Türk gazeteciden skandal soru!

Türk gazeteciden skandal soru!

CNN Türk televizyonu muhabirinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na yönelttiği soru İsrail kesimini memnun edecek cinstendi..

Londra'da bir konferans veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail lobisi üyelerinin de bulunduğu konferans salonunda Aydın Doğan'ın sahibi olduğu CNN Türk televizyonunun “Siz, 'Kudüs'te namaz kılacağız' gibi fanteziler üreterek, Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmıyor musunuz?” sorusuna çok ilginç bir cevap verdi...

İngiltere'nin başkenti Londra'daki resmi temasları çerçevesinde İngiliz meslektaşı William Hague ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün akşam saatlerinde de Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'da “Yeni Dünya Düzeni'nde Transatlantik İlişkilerin Rolü” konulu bir konferans verdi. Yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında Davutoğlu, Türkiye'nin ekseninin değiştiğine dair yorumlara katılmadığını belirterek, dünyanın ekseninin değiştiğini ve Türkiye'nin buna paralel olarakdaha aktif hale geldiğini söyledi.

TEHDİT EDERSENİZ, DÜŞMAN KAZANIRSINIZ

Türkiye'nin Soğuk Savaş döneminde NATO'nun doğusunda bulunduğunu ancak yeni dünya düzeninde merkezinde yer aldığını kaydeden Davutoğlu, NATO'nun sadece askeri seçeneklerle sorunları çözemeyeceğini, bölgede ve dünyadaki sorunların “yumuşak güç” ve diplomasiyle çözüleceğine inandığını kaydetti.

Türkiye'nin “yumuşak güç” diplomasisiyle bölgedeki sorunları çözmeye çalıştığını kaydeden Davutoğlu, Lübnan'daki cmuhurbaşkanlığı krizi, Irak'taki Sünnilerin siyasi sürece dahil olmaları konusunda yaptıkları çalışmaların başarılı olduğunu ifade etti. NATO'nun askeri gücün yanında bir de kriz bölgelerindeki sorunları çözecek diplomatik bir birime ihtiyacı olduğunu söyleyen Davutoğlu, sorunların tehditlerle değil vizyon üreterek çözülebileceğini söyledi. Davutoğlu, “Eğer tehdit ederseniz, düşman kazanırsınız.” dedi.

TÜRKİYE KİMSENİN TEBASI DEĞİL

Batı basınında çıkan “Türkiye'yi kaybediyoruz, Türkiye eksen değiştiriyor” yorumlarının Türkiye'ye hakaret olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Türkiye'yi kaybediyoruz demek, Türkiye'ye hakarettir. Bu demek oluyor ki, şimdiye kadar Türkiye'yi kendilerinden biri olarak görmemişler. Bizler teba değiliz ki kaybedilelim. Bizim aktif dış politikamızdan rahatsız olan bazı yerler bunu dillendiriyor. Ama biz çevremizde sorun olmasını istemiyoruz. Kriz çıktığında bunun faturasını biz ödüyoruz.” dedi.

BATI, YAPTIRIM KARARI ALIRKEN TÜRKİYE'YE DANIŞMADI

HAMAS'ı ateşkese Türkiye'nin razı ettiğini söyleyen Davutoğlu, İran'ın nükleer çalışmaları nedeniyle Batılı ülkelerin BM'de aldığı yaptırım kararına Türkiye'nin red oyu vermesiyle diyalog yollarının açık tutulduğunu belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin neden red oyu verdiğine dair yapılan eleştiriler için de, “ABD, Fransa ve Britanya ve Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nde dört NATO ülkesi olarak bulunuyor. Ancak ABD, Fransa ve Britanya İran'a karşı yaptırım kararı alırken bize hiç sormadılar. Oysa biz Brezilya ile birlikte İran'ı ikna ettik. Kimse bizim İran'ı ikna edeceğimizi düşünmüyordu. Bizler bölgemizde yaptırımlar istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

İSRAİL, HUKUKUN ÜSTÜNDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Türkiye'nin Filistin-İsrail sorunu konusunda Filistin tarafını tuttuğuna dair bir soruya da Davutoğlu, Türkiye'nin barış ve adaletin tarafını tuttuğunu kaydederek, “Biz İsrail-Suriye arasında arabuluculuk yaparken, İsrail Gazze'de sivilleri öldürdü. Uluslar arası sularda Gazze'ye yardım götüren insanları öldürdü. Biz bunun için elbette adaleti savunacağız. İsrail, nasıl ki HAMAS'ın elindeki askeri Gilad Şalit'in hakkını arıyorsa, bizler de öldürülen 9 vatandaşımızın hakkını arayacağız. İsrail, hukukun üstünde olduğunu düşünüyorsa, o zaman biz karşısında olacağız. Ama uluslararası hukuka uymaya söz verirse, biz işbirliği yapmaya hazırız” dedi.

YAHUDİ VATANDAŞIMIZ İLE MÜSLÜMAN VATANDAŞIMIZ EŞİTTİR

Davutoğlu, Türkiye'de Yahudi karşıtlığının arttığına dair konferans salonundan yapılan bir yorum için de, “Türkiye'de Yahudi karşıtlığı yoktur. Buna en başta biz karşı çıkarız. Bizim Yahudi vatandaşlarımız, Müslüman vatandaşlarımızla eşittir. İsrail, uluslararası sularda 9 Türk vatandaşını öldürdüğünde bile, kimse ne bir Yahudi vatandaşımıza dokundu ne de sinagog yaktı. Bizim kültürümüzde böyle birşey yoktur. Aynı şekilde İsrailli turistler de bizlerin misafiridir. Türkiye için bir Müslüman vatandaşı ne ise, aynı şekilde bir Yahudi ve Hıristiyan vatandaşı da aynıdır” dedi.

CNN TÜRK MUHABİRİNDEN TUHAF SORU

Öte yandan Chatham House'da Davutoğlu'na ilginç bir soru da Aydın Doğan'ın sahip olduğu CNN Türk televizyonundan geldi. İsrail lobisinin üyelerinin de bulunduğu konferans salonunda CNN Türk Televizyonu muhabiri Davutoğlu'na, “Siz, Kudüs'te namaz kılacağız gibi bir fanteziyle Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmıyor musunuz?” şeklinde bir soru sordu.

Davutoğlu ise, bunun bir fantezi olmadığını bir vizyon olduğunu iki kez tekrarlayarak şu cevabı verdi: “Ben bu sözü 22 bakanın katıldığı basına kapalı bir toplantıda sarfettim ve diplomasi kuralları gereği de şimdiye dek bu konuda bir şey söylemedim. Bunu ne doğruluyorum ne de reddediyorum. Çünkü öyle yaparsam toplantının gizliliği ortadan kalkmış olur. Ama şunu söylemek istiyorum. Bu bir fantezi değil bir vizyondur. Doğu Kudüs Filistin'e aittir. Birleşmiş Milletler hukukuna göre orası Filistin toprağıdır ve barış süreci çerçevesinde yapılan görüşmelerde de burasının Filistin'e teslim edilmesi şartı vardır. Doğu Kudüs Filistin'e verilecektir ve biz de hep beraber burada namaz kılacağız. Aynı şekilde Hıristiyanlar da, Yahudiler de ibadet edeceklerdir. Bu bir fantezi değil vizyondur.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :