Türkçe Olimpiyatları 7.kez start aldı

Türkçe Olimpiyatları 7.kez start aldı

Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen, bu yıl 7'ncisi yapılacak olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ankara'da başladı.

"Sevgi diliyle yarışıyoruz, buluşuyoruz" sloganıyla Türkçe'ye merhaba diyen, 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere 115 ülkeden gelen 700 öğrenci, Ankara'da biraraya geliyor.




Sabah erken saatlerinden itibaren olimpiyatlar için Türkiye'ye gelen öğrenciler ve öğretmenleri Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'ne giriş yapmaya başladı. Öğrenciler odalarına yerleşirken, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi. Bazı öğrencilerin yerel kıyafetleri ile otele geldiği görüldü. Oldukça heyecanlı olduklarını belirten öğrenciler, yarından itibaren başlayacak elemeler için bugün de çalışacaklarını kaydetti.


AÇILIŞ TÖRENİ YARIN YAPILACAK

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış töreni yarın saat 10:00 da Asya Termal Tesislerinde yapılacak. Açılış, Samanyolu Koleji öğrencilerinin gösterileri ile başlayacak. Öğrenciler potpori ve Bülbülüm Altın Kafeste isimli şarkıyı seslendirilecek, ardından Karadeniz Folklor gösterisi sunulacak.


Samanyolu öğrencilerinin gösterilerinin ardından, ülke geçişleri yapılacak. Kazakistan folklör gösterisi sunulacak. Türkmenistanlı Eziz Kürtçeyev, uzun hava okuyacak. Rusya'dan Luiza Bektenirma, 'Sürgün Ülkeden Başkentlerin Başkentine' isimli şiiri okuyacak.


Nijerya'dan Nadia Yusuf, 'Bir Yangının Külünü' , Belarus'tan Enna Voitovcih, 'Veda Busesi' adlı şarkıyı seslendirecek. Tacikistan'dan Parviz Hoşimav 'Hazan' adlı şiiri okuyacak. Sırbistan'dan Nikab Majstorinc, 'Bu Dünya Bizim' adlı şarkıyı seslendirecek. Açılışa, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ında katılması bekleniyor.


Olimpiyatlar kapsamında 30-31 Mayıs tarihlerinde Ankara Altınpark ANFA'da kültür şöleni düzenlenecek. Geçen yıl 158 bin kişinin katıldığı kültür törenine, yüz binlerce kişinin katılımı bekleniyor. Olimpiyatların final töreni ise 6 Haziran Cumartesi günü ASKİ tesislerinde gerçekleştirilecek.



OLİMPİYATLARIN AMACI DÜNYA ÇOCUKLARINI SEVGİ DİLİ TÜRKÇE İLE BULUŞTURMAK


Dünya çocuklarını sevgi dili Türkçe ile buluşturmak, Türkçe'nin daha yaygın bir şekilde konuşulmasını sağlamak amacıyla, 2003 ylından bu yana yapılan Türkçe Olimpiyatları'na bu yıl 115 ülkeden 700 öğrenci katılıyor.


Olimpiyatlara 2003 yılında 17 ülke, 2004 yılında 24 ülke, 2005 yılında 41 ülke, 2006 yılında 83 ülke, 2007 yılında 100 ülke ve 2008 yılında 110 ülke katılmıştı.


Öğrenciler, şiir, şarkı, ana dil şiir, yazma, konuşma, dil bilgisi, kompozisyon, genel kültür, özel beceriler, sunum, makale olmak üzere 11 dalda yarışacak.

Etiketler :