Türk Doktordan Yüzyılın Buluşu

Türk Doktordan Yüzyılın Buluşu

Yüzyılın buluşu yşne Harvard'dan yine bir Türkten geldi.

Şişman ve ileri derecede tip 2 diyabet geliştirmiş fareleri üç yıl önce yaptığı araştırmayla tamamen iyileştiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, farelerde obeziteyi tedavi eden araştırmasıyla da tüm dikkatleri üzerinde topladı.

Farelerde tip 2 diyabeti tedavi eden araştırmasıyla tıp dünyasında heyecan yaratan genç Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra 6 ay içinde 29 yaşında iken Harvard Tıp Fakültesi, Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak kabul edildi.

Harvard'daki kendi laboratuvarında 8 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüren Özcan, son araştırmasında, yeme isteğini azaltarak vücudun enerji harcamasını artıran "leptin" hormonunun şişmanlardaki direncini bir ilaç grubu ile yok etmeyi başardı.

Leptin hormonu, 1995 yılında bulunduğunda obezitenin tedavisinde önemli rol oynayacağı düşünülerek bilim dünyasında çok büyük bir heyecan yaratmıştı. Yapılan araştırmalar ise yüksek yağ diyeti ile insan obezitesine yakın model olarak obez yapılmış farelerin ve obez insanların beyninde leptine karşı direnç geliştiği gözlenmişti.

O yıllardan bu yana hem akademik çevreler hem de ilaç firmaları obezlerin beyninde gelişen leptin direncinin moleküler mekanizmalarını anlayabilmek ve leptin direncini ortadan kaldıracak ilaçlar bulmak için milyarlarca dolar harcamış, çok büyük emekler sarf edilmiş ama bu çalışmalar başarısız kalmıştı.



Dr. Özcan'ın araştırması, bu alanda yeni bir açılım ve umut sağladı.

Araştırma sonuçlarının saygın bilim dergilerinden Cell Metabolism'de yayımlanmasının ardından dünyada Amerika'da Boston Globe, Washington Post, USA Today, İlgiliz haber ajansı Reuters ile The Telegraph, çalışmanın sonuçlarını okuyucularına duyurdu.

-İNSANLARDA DENENMESİ-

Araştırmaya 2 yıl önce başladığını ifade eden Özcan, kimyasal çaperonlarla tedavi edilen yağlı diyete tabi tutulmuş obez farelerde ciddi kilo kaybı sağladıklarını vurguladı.

Farelerde yapılan çalışmanın, insanlarda tedavi amaçlı kullanılmasının genellikle 10 yılı aldığını belirten Özcan, "Bu araştırmada kullandığımız ilaçlar, şu anda baska nedenlerden dolayı FDA onaylı olarak insanlarda kullanılıyor olmaları ve belirgin toksik etkilerinin olmaması nedeniyle hemen denenebilir" dedi.

İlaçların insanlardaki etkinliğinin denenmesi için klinik deneylere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özcan, "Obezite tedavisinde yeni bir umut ışığı olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Ekibiyle birlikte yoğun olarak endoplazmik retikulum (hücre içi organel) stresinin leptin direncini nasıl yarattığını anlamaya çalıştıklarını dile getiren Özcan, daha güçlü ilaçlar geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.