Türk hacker kullanıcıları uyardı

Türk hacker kullanıcıları uyardı

Bill Gates'in maillerine ulaşan Türk hacker Tamer Korkmaz, güvenliği tartışma konusu olan Blackberry hakkında kullanıcıları uyardı.

Dünyanın bilişim devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in maillerine ulaşarak kendi kişisel sitesinde sergileyen Türk 'hacker' Tamer Şahin, şimdilerde tüm dünyada güvenliği tartışma konusu olan Blackberry hakkında Türk kullanıcıları uyardı.

Şahin, dünyadaki lider ülkelerin Blackberry'e rest çekerek gönderilen mesajlardaki ulusal güvenliği tehdit edecek bilgilerin paylaşımın sağladığını ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hala ulusal güvenliği sağlayacak bilgileri göremediğini söyledi. 

Blackberry hizmetinin Fransa, Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerde yasaklanmasıyla ilgili tartışmaların yaşandığı bugünlerde Türk hacker Tamer Şahin, Türk kullancılarını uyardı. Blackberry'nin kısa mesaj servisinde atılan mesajları çeşitli devlet kuruluşları ile paylaşmadığı iddiasıyla yasaklanması gündeme geldiğini belirten Şahin, Blackberry'nin, 7 - 8 ülkenin resti sonucunda o ülkelerle bir 'Blackberry messenger' servisinin kaynak kodları dahil o ülke vatandaşları dahil bütün mesajlardaki terör yada ulusal güvenliği ilgilendirecek sorun olduğu takdirde paylaşmayı kabul ettiğini söyledi. Ancak Türkiye'nin herhangi bir rest çekmediğinden dolayı bu kaynak kodları ve mesajların paylaşımın henüz olmadığını dile getiren Şahin "Eğer şu anda Türk kullanıcıların bilgileri Messenger'da attıkları bilgiler Amerikan hükümeti yada dış ülkeler tarafından görülebiliyorsa Türkiye hükümeti tarafından da görülmesi çok fazla problem yaratmaz diye düşünüyorum. Konu gizlilik ise ya hiç kimse tarafından görülmemeli yada bizim devletimizde de terör olabilir, ulusal güvenliği ilgilendirecek olaylar olabilir bu tarz konularda paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Henüz daha Blakberry üreticisi RIM firmasından henüz bir geri dönüş olmadı. Ulaştırma Bakanımızın yaptığı açıklamada da henüz daha kriptoloji yönetmeliğinin gündeme girmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda diğer ülkeler gibi rest çekmedikçe firmanın bu bilgileri bizle paylaşılmayacağını düşünüyorum" dedi. 

Türkiye'deki Blackberry kullanıcılarına bir takım tavsiyeleri olan Şahin, mesaj attıkları telefonlarda yabancı yazılımlar tutmamalarını söyledi. Şahin şunları söyledi: "Bu mesajlar hiç kimse tarafından okunamıyor deniyor. Ancak ortada bir takım trojanlar telefonlara bulaşarak kişisel bilgileri dışarı sızmasını sağlıyor. Bu telefonlar gelişmiş bilgisayar olmasa da ufak çapta bilgisayar mantığı ile çalıştığı için içerisine yüklü olan yazılımlarla telefon görüşmeleri, kısa mesaj servisi yada resimler dışarı sızdırılabiliyor." 

Şahin şöyle devam etti: "Blackberry, hukuk, finans, emlak ve devlet sektöründen milyonlarca kullanıcının kullandığı bir aygıt bir platform. Bu platformla ilgili en çok güvenlik açısından savunulan görüş Sarkozy ve Obama gibi dünya liderlerinin bu cihazı kullandığıdır. Ancak araştırıldığında görülecektir ki bu kullanılan cihazlar tamamen o ülkenin gizli servisleri tarafından modifiye edilmiş değiştirilmiştir. Üzerinde sadece belli yazılımların bulunduğu aynı zamanda devlet erkanı ile alakalı 8 -10 kişiye ulaşılabilecek telefonlar. Dışarıya açık değil ayrıca Blackberry'nin mesaj sunucuları kendi ülkelerinde olduğu için dış ülkeler üzerinden bu mesajlar iletilmiyor.

Türkiye'deki tüm devlet erkanı, askeri, komutanlar veya sivil halkın kullandığı Blackberry mesajları ise İngiltere ve Kanada'daki merkezleri üzerinden kullanıcılara iletiliyor ve bu merkezler üzerindeki bu mesajların depolanıp depolanmadığı meçhul. Ulusal güvenlik açısından ciddi bir problem yaratabilir. Dünyanın ileri gelen 8-10 ülkesi rest çekip bu sunuculardaki bilgilere ulaşmaya hak kazandı fakat Türkiye'de henüz bir gelişme yok."
 

İHA

Etiketler :