Türkçenin yanlış kullanımının önüne geçilmesi gerekir

Türkçenin yanlış kullanımının önüne geçilmesi gerekir

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı makamında ziyaret ettiler.

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı makamında ziyaret ettiler.

Ziyarete ilişkin Yazarlar Birliği Web sitesinin detaylı haberi:

15.09.2022 tarihindeki ziyarette; YÖK Başkanı Özvar’a TYB’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Genel Başkan Arıcan, “ TYB kurulduğu 1978 yılından bugüne kadar; Milletimizi bir arada tutan kadim değerlerimizin ve millî kültürümüzün muhafazası, geliştirilmesi, yaygınlaşması ve yeni nesillere aktarılması için yurt içinde ve yurt dışında çalışmalarını başarı ile sürdürüyor.” dedi.

Ziyarette; dilin önemi, hayatın diğer alanlarında olduğu gibi akademide de dilin sade ve anlaşılabilir olmasının gerekliliği konuşuldu, karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

D. Mehmet Doğan’ın “Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük” çalışmasının Türkçenin doğru yazılıp konuşulması için değerli olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dil ile ilgili her çalışmanın desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Dilimizin bugün karşı karşıya bulunduğu sorunlara dikkat çeken D. Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada, eğitim başta olmak üzere bir çok alanda yaşanan Türkçenin yanlış kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “dil ve akademinin dili” konuşmak, çözüm önerilerini belirlemek amacıyla “Türkçe Şurasının” ikincisini YÖK iş birliği ile yapılmasını önerdi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, 2021 yılının Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi münasebetiyle, 26-27 Kasım 2021 tarihlerinde Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile Yunus Emre Enstitüsü ortaklaşa “Türkçe Şûrası” düzenledik. Düzenlediğimiz şûraya dilciler, edebiyatçılar, felsefeciler, hukuk, tıp, iktisat, spor gibi alanların dili ile ilgili çalışmaları olan ilim adamlarının katıldı. Şûra’da, durum tespiti yanında büyüyen dil meselelerimizle ilgili çözüm yolları da müzakere edildi. Meselelere ilişkin ilmi değerlendirmelerin yapıldığı on dört oturum sonunda çok kapsamlı ve bundan sonrasına ilişkin bir yol haritası oluşturacak sonuçlar ortaya çıktı.” diye konuştu.

Oldukça verimli geçen ziyaretin sonunda; D. Mehmet Doğan “Ömrüm Ankara” kitabını, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da “Türkçe Şûrası” kitabını YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a hediye ettiler.

2-101.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.