"Tüm tekliflere açığız"   "Tüm tekliflere açığız"

"Tüm tekliflere açığız" "Tüm tekliflere açığız"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Yukarı Karabağ sorununun çözümü için hazır olduklarını açıkladı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Polohov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümünü öngören tüm tekliflere açık olduklarını söyledi.

Polohov, yaptığı açıklamada, ''Biz Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümüne yönelik tüm çabaları destekliyoruz ve her zaman bu çalışmaları değerlendirmeye hazırız'' dedi.

Görüşmeler sürecinin belirli aşamalardan ibaret olduğunu ifade eden Polohov, Bakü'nün müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını ümit ettiğini, bu nedenle de söz konusu müzakereleri sürdürdüğünü kaydetti.

-AGİT MİNSK GRUBU EŞ BAŞKANLARI BAKÜ'DE-

Bu arada, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollarla çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Bakü'ye geldi.

Eş başkanlardan Matthew Bryza (ABD), gazetecilere yaptığı açıklamada ''Tek amacımız, tüm diplomatik kaynakları kullanarak çerçeve anlaşmasını yapmayı başarmaktır'' dedi.

Karabağ sorununu birkaç ayda çözülebileceğini söyleyen Bryza, amaçlarının temel ilkelerin kabul edilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

-ATEŞKES İHLALİ: 1 AZERİ ASKERİ ÖLDÜ-

Öte yandan, Ermeni silahlı güçlerinin ateşkes ihlalleri sonucunda bir Azeri askeri öldü.

Önemli kesimi Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan Azeri-Ermeni cephe hattında ateşkes ihlalleri sürdürüyor.

Yerel televizyon ANS'nin haberinde, bir bölümü işgal altında bulunan Terter bölgesinde konuşlanmış Ermeni güçleri tarafından aynı bölgede bulunan Azeri askerlerine ateş açıldığı, ateşkes ihlalleri sonucundan bir Azeri askerin öldüğü kaydedildi.

Haberde, ateşkes ihlallerinin karşı ateş açılarak sona erdirildiği belirtildi.

-MEDVEDEV: "YUKARI KARABAĞ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE OLUMLU YÖNDE BİR HAREKETLENME VAR"

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde "olumlu yönde bir hareketlenme" olduğunu söyledi.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile Moskova'da görüşen Medvedev, yaptığı açıklamada, Karabağ sorunun "Şu anda doğru istikamette hareket ettiğimize inanıyorum" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile geçen haftaki görüşmesine atıfta bulunan Medvedev, "Temaslarım, tarafların bu karmaşık sorunu çözmek için yapıcı bir işbirliği içinde hareket etmeye hazır olduklarını ispatladı" diye konuştu.

Sarkisyan'a iki ülke arasında güvenlik ve Yukarı Karabağ dahil olmak üzere tüm işbirliği konularını ele alma önerisinde bulunan Medvedev, "Gelin ekonomik, siyasi, insani ve bölgesel sorunları ele alalım. Elbette Yukarı Karabağ hakkında da konuşalım" ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ermenistan arasında diyaloğun yoğun şekilde geliştiğini kaydeden Medvedev, "Geçen yıl 6, bu yıl da iki kez görüştük. Ne kadar sık görüşürsek, sorunların çözümü de o kadar kolaylaşır" diye konuştu.

Sarkisyan da yaptığı açıklamada, iki ülkenin birçok alanda işbirliği yaptığını belirterek, "Rusya'nın yeni bir Avrupa güvenlik anlaşmasıyla ilgili çabalarını yakından izliyoruz" dedi.

Yukarı Karabağ sorununun çözümüne ilişkin çabalar hakkında da Sarkisyan, "Bu sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlama şansımız var" diye konuştu.

Bu arada, Kremlin'den bir yetkili, İtar-Tass ajansına görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Medvedev ve Sarkisyan'ın özellikle enerji ve Yukarı Karabağ konularını ele alacağını belirterek, "Görüşmede küresel ekonomik krizin üstesinden nasıl gelineceği, Kafkaslar'daki istikrar gibi konular da ele alınacak. Ancak görüşmede enerji işbirliği konusu çok ağırlıklı bir yer tutacak" dedi.

Rusya ile Ermenistan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 900 milyon dolar civarında olduğunu belirten yetkili, Rusya'nın Ermenistan'da önemli bölümü enerji, bankacılık, madencilik ve inşaat sektöründe olmak üzere 1,8 milyar dolarlık yatırımının bulunduğunu vurguladı.

Yetkili, iki liderin Yukarı Karabağ sorununu da detaylı bir şekilde ele alacağını belirterek, "Moskova, Bakü ve Erivan'ın çıkarlarına uygun bir karar vermeleri için daha fazla katkıda bulunmak istiyor" diye konuştu.

Yukarı Karabağ'daki çatışmalar ilk olarak 1988 yılında başlamış ve işgal edilen Karabağ'ın bağımsızlığı 1991 yılında yapılan sözde referandumla ilan edilmişti. Taraflar 1994 yılında ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :