını soran TÜİK, ilginç sonuçlar elde etti. Yatırımcıların yüzde 5,22'si, İzmir'in uygun olmamasının en önemli sebebi olarak, yurtdışından yeterli doğrudan uçuş bulunmaması gösterdi. Yurtiçi ve yurtdışında İzmir'in tanıtımını yetersiz bulanların oranı yüzde 11,81, yatırımların önünde engel olarak göçü gösterenler yüzde 14,88, tesis ve altyapıyı yetersiz görenler ise yüzde 19,35.

TÜİK, yatırımcılara İzmir'e yatırım yapma sebeplerini de sordu. Bunun cevaplarında lojistik avantaj yüzde 28,40, hammaddeye yakınlık yüzde 24,34, yetenekli işgücü yüzde 16,95, vergi ve teşvik avantajı yüzde 21,48, diğerleri yüzde 8,83 olarak sıralandı.

CİHAN

 

Etiketler :