Türkiye Afganistan'da savaşa mı giriyor?

Türkiye Afganistan'da savaşa mı giriyor?

BM Güvenlik Konseyi'nde Afganistan oturumunda konuşan Dışişleri bakanı Türkiye'nin 2010'da öncü olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin gelecek yıl Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Afganistan konusunda öncü ülke olacağını belirtti.

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dönem başkanlığında düzenlenen Afganistan konulu toplantıya katıldı. Konseyde bir konuşma yapan Davutoğlu, Afganistan'da seçim sonuçları beklenirken bu ülkenin canlı bir demokrasi yolundaki yolculuğuna devam ettiğini ve uluslararası toplumun da kendisine güçlü destek vermesi gerektiğini söyledi.

Afganistan'da kalpleri ve akılları kazanmanın gerektiğini ifade eden Davutoğlu, bu kapsamda uluslararası toplumun bu ülkeye yardım ve işbirliği elini uzatması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin gelecek yıl BM Güvenlik Konseyi'nde Afganistan konusunda öncü ülke olacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu bölgeye yabancı olmadığını vurguladı. Türkiye'nin Afganistan'da güvenlik, iyi yönetim, sosyal ve ekonomik kalkınma, insan hakları ve uyuşturucuyla mücadele konularını içeren bir stratejiye önem verdiğini kaydeden Davutoğlu, bu konuların BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un son Afganistan raporunda da yer aldığını dile getirdi.

Uzmanlar, Türkiye'nin bölgeye muharip asker gönderilmesi ile aktif rol alması arasında ilişkiye dikkat çeken uzmanlar, bunun savaşa girmesi anlamına gelip gelmediğine dikkat çekiyorlar.

dünya bülteni

Etiketler :