Türk Okullarına Yeşil Işık

Türk Okullarına Yeşil Işık

Merkel Almanya'da Türk okullarının açılmasını konusunda yaşanan tartışmaya noktayı koydu ve şunları söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ülkemizi ziyaret eden Almanya Başbakanı ortak basın açıklaması yapıyor... Merkel Almanya'da Türk okullarının açılmasını konusunda yaşanan tartışmaya noktayı koydu ve şunları söyledi.

Konuşmasına Rusya'da meydana gelen bombalı saldırılarda ölenler için başsağlığı dileyerek başlayan Başbakan Erdoğan, Merkel ile yaptıkları görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel ise, Amanya'da Türk olullarının açıllamasına yeşil ışık yakarak, "Almanya'nın okulları olduğu gibi Türkiye'nin de okulları olabilir ama bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı." diye konuştu.

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: Bayan Merkel ile Almanya'daki vatandaşlarımızın durumunu konuştuk. Oradaki Türklerin entegrasyonunu değerlendirdik. Alman üniversitesinin kurumuna ilişkin düzenlemenin yarın perlemantodan geçeceğine inanıyorum.

Türkiye'de Almanca eğitim veren birçok okulumuz var. Türkiye'deki bu atılan adım Türkiye Almanya ilişkileri açısından çok çok önemli. Aynı adımların Almanya'da atılacağını Bayan Merkel'den duymak beni ayrıca mutlu etti.

İki ülke arasında stratejik ortaklık geliştirilmesi için adım atıyoruz... Almanya ihracatımız yüzde 16 artış göstermiş vaziyette. Ülkemiz arasındaki ticari potansiyelin geliştirilmesinde mutabık olduk.

Terörizmle mücadele konusunu değerlendirme fırsatı oldu ve bugüne kadar olan kararlılıklarını aynı şekilde devam ettireceklerini bizlere ifade ettiler.

Merkel ise konuşmasında şunları söyledi. Rusya'da meydana gelen olaylar için ben de başsağlığı dilemek istiyorum. Biz Rusya'ya destek vereceğiz.

Almaya ile Türkiye arasında çok yakın dostane ilişkilerimiz var. 3 milyondan fazla Türk'ün Almanya'da yaşaması bu ilişkilerde çok özel bir yere sahip.

Yarın Meclis'in Almana üniversitesinin çıkaracak olmasından büyük mutluluk duydum. Hem İstanbul'da hem de Almanya'da büyük bir iz bırakacaktır.

Çok falza Türk-Alman okulu var. Öğretmen var. Türkçe eğitim veren. Bizim üzerinde durduğumuz husus Almanya'da Almanca bilmeyenin kalmaması.

Almanca bilmeyen birisinin Almanya'da yaşaması uygun değil. Bu bir asimilasyon değil. İnsanların Almanya'da geçmişlerini, geleceklerini unutmadan yaşamasını istiyoruz. Almanya'da Türklerin toplumsal alanda yer almasını istiyoruz.

Almanya'nın okulları olduğu gibi Türkiye'nin de okulları olabilir ama bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. (Haber7)

Merkel, Erdoğan'a,beyaz barış güvercini biblosu hediye etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, beyaz barış güvercini biblosu hediye etti.

Başbakanlık merkez binada düzenlenen karşılama töreninin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, baş başa görüşmeye geçti. Görüşmede, Almanya Başbakanı Merkel, dokuz yaşındaki Lara isimli öğrencinin gönderdiği beyaz renkli güvercin biblosunu Başbakan Erdoğan'a hediye etti. Merkel, biblo ile birlikte Türkçe yazılmış bir mesajı da Başbakan Erdoğan'a sundu. Erdoğan, mesajı yüksek sesle okuyarak, teşekkür etti.

Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule'de okuyan Lara adında dokuz yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin 'barış'ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra onu bu yazı ile dünya barışını devam ettirmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de hemen, mümkünse çektiğin bir resim ile birlikte bir mail yolla. Böylece biz de güvercinin 'barış yolu'nu takip edebiliriz. Bununla sen de Margaretenhöhe Essen'deki ilkokullarının, Hattingen'deki Franziskusschule'nin, Unna'daki Katharinenschule'nin, ayrıca İstanbul ve Pecs'deki okulların barış hareketine katkıda bulunmuş olacaksın."

Etiketler :