Tuncay Güney'den olay açıklamalar

Tuncay Güney'den olay açıklamalar

Ergenekon davası tanığı Tuncay Güney’in açıklamaları yine olay yaratacak. Yeni suikastler olacağını söyleyen Güney, JİTEM ve ETÖ firarisi Dalan hakkında konuştu...

Ergenekon davası tanığı Tuncay Güney’in açıklamaları yine olay yaratacak. Yeni suikastler olacağını söyleyen Güney, JİTEM ve ETÖ firarisi Dalan hakkında konuştu...

Suskunluğunu bozan Ergenekon davası tanığı Tuncay Güney’in açıklamaları yine olay yaratacak.

Ergenekon soruşturmaları başladığında en kritik isimlerden biri Tuncay Güney’di. Kanada’da yaşayan eski gazeteci, televizyon ve gazetelere art arda verdiği röportajlarla gündemden düşmüyordu. Özellikle 1. Ergenekon iddianemesindeki birçok iddia onun ifadelerinden yola çıkılarak hazırlandı. 2009 Ocak ayında ise Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından, Güney’e sorulmak üzere 37 soru hazırlandı. Ancak aradan geçen yaklaşık bir yıla rağmen bu sorulara Güney tarafından cevap verilmedi. Güney’e gönderilen soruların akibeti, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da takip edildi. 11 Eylül 2009 tarihli 115. celsede sorulara cevap gelmeyeceği açıklandı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutanaklarda yeralan bu durumu şöyle açıkladı: “Şüpheli Tuncay Güney’le ilgili savunmasının alınması amacıyla Kanada adli makamlarına gönderilen evrakın Tuncay Güney’le ilgili kendi istediği takdirde mülakat yapmak üzere girişimde bulunulduğu, Güney’in ifade vermeyi reddettiği, Adalet Bakanlığı Uluslararası Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün cevabi yazısında anlaşıldı.”

Talep gelmedi

Güney kendisine böyle bir talebin gelmediğini ve reddetme diye bir şey olmadığını söyledi: “Öncelikle bana böyle bir talep gelmedi. Ancak basında yanlış ifadeler kullanılıyor. Bu soruların bana mektup yoluyla gönderileceği belirtiliyor. Böyle bir şey yok. Bu sorular bana mektup yoluyla gelmez. Hukuki yollarla gelmesi gerekir çünkü Kanada ’muz cumhuriyeti’değil.”

Güney izlenecek yolu ise şöyle anlatıyor: “Türkiye’deki Adalet Bakanlığı adli yardım çerçevesinde Kanada Adalet Bakanlığı’na yazı yazmalı. Bu yazı Kanada’ya ulaştıktan sonra benim avukatıma bildirir ve bizden randevu talep eder. Biz de kabul edersek bir tarih söyleriz ve o tarihte Kanada Adalet Bakanlığı’ndaki ilgili yere gideriz. Gittiğimizde belki yanımızda doktor da isteriz. Belki de Türkçe bilen tercüman isteriz. Belki de gittiğimizde soruları cevaplamaktan da vazgeçebiliriz. Kısaca burada insanı koruyan bir sistem var. Bu sorulara cevap vermek tamamen bana bağlı.”

Yüzde 58’i bitti

Tuncay Güney, Türkiye’deki gündemi yakından takip ettiğini söylüyor. Ergenekon süreciyle ilgili olarak şu saptamayı yapıyor: “Balyoz Planları’nın ortaya çıkmasıyla Ergenekon sürecinin yüzde 58’i tamamlandı. Şimdi duraklama dönemine geçildi. Çünkü Anayasa Paketi değişiklikleri, seçim sürecine girilmesi buna sebep oldu. Ama önümüzdeki günlerde yeni tutuklamalar olacak. Bu süreç 10 yıl kadar sürecek. ”

Suikastler olacak

Güney, gelinen son noktada sonra yaşanacaklarla ilgili de çok çarpıcı açıklamalarda bulunuyor: “Açıklanacak 4-5 dosya kaldı. Örneğin bir Jitem dosyası açılacak. Örneğin daha Bedrettin Dalan dosyası açılmadı. Kafes planında adı geçiyor ama içi dolu değil. Ancak önümüzdeki dönemde suikastler olacak. Süreçte bu noktaya gelindi.”

 

Etiketler :