Türk Bal'ı İsveç'i feth etti

Türk Bal'ı İsveç'i feth etti

Semih Kaplanoğlu'nun kısa bir süre önce Almanya'nın en büyük sinema ödülünü, “Altın Ayı”yı almış olan filmi Bal İsveç'te de gösterime giriyor....

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun, Berlin Film Festivali'nde 'Altın Ayı' ödülünü alan 'Bal' filmi İsveç'te 10 sinemada birden gösterime giriyor.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, 'Bal' filminin gösterime girecek olması dolayısıyla İsveç'e gelen yönetmen Semih Kaplanoğlu onuruna bu akşam resepsiyon verdi.

Resepsiyona, büyükelçilik görevlileri ile İsveç'te yaşayan Türkler ve İsveçli davetliler katıldı.

Resepsiyon da bir konuşma yapan Türkiye’nin İsveç Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, ‘’ Semih Kaplanoğlu’nun özgeçmişine baktığınızda hakikaten çok başarılı olduğunu görüyorsunuz. 1980 yılında sinema hayatına kısa metrajlı filmlerle başlıyor. İlk uzun metrajlı filmi 2001’de yapıyor ve yaptığı bu film Singapur Uluslararası Film ödülünü alıyor, ondan sonrada bu başarı böyle devam edip gidiyor. Ne kadar uzun metrajlı film yaptıysa hepsinde de ödülü var’’ dedi.

NORVEÇ’TE DE VİZYONA GİRECEK

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Semih Kaplanoğlu ise, Yumurta, süt filmleri üçlemesinin devamı olan Bal filminin gösterime girecek olması nedeniyle vizyon öncesi gösterimi üslenen firmanın basın toplantısı yapması için kendisini İsveç’e davet ettiğini belirterek, daha sonra Norveç'e geçeceğini, 'Bal' filminin gelecek günlerde de Norveç'te vizyona gireceğini söyledi.

Filmin 1 Ekimden itibaren İsveç'te değişik kentlerdeki 10 sinemada gösterileceğini bildiren Kaplanoğlu,’’ Bal filmi bu hafta son Almanya’da vizyona girdi. Çok yoğun ve kalabalık bir katılım gerçekleşti, özellikle Alman basını çok ciddi ilgi gösterdi. İnşallah burada da böyle olur’’ dedi.

BAŞARININ ALTINDA TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ VAR
Berlin Film Festivali'nden sonra 'Bal' filminin dünyanın 38 ülkesine satıldığını ve gösterilmeye başlandığını anlatan Kaplanoğlu, ‘’Sadece Avrupa’da değil biz bu filmleri 38 ülkeye sattık. Avrupa, Amerika, Brezilya, İran, Suriye, Japonya. Tabi bu başarının altında Türkiye’nin hızla değişmesi, ilerlemesi, Demokratikleşmesi yatıyor’’ diye konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda tüm dünya’da saygın bir ülke olduğunu ve müthiş bir ivme kazandığını vurgulayan ünlü yönetmen, ‘’Yalnızca batı Avrupa’da değil Türkiye yenilenen enerjisi ile tüm dünya’da bir etkinlik kazandı. Eskiden konuşulamayan şeylerin şimdilerde konuşulabilmesi, kültür bakanlığının bizlere gerekli destekleri vermesi sayesinde de filmlerimiz Türkiye’nin yükselişine katkı koyuyor’’ şeklinde konuştu.

Filmlerinin Türkiye’nin manevi atmosferinden beslendiğini ifade eden Kaplanoğlu, ‘’Filmlerinin dünya’da çok ilgi uyandırmasının altında derin ve manevi konuların yatığının altını çizdi. Türkiye’nin manevi geleneğinden beslenen bu yapıtların dünya’da en çok talep edilen konular olduğunu belirten Kaplanoğlu,' Çünkü insanlık ve dünya manevi açlık içerisinde, derin geleneğimiz ve köklerimiz bu açlığa cevap verecek seviyededir’’ diye konuştu.

Daha sonra Ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu, Stockholm büyükelçisi Zergun Korutürk ve konuklar filmi izlemek için filmin gösterileceği sinema salonuna geçtiler. İsveçli sinema severlerinde yoğun ilgi gösterdiği film öncesi, Semih Kaplanoğlu kısa bir tanıtım konuşması yaptı.


 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :