Türk dünyasının askeri birliği

Türk dünyasının askeri birliği

Bakü’de önceki gün tarihi bir karar alındı. Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan, ‘Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın kurulması için imza attı.

Yapıya Kazakistan ve Moğolistan’ın da katılması bekleniyor.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan arasındaki Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilâtı kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Zaman'ın haberine göre, Azerbaycan’da temaslarda bulunan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, önceki gün düzenlenen Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın kuruluş toplantısına katıldı. Toplantıda Kalyoncu’nun yanı sıra, ev sahibi Azerbaycan’ın İç Ordular Komutanı Tümgeneral Zakir Hasanov ve Kırgızistan Jandarma Genel Komutanı Albay Sovetbek Arbayev de yer aldı. Toplantıya katılması beklenen Kazakistan ve Moğolistan temsilcileri ise mazeret gösterdi.

Üç ülke temsilcisi arasında yapılan görüşmelerin ardından Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın resmen kurulmasına ve karargahının Ankara’da olmasına karar verildi. Söz konusu 5 ülke arasındaki mevcut ilişkileri güçlendirmek, karşılıklı dayanışma ve işbirliğini sağlamak amacıyla kurulan Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’na ilişkin niyet protokolü Haziran 2011’de imzalanmıştı. Bu arada, toplantıların ardından jandarma komutanları, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını, Bakü Şehitler Hiyabanı’nı ve Bakü Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Türk şehitliğinde düzenlenen törende anıta çelenk bırakan Kalyoncu, “Asil Türk milletinin kahraman evlatları aziz şehitler. Yüce mefkureler uğrunda canlarını feda eden sizler tarihimizin altın sayfalarını şereflendirdiniz. Yüce Türk milleti sizin destansı mücadelenizi ve kahramanlıklarınızı her zaman minnet ve şükranla anacaktır. Aziz hatıralarınız önünde saygıyla eğiliyoruz, ruhlarınız şad olsun.” yazdı. Orgeneral Bekir Kalyoncu, Azerbaycan İçişleri Bakanı Ramil Usubov ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.