Türk asıllı başkandan tarihi fark

Türk asıllı başkandan tarihi fark

İsveç'in 5. büyük şehri Lingköping'de Belediye başkanı seçilerek tarihe geçen Türk asıllı politikacı Muharrem Demirok, 2010 Belediye seçimleri için yeniden aday...

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM 

Geçen sene ara seçimde İsveç’in en gelişmiş 5.şehri olan Lingköping’e belediye başkanı seçilen Muharrem Demirok, 2010 İsveç Belediye seçimlerinde partisi tarafından yeniden aday gösterildi.

Avrupa ve Dünya’da ilk Türk asıllı belediye başkanı olarak tarihe geçen Demirok, Üyesi olduğu sağ liberal parti olan Center’den 33 adayın yarıştığı belediye başkanı ön seçimlerinde tarihi bir farkla birinci oldu.

Parti delegelerinin oylarının yüzde 70 alarak tarihi bir fark atan Demirok’un İsveç’te 2010’un sonbaharında yapılacak seçimlerde Lingköping belediye başkanı olarak tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Üç ay önce Brüksel’de Avrupa’nın trafikte ve yollarda en güvenilir şehri ödülünü alan çiçeği burnundaki belediye başkanı, Partisi delegeleri tarafından ezici çoğunlukla yeniden belediye başkanı adayı gösterilmesinden dolayı mutlu olduğunu ve yeni dönemde Lingköping’i Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri yapacağının sözünü verdi.

Linköping kentinin en büyük özelliğinin, dünya’nın en gelişmiş bio enerji santrallerinin olduğuna belirten Demirok, ‘’ Şehirde toplanan çöplerden, yemek artıklarından bio enerjisi üretiliyor ‘’ dedi. Bu kentteki otomobillerin ve otobüslerin birçoğunun, benzin ve mazot yerine bio gazı kullandığını vurgulayan Türk asıllı başkan, ‘’biraya toplanan çöplerin yakılmasıyla elde edilen sıcaklığı kalorifer şebekesine aktarıyoruz ve bu şekilde de bütün şehrin kolay ve ucuz ısınmasını sağlıyoruz ayrıca dünya’nın bir çok ülkesine bio enerjisi satıyoruz’’dedi.

 

                             LİNGKÖPİNG
Linköping, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Göller Yöresi'nin güneyinde, ormanlık ve ılıman bir alan üzerine kuruludur. 2006 itibariyle kentte 100,000'e yakın insan yaşamaktadır. Kent İsveç'in en eski kentlerinden biridir. 1987'de 700. kuruluş yılını kutlayan kent, İsveç'in sanayi alanında en gelişmiş kentlerinden biridir. Kent, diğer kentlerle Riksettan başta olmak üzere birçok karayoluyla ve demiryollarıyla bağlanmaktadır.

 

 

 

 

 

Etiketler :