Türkan'ın Kur'an öğrenme azmi engel tanımıyor

Türkan'ın Kur'an öğrenme azmi engel tanımıyor

İzmir'de yaşayan yüzde 96 oranında fiziksel engelli Türkan Güzelses, Kur'an okuma azmiyle çevresindeki sağlıklı insanları kendine hayran bırakıyor.

Adı Türkan Güzelses, 18 yaşında. Doğum esnasında beynine bir süre oksijen gitmediği için yüzde 96 oranında bedensel engelli. Anne ve babasının yardımıyla en fazla 100 metre yürüyebiliyor, sonra uzunca bir zaman dinleniyor.

Ömrünün büyük bir bölümü, İzmir'in Karabağlar ilçesi Bozyaka semtindeki evlerinin dört duvarı arasında geçiyor. Söylenenleri çok iyi anlıyor, fakat kendisinin konuşmaları iyi anlaşılmıyor. Buna rağmen hayata bakışı, sağlıklı insanlarınkinden çok daha olumlu. Başına gelenlere "Allah'ın takdiri" diyor. Yapamadıklarına üzülmek yerine başarabildiği her şey için mutluluk duyuyor. Dört yıldan beri beş vakit namazını ihmal etmiyor. Ramazanda da oruçlarını tutuyor. Haftanın belirli günlerinde kendisinden büyük arkadaşlarıyla bir araya gelerek dinî sohbetlere katılıyor. Şimdilerde ise Kur'ân okumayı öğrenmek için çaba sarf ediyor. Engelliler için hazırlanan Kur'an'ı büyük bir aşkla okuyor. Bu azmiyle sağlıklı insanları kendine hayran bırakıyor.

Türkan, doğduğunda Rabia ve Murat Güzelses çifti, Şanlıurfa'da yaşıyormuş. Şoför olarak çalışırken kızının doğumuyla birlikte hayatlarının değiştiğini anlatan baba Murat Güzelses, bebeğin rahatsızlığını 1 yaşındayken fark edebildiklerini söylüyor. Ondan sonra uzun bir tedavi sürecine girdiklerini belirten Güzelses, "Röntgen filmlerine göre önce kalça çıkıklığı olduğu söylendi. 1,5 ve 7 yaşlarında ameliyat oldu. Bacaklarında lif uzatımı yapıldı. Çare olmadığını görünce İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne gittik. Burada yapılan incelemede, spastik engelli olduğu tespit edildi. Bunun üzerine İzmir'e yerleştik. Şimdi burada, eğitime yönelik tedavileri devam ediyor." şeklinde konuşuyor.

Güzelses çiftinin Türkan'dan başka bir erkek ve bir de kızları var. Murat Güzelses, "Hiçbir baba, çocukları arasında ayrım yapmaz ama benim için Türkan'ın yeri başka. O benim başıma bir lütuf. Onsuz bir hayatı düşünemiyorum. Bu sebeple Allah'ıma sürekli şükredip dua ediyorum." diyor. ZAMAN

Etiketler :