Türk doktorlar şifa dağıtmaya devam ediyor

Türk doktorlar şifa dağıtmaya devam ediyor

Malatya Sağlıkçılar Derneği (SADER) ile Hayata Adanmış Tıpçılar Derneği (HAYAT-DER) üyesi doktorlar, ‘Sevgi Işığı Sağlık Projesi’ kapsamında, Afrika ülkesi Senegal'e gitti.

Senegal'in başkenti Dakar'da çalışmaya başlatan gönüllü doktorlar, ülkedeki ilk günlerinde çocukları sünnet ederek, sağlık taraması gerçekleştirdi.

SADER Derneği Başkanı Necmettin Gürbüz, Dakar'ın güneyindeki Mbour kentinde devlet hastanesi ve bir sağlık merkezinde çalışmalara başladıklarını söyledi. Sünnet ve katarakt operasyonları ile küçük cerrahi girişimler yaptıklarını anlatan Gürbüz, ilk gün yaklaşık bin 500 kişinin sağlık taramasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Dernek olarak ilk defa yurt dışında böyle bir proje gerçekleştirdiklerini anlatan Gürbüz, şunları söyledi:

“Yapılan çalışmaları, Türkiye'nin tanıtımı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, aynı zamanda Senegal halkıyla Türk halkının birbirlerini tanıması adına çok önemli ve değerli buluyorum. Senegal’de yıllardır hizmet veren Türk okulları, ülkemizi tanıtma adına çok değerli hizmetler vermişlerdir.

Türkiye’den gelen gönüllü doktorların gerçekleştirmekte olduğu bu sağlık taraması beşinci olup, 300’e yakın katarakt 350 civarında sünnet ve küçük cerrahi girişim 500’e yakın diş çekimi ve 5 bin kişinin muayenesi yapacağız.

Hastaların ilaçlarının verilmesinin yanı sıra bir ilk olarak Senegalli sağlık personelinin eğitimi ve bilgi beceri paylaşımı konularının da proje kapsamında değerlendirilmesi daha kalıcı ve ileriye dönük tekrarlanabilir olması açısından da ayrıca dikkat çekmektedir.

Tabi ki uzun vadede hedefimiz kalıcı hizmetler sunabilmek. Burada bulunduğumuz süre içerisinde bir taraftan sağlık taramaları ve ameliyatları gerçekleştirirken, diğer taraftan Senegalli yetkililerle görüşerek daha kalıcı projeler gerçekleştirmek adına neler yapılabileceğini fizibilitesini yapıyoruz.”

Etiketler :