Türk gençleri arasında İntihar salgını

Türk gençleri arasında İntihar salgını

Londra’da 3 günde üç Türk genci intihar edince Türk Toplumu’nda panik başladı. 4 yılda 43 gencin intihar ettiğinin anlaşılması üzerine Türkiye’den yardım istendi.

İNGİLTERE’DE son üç haftada 3 Kahramanmaraşlı Türk’ün intihar etmesi ve bir Kayserili’nin de çete savaşlarında öldürülmesiyle başlatılan araştırmada 2008’den beri 43 Türk gencinin ihtihar ettiğinin belirlenmesi üzerine Londra’da “kırmızı alarm” verildi. Son intiharda bırakılan notta 10 arkadaşım daha intihar edecek” bilgisi üzerine aileler ve yetkililer psikolog ve polis eşliğinde gençlerle toplantı yaparak toplu terapiye başladı.

Çoğu 1980’den sonra İngiltere’ye yerleşmiş ailelerin çocuklarından 43 genç, son dört yılda ya intihar etti ya da katıldıkları çetelerin savaşında yaşamını yitirdi. Son üç haftada üçü de Kahramanmaraşlı olan Hacı Dur (34), Hakan Doğan (24) ve Bektaş Baran Çiçek (19) intihar etti. Ali Armağan ise çete savaşında hayatını kaybetti. Bu ölümlerin ardından Londra’daki Türk toplumu ve İngiliz yetkililer, nedenini iletişimsizlik olarak belirledikleri intihar ve çeteleşmenin önüne geçmek için gençlerle iletişim toplantıları planladı. İlki bugün yapılacak toplantıda, İngiliz polisi, psikologlar ve toplum uzmanlarının katılımıyla intihar eden gençlerin arkadaşları bir araya gelecek. Ölüme neden olan sorunların nedenlerinin ele alınacağı toplantı öncesi, oğulları intihar eden aileler, sosyal paylaşım sitelerinde “Ben de intihar edeceğim” şeklinde not bırakan çocuklarının arkadaşları ile bir araya geldi. İngiltere Alevi Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda duygusal anlar yaşandı.

Siz ailelerinizle konuşun

İntihar eden Bektaş Baran Çiçek’in annesi oğlunun arkadaşlarına “ileşitim kurun” diye seslendi. Çiçek, şunları söyledi: “Oğlumuzu yok yere kaybettik. Şimdi onunla yeterince ilgilenemediğimizi düşünüyoruz. Babası Hacı Bey, şimdi evde ağlıyor, ‘Keşke dükkanımı daha önce kapatsaydım da oğluma vakit ayırsaydım diyor.’ Oğlumuz bize sorunlarını anlatsaydı mutlaka bir çözüm yolu bulurduk. Ama anlatmadı. 10 arkadaşının da intihar edeceğini belirten bir not yazıp öldü. Oğlumuzu biz iletişimsizlik nedeniyle kaybettik. Siz ailenizle iletişim kurun. Onlara derdinizi anlatın. Kendi içinize kapanmayın.”

Aile sevgisi her sorunu çözer

İntihar eden Hacı Dur’un babası Hüseyin Dur da iletişimsizlik üzerinde durarak, oğlunun arkadaşlarını uyardı. Acılı baba, “Bir insanın sorunu varsa bunu anlatmalı. Hiçbir sorunu anlatmadan intihar etmek olmaz. Bu çözüm değil. Geride kalanları da düşünün... Geride kalanlar her gün ölüyor. Aile sevgisi her sorunu çözer. İntihar etmeyin, bizimle derdinizi paylaşın. Sizi anlamamızı isteyin, bunu talep edin” dedi.

Hakan Doğan’ın kuzeni Ertan Şahin de iletişimsizliğin intihar gibi kötü sonuçları olduğuna değinerek, gençlerin kendi içine kapanmamaları uyarısında bulundu. Toplantıya katılan İngiliz psikolog ise, gençlere “Ailenizle iletişim kurun, daha önce bu tecrübeyi yaşamış kişilerin yaşamından ders alın” ikazı yaptı.

Londra’daki Türk toplumu yardım için haykırıyor

‘İNTİHARLAR bir salgın gibi’ diyen Londra Enfield Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Çiçek’e göre, üç gencin intiharı Londra’daki Türk toplumunun haykırışı. Çiçek, şunları söyledi: “Avrupa’nın diğer ülkelerindeki Türkler dağınık şekilde yaşıyor ama Londra’da Türkçe konuşan nüfus bir arada. Çocuklar sokak kültürü ile büyüyor, bunun sonucu da salgın gibi intihar vakaları ile çete savaşında ölen çocuklar oluyor. Bu sorun kısa zaman önceye kadar aile içiydi ama şimdi dışarı taştı, engel olamıyoruz. Aileleri ‘Çocuklar intihar edecek’ diye uyarıyoruz, intihar edenlerin aileleri, ‘Çocuğum çok normaldi sorunu yoktu neden intihar etti ki’ diyor. Aileler çaresiz. Türkiye’den psikolog ve uzman yardımı istiyoruz. Türkiye’deki STK’lar gelip burada çalışabilirler. Aileler de çocuklarıyla doğru iletişimi kurmalılar.”

Yaşananlarda kuşak çatışması etkili

İNGİLTERE Alevi Kültür Merkezi Evi Başkanı İsrafil Erbil, intiharları kuşak çatışmasına bağladı. Ailelerin çocukların dünyasına girmekte zorlandığını ifade eden Erbil, şöyle dedi: “Sorunu uzmanlar ile çözmek en iyisi. Bugün geldiğimiz noktadan tek çıkış yolu, doğru tespiti yapıp insanlara bunu anlatmak ama bugün hala intihar edeceğim diyen çok sayıda çocuk ile ‘Benim oğlum kızım intihar etmez, çeteye katılmaz, bir sorunu yok’ diyen aileler var ama çevreden duyduğumuz bunu söyleyen ailelerin çocuklarının asıl sorunlu çocuklar olduğu. Bu meseleyi çözeriz ya da intihar eden çocuklar aynı memleketliymiş haberlerini okuyup vahlanmayı sürdürürüz.”  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.