Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği Bursa’da Kuruldu

Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği Bursa’da Kuruldu

Kamu Denetçiliği Kurumunun ev sahipliğinde Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla Bursa’da Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) kuruldu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun ev sahipliğinde Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla Bursa’da Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) kuruldu. Birliğin kuruluş toplantısına; Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Sadettin Kalkan ve Yahya Akman, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol, Kazakistan İnsan Hakları Komiseri Elvira Azimova, Kırgızistan Ombudsmanı Atyr Abdrakhmatova ve Özbekistan Ombudsmanı Feruza Eshmatova katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Aksakalın, devlet ve resmi organizasyonlar dışında devletin, kamunun iş ve işlemlerinin kanunlara, hukuka, adalet duygusuyla eşit bir şekilde yapılıp, yapılmadığını, halkın memnuniyetini veya şikayetini derleyip, toparlayıp idarecilere aktardığı bir mekanizma olduğunu belirterek, “Bu esasında sadece ülke çapında değil; il, ilçe, köy, mahalle bazında yaygın bir yapı. İşlerin doğru gidip gitmediğini tespit eden ve bu anlamda yönetenlere raporlama yapan bir kuruluş. Aynı şekilde ombudsmanlar, aynı görevi ifa ediyorlar. Burada bu birliğin oluşturulması yeni bir aşamayı beraberinde getiriyor. O da Türk Devletleri Teşkilatı'na üye olan ülkelerin uygulamalarındaki benzerlik ve farklılıkların daha geniş bir şekilde ele alınabilecek, bilgi paylaşımı, tecrübe paylaşımı ve teşkilat içerisinde, 170 milyonu bulan Türk dünyasının halkla daha mutlu olması, kanun önünde hukuk devleti ülkelerine göre haklarının takip edilmesi açısından ciddi bir iş birliği ve güç oluşturacaktır.” diye konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Yıldırım: Birliğin amacı bölgesinde refahı arttırmak, ortak değerleri ortaya çıkarmak.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın günden güne güçlenerek, yoluna devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, “Türk Dünyası Teşkilatı'nın amacı herhangi bir ülkeye korku vermek değil. Amacı bölgesinde refahı arttırmak, ortak değerleri ortaya çıkarmak. Türk dünyasıyla iş ve fikir iş birliğimiz var. Amacımız bunları daha da geliştirmek. Kalkınma hamlelerinde refahın bütün ülkelere yayılmasında daha aktif ve kapsayıcı bir çalışma içerisine girmek. Dünyada birçok bölgesel ve küresel topluluklar var. Avrupa Birliği, Arap Birliği bunlardan başlıca örnekler. Dolayısıyla Türk Devletleri Teşkilatı da esas itibariyle Türk devletleri ve buralarda yaşayan milyonlarca soydaşımızı, ayrıca başka devletlerde yaşayan Türkleri de kapsayacak şekilde bir iş birliği ve güç birliği yapmak amacıyla kurulmuştur. Bugün teşkilatımıza üye ülkelerin nüfusu 170 milyona ulaşıyor. 5 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada bu devletler yer alıyor. Bu devletlerin toplam bir yıllık gayri safi hâsılası 1 buçuk trilyon dolar. Yani dünyanın 12'nci büyük ekonomisini oluşturuyor. Ayrıca ticaret hacimleri de 550 milyar dolar seviyesinde. Ancak burada dikkat çekmek istediğim bir konu var. 550 milyar dolar ticaretin sadece 2,8'i kendi aralarında dönüyor. Yani kendi aramızdaki ticaret, toplam ticaretimizin yüzde 3'ünü bile bulmuyor. Demek ki daha yapacak çok işimiz var. Öncelikle kendi üyelerimiz arasında ticaret ortaklığını en az ilk 5 arasına getirmek gibi hedefimiz olmalı. Refahı önce kendi içimizde yaymalı ve büyütmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Malkoç: Türk Dünyası dev bir çınar bizler bu çınarın kollarıyız.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise en son yaptıkları toplantıda birliğin kurulmasına karar verdiklerini ve Bursa'yı seçtiklerini belirtti.

Osmanlı'nın Bursa'da hayat bulduğunu ve dünyaya açıldığını söyleyen Malkoç, "Kasım 2021'de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Türk devletleri başkanlarının İstanbul'da yaptığı toplantı ve ardından Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasından cesaret alarak Ombudsmanlar Birliğini kurmak için Bursa'da bir araya geldik. Gerekli çalışmaları yaptık, arkadaşlarla yol haritamızı belirledik ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları tespit ettik. Türk dünyası dev bir çınar, bizler bu çınarın kollarıyız." diye konuştu.

Toplantı yeri hususunda Osmanlı’nın kuruluş başkenti olan Bursa’da toplantının yapılmasını kararlaştırdıklarını dile getiren Malkoç, “Gerekli çalışmaları yaptık yol haritasını belirledik bundan sonraki çalışmaları sayın başkanım tespit etti. Türk Dünyası dev bir çınar bizler bu çınarın kollarıyız. Birçok alanda birlikte çalışmaya karar verdik. Bu kararımız hayırlı olsun bütün insanlığa hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol, Kazakistan İnsan Hakları Komiseri Elvira Azimova, Kırgızistan Ombudsmanı Atyr Abdrakhmatova ve Özbekistan Ombudsmanı Feruza Eshmatova da toplantıda selamlama konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcı ülkelerin temsilcileri arasında yapılan imza töreniyle TÜRKOMB'un kuruluş işlemi gerçekleştirildi.

Malkoç ve Heyeti, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı Makamında Ziyaret Etti

Bursa temasları kapsamında Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve beraberindeki Türk Devletleri Ombudsmanları, Ulusal İnsan Hakları Kurumları Birliği heyeti, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliğini kurmak için Bursa'ya geldiklerini anımsattı.

Malkoç, Bursa'nın Türk dünyası için önemli bir şehir olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bursa Türk dünyasıyla iç içe olan bir şehir. Türk dünyasının omurgasını oluşturan; Buhara, Bakü, Bursa ve Bosna hattıdır. Bursa manevi, tarihi ve kültürel olarak önemli bir fonksiyon ifa etmektedir. "

Vali Canbolat ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ombudsman Malkoç ve beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da makamında ziyaret etti.

Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve Heyeti, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı Ziyaret Etti

Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve beraberindeki Türk Devletleri Ombudsmanları, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) kuruluş toplantısını Türk Dünyası Kültür Başkenti olması dolayısıyla Bursa’da düzenlediklerini belirterek, “Osmanlı’nın temellerinin atıldığı ve ilk başkenti olan kadim şehir Bursa’da temellerimizi atmaya karar verdik. Bursa’da diktiğimiz bu fidana iyi bakıp kocaman bir çınar haline gelmesi için gayret göstereceğiz. Biz, Türk Dünyası olarak aynı ağacın dallarıyız, aynı gövdenin kollarıyız. Bursa’daki çalışmalarımıza katkı sağladığı için Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, Türk Dünyası adına önemli olan TÜRKOMB kuruluş toplantısının, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’ya ayrı bir zenginlik katacağını söyledi. Bursa’nın Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar bütün gönül coğrafyasına hitap ettiğine vurgu yapan Dündar, “Kadim şehir Bursa’mız, Osmanlı’yı kuran şehir olduğu için Balkanlar’ın yanı sıra Orta Asya’dan Kafkaslar’a kadar tüm Türk dünyasına hitap eden ana kucağı gibidir. Nerede birinin başı sıkışsa kurtuluş yeri olarak Bursa’yı görür. Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Moğolistan’da kardeş şehirlerimiz var. Tarih kent Bursa’da tarihi bir birlikteliğe imza atılacak. Kurucu şehir Bursa’da başlayacak bu birliktelik, hem Kamu Denetçiliği adına hem de gelişmekte Türk Devletleri Teşkilatı’nın ekonomik ve siyasi yönden ilişkilerinin artmasına vesile olacaktır. Hayırlı olsun.” diye konuştu.

Ombudsman Malkoç ve Türk Dünyası Ombudsman Heyeti, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni İnceledi

Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ile Türk Devletleri Ombudsmanlar ve Ulusal İnsan Hakları Kurumları Birliği heyeti, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesini gezerek müzede bulunan tarihi eserleri incelediler.

Heyete başkanlık eden Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa'nın, tarihi, doğası, kültürel zenginlikleri, tarım ve sanayisi ile çok önemli önemli bir şehir olduğunu söyledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nin, Bursa'nın sahip olduğu bu değerleri taçlandıran bir eser olduğunu söyleyen Malkoç, “Bizler de, Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa'da, Türk Dünyası Ombudsmanları Birliği'nin kuruluş beyannamesini Bursa'da imzalayalım dedik. Böyle bir birliktelik, ancak böyle kutlu bir şehre yakışır. Panoramik müzede, Bursa'nın sahip olduğu bu değerleri taçlandıran bir eser olmuş. Burayı görmeden Anadolu'da Türk tarihini bildim demek mümkün değil. Yerli ve yabancı, herkesi burayı görmeye davet ediyorum. Bu emek bunu hak ediyor. Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği'nin temellerini burada atmanın da bereketli olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Konuk heyette yer alan Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva da Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nin büyük Türk tarihini görmek adına heyecan verici bir yer olduğunu söyledi. Aliyeva, “Müzeyi gezerken, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu, büyüklüğünü ve azametini gördük. Biz, bu tarihi koruyup, saklamalıyız. Bizden sonraki nesiller de bu büyük tarihi koruyup saklamalı, sonraki nesillere aktarmalılar. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu Türk tarihinde kurulmuş en büyük imparatorluk. Böyle bir müzede bulunmaktan son derece mutluyum.” dedi.

Kazakistan Ombudsmanı Elvira Azimova ise yaptığı açıklamada panoramik müzenin Bursa'nın en büyük kültürel merkezi olduğunu belirterek, “Geçmişle bugünü bağdaştıran bir özelliğe sahip. Müzeyi gezerken gördüm ki, çok sayıda genç ziyaretçisi var. Özellikle çocuklara geçmişin müzelerle daha iyi anlatıldığını gördüm. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, geçmişi yeni bir sunumla geleceğe aktaran çok önemli bir eser olmuş. Burada emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ombudsmanı İlkan Varol da, müzenin büyük bir emek verilerek yapılmış ve son derece etkileyici bir yer olduğunu söyledi.

haber-turk-devletleri-ombudsman1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.