Tunceli'de tepki büyürken Genç'ten geri adım

Tunceli'de tepki büyürken Genç'ten geri adım

CHP Tunceli Milletvekili ve 1. sıra adayı Kamer Genç'in, "Dersim Kürt değildir. Biz Türk oğlu Türk'üz." söylemine tepkiler büyüyor.

Ali Haydar GÖZLÜ'nün haberi

CHP Tunceli Milletvekili ve 1. sıra adayı Kamer Genç'in, "Dersim Kürt değildir. Biz Türk oğlu Türk'üz." söylemine tepkiler büyüyor. Alevi örgütlerinin 'düşük' ilan ettiği Genç'e, dün de Tuncelili sanatçılar tepki gösterdi.

Tunceli Yeraltı Çarşısı üstünde bir araya gelen yönetmen Kazım Öz'ün aralarında bulunduğu sanatçı, edebiyatçı ve yönetmenler, Seyit Rıza Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca, "İnkârcı vekil istemiyoruz" sloganı atan grup, daha sonra bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kamer Genç'in sözlerini, Kürtçe sanat yaptığı için bedel ödeyenlere hakaret olarak gördüklerini dile getiren sanatçı Deniz Derman, "Biz aşağıda imzası bulunan Dersimli sanatçılar ve edebiyatçılar, CHP Milletvekili Kamer Genç'in sarf ettiği bu sözleri, Dersim'e ve Kürtlere dönük sürdürülen asimilasyoncu zihniyetin bir parçası olarak görüyoruz." dedi. Devletin bile itiraf ettiği ve artık vazgeçme noktasına geldiği bu politikaların, 'Dersimli' bir milletvekili tarafından bu şekilde savunulmasını esefle karşıladıklarını ifade eden Derman, "Aslını inkar eden bu haramzadeliği kabul etmiyor ve kınadığımızı belirtiyoruz." diye seslendi. Açıklama, Genç'e tepki olarak Kürtçe şarkıların söylenmesi ile son buldu.

KAMER GENÇ: SADECE 'DERSİMLİLER ALEVİ'DİR' DEDİM

Öte yandan Kamer Genç, aradan 3 gün geçtikten sonra dün bir yalanlama geçti. Söz konusu ifadeler, Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir'in 8 Haziran'daki köşe yazısında yer alıyordu. Yükselir, kendisini telefonla arayan Genç'in bu sözleri sarf ettiğini yazmıştı. Ancak ilk iki gün CHP'li vekilden bir yalanlama gelmemişti. Kamer Genç, dün yaptığı açıklamada, telefon görüşmesini doğruladı. Devamında, "Dersimliler Kürt'tür deyince ben de Kürtlerin büyük bölümü Şafi'dir. Ancak Dersimliler Alevi'dir şeklinde yanıt verdim." dedi. "Biz öz be öz Türk'üz" şeklinde bir ifadesinin bulunmadığını da ekleyerek, "Benim böyle bir şey söylemem söz konusu dahi olamaz. Sevilay Hanım bunu söylediğimi iddia ediyorsa telefon kayıtlarından söylemediğim ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Zaman.com.tr

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.