Türk mühendislerden İlk Akıllı Bomba

Türk mühendislerden İlk Akıllı Bomba

Makina Kimya Enstitüsü'nün (MKE) ürettiği ve TÜBİTAK'ın geliştirdiği Türkiye'nin ilk akıllı güdümlü uçak bombası tanıtıldı.

İDEF'11) Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F16 savaş uçağının üzerinde tanıtıldı. 1 ton ağırlığında olan ve verilen koordinat sonrası sıfır hata ile hedefi 12'den vuran 'Akıllı hassas güdüm bombası'terörkamplarını ve belirlenen noktaları yok etme gücüne sahip. Özelliği ise, Türkiye'nin kendi geliştirdiği ilk güdümlü uçak bombası olması. F 4 ve F 16 savaş uçaklarına uyarlı olan bu bomba, yüklü olduğu savaş uçağının üzerinde, yerde ve havada kordinat verilerek hazırlanıyor ve GPS sistemi ile destekleniyor. Ancak olası savaş durumunda GPS'nin başka ülkeler tarafından girmemesi için gerektiğinde GPS sistemini devre dışı bırakıyor ve belirlenen koordinata ulaşabiliyor. Bağlı olduğu savaş uçağından bırakılan 'Akıllı hassas güdüm bombası' 25 kilometre boyunca havada verilen koordinatlarını takip ediyor ve belirlenen noktayı sıfır hata ile 12'den vuruyor.

"BOMBA SIFIR HATA İLE KOORDİNAT NOKTASINA ULAŞIYOR VE HEDEFİ TAM 12'DEN VURUYOR"

'Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge' sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirten TÜBİTAK basın sözcüsü Fatih Yeşer, "TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü, savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyor. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek. HGK, 2000 IB MK-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevini tamamlamalarını sağlıyor. Yani savaş uçağına yüklenen bomba, pilot tarafından 25 kilometre uzakta bile bırakılsa, bomba sıfır hata ile koordinat noktasına ulaşıyor ve hedefi tam 12'den vuruyor" dedi.

TERÖR KAMPLARI YERLE BİR EDEBİLECEK NİTELİKTE

1 ton ağırlığında olan 4 metre uzunluğundaki bomba, çok yüksek tahribat gücü içerdiği için koca bir mahalleyi bile yok edebilecek güçte. Düştüğü yere 10 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde çukur açabilen bomba, Türk Hava Kuvvetlerinin Kuzey Irak'taki ve Güney Doğu bölgesindeki terör kamplarını yok etmede kullanılabilecek nitelikte. Akıllı bomba, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek.


 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.