Türk bankalarının kriz başarısı

Türk bankalarının kriz başarısı

Kriz yurt dışında finans sektörünün büyük zorluklar yaşamasına neden olurken, Türkiye'de ise ilk çeyrek sonuçları finans sektörünün krizden çok da etkilenmediğini gösteriyor. 17 bankanın net kârı yüzde 23 artarak, 3 milyar 614 milyon liraya yükseldi

Dünyayı etkisi altına alan küresel kriz yurt dışında finans sektörünün büyük zorluklar yaşamasına neden olurken, Türkiye'de ise ilk çeyrek sonuçları finans sektörünün krizden “çok da” etkilenmediğini gösteriyor. El konulan, iflas eden, ilave kaynağa ihtiyaç duyan, satılan veya zarar eden yurt dışı bankalara karşın Türk bankaları “önemli” kâr rakamlarına ulaştı.
KAYMAĞI BİZ YEDİK!

Türkiye'de ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören 17 bankadan hiçbiri yılın ilk çeyreğinde zarar açıklamadı. Yılın ilk 3 ayında 17 bankanın net kârı önceki döneme kıyasla yüzde 23 artarak 2 milyar 940 milyon liradan 3 milyar 614 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yılın ilk 3 ayında 17 bankadan 13'ü kârını artırırken, Akbank, Şekerbank, Türkiye Kalkınma Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nın kârları ise geriledi. Denizbank ve Finansbank bu yılın ilk çeyreğinde kârını en çok artıran bankalar oldu.

İPİ GARANTİ GÖĞÜSLEDİ

Denizbank, karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 292 artışla 71 milyon 579 bin liraya, Finansbank ise kârını yüzde 291 artışla 297 milyon 90 bin liraya çıkardı. Bu yılın ilk çeyreğinde en fazla net kâr elde eden banka, kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artırarak 650 milyon 763 bin liraya yükselten Garanti Bankası oldu. Garanti'yi net kârı 618 milyon 167 bin lira olan Akbank izledi. Türkiye İş Bankası ilk 3 ayda 605 milyon 830 bin lira, Yapı Kredi ise 493 milyon 146 bin lira net kâr elde etti.


En temel unsur faiz oranlarındaki düşüş

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da Türkiye'deki bankacılık sektörünün, girdiği yeniden yapılanmanın ardından bu tür krizlere, şoklara karşı oldukça dayanıklı hale geldiğini, gerek aktif gerekse sermaye yeterliliği açısından gayet iyi durumda bulunduğunu, bu nedenle piyasanın kar beklentisinin yüksek olduğunu ifade etti. Bahçuvan, “Faizlerin inmesi de bankalara kar yazdırdı. Bu da bankaların kar açıklamasında büyük bir etken” şeklinde konuştu.

Türkiye'deki bankalarda bilançoların daha net görülebildiğini ifade eden Bahçuvan, yabancı bankaların kâr açıklamamasının; buradaki varlıkların tamamını bir şekilde göstermemiş olmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Bahçuvan, “Yani yabancı bankalar aktif kalitesi bozulmuş zehirli varlıkları ne derece bilançolarına kattılar, ne derece katmadılar? Ben orada kuşkuluyum. Orada Türkiye'deki gibi net bir tablo göremiyoruz” dedi.


Dışardakiler eridi bitti

Bizdeki bankalar reel sektöre kredi vermeyerek kasalarını doldururken dışarıdaki bankalar eridi bitti. ABD'li Citigroup, bu yılın ilk çeyreğinde 966 milyon dolar (hisse başına 18 sent) zarar ettiğini açıklamıştı. Royal Bank of Scotland (RBS) 1,29 milyar dolar, İsviçreli UBS 1,75 milyar dolar, ING 793 milyon avro zarar ettiğini bildirdi.


Özsermaye her zaman kârlılık getirir

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, bankacılık sistemi açısından özkaynağın çok önemli olduğunu vurgulayarak, sektörde özkaynak karlılığının bu yılın mart ayında yüzde 16,1 olduğunu bildirdi. Keskin, şu görüşleri dile getirdi: “Bu karlılığın yeterli olup olmadığına bakmak için ne ile karşılaştıracağız? Bununla riski en düşük kabul edilen Hazine bonosu ve devlet tahvilinin faiz oranlarını karşılaştırmalıyız. Mart ayında bir yıllık devlet tahvili getirisi ortalama yüzde 14 civarında. Demek ki 2 puan daha yukarıda. Kamu bankalarında yüzde 18,7, özel bankalarda yüzde 12,4 ve yabancı bankalarda yüzde 9,3 oranında yıllık kârlılık var.”


Alınan derslerin payı var

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Türk bankaları olarak bugün yıllardır uyguladıkları doğru stratejilerin meyvelerini topladıklarını belirtirken, Deloitte Finansal Hizmetler Lideri Sibel Türker de, Türkiye'deki bankaların bu krize daha güçlü girdiğini, bunda da geçmişten alınan derslerin payının çok büyük olduğunu belirtti.



Etiketler :